Η μπάμια, το λαχανικό που μπαίνει στις κουζίνες σχεδόν όλου του κόσμου, έχει ή φανατικούς φίλους ή φανατικούς εχθρούς. Εάν μαγειρευτεί σωστά και συνδυαστεί με τα κατάλληλα υλικά, μπορεί να δώσει τα πιο νόστιμα φαγητά.
Πλένετε τις μπάμιες και με κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζετε προσεκτικά το κοτσανάκι τους γύρω γύρω δημιουργώντας έναν κώνο χωρίς να σκίσετε τον καρπό τους και διαλυθούν.
Τις αραδιάζετε σε ταψί, τις ραντίζετε με το ξίδι και με λίγο αλάτι και τις αφήνετε στην άκρη ή στον ήλιο για 1 ώρα περίπου. Τις ξεπλένετε και τις στραγγίζετε.
Πλένετε τις πιπεριές, τις καθαρίζετε και τις κόβετε σε λεπτά μπαστουνάκια.
Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, τις κόβετε στα τέσσερα και τις πιέζετε πάνω από ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα σποράκια τους μαζεύοντας όμως το ζουμί τους σε μπολ. Κόβετε τη σάρκα τους σε κυβάκια.
Ζεσταίνετε το μισό λάδι σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα μπαστουνάκια από τις πιπεριές και το σκόρδο. Σιγομαγειρεύετε για 20 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο. Βγάζετε τα λαχανικά από το τηγάνι και τα μεταφέρετε σε ταψί.
Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι στο ίδιο σκεύος και σοτάρετε τις μπάμιες ανακατεύοντας απαλά ή κουνώντας το σκεύος με προσοχή για να μη διαλυθούν. Όταν ροδίσουν ελαφρά, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και τις απλώνετε από πάνω από το μίγμα με τις πιπεριές.
Προσθέτετε τις ντομάτες μαζί και το ζουμάκι που φυλάξατε, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Προσθέτετε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό. Πασπαλίζετε με το δυόσμο ή το μαϊντανό, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 30 λεπτά περίπου.
Ξεσκεπάζετε το ταψί, προσθέτετε τη φέτα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε τις μπάμιες και με κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζετε προσεκτικά το κοτσανάκι τους γύρω γύρω δημιουργώντας έναν κώνο χωρίς να σκίσετε τον καρπό τους και διαλυθούν.
Βήμα 2
Τις αραδιάζετε σε ταψί, τις ραντίζετε με το ξίδι και με λίγο αλάτι και τις αφήνετε στην άκρη ή στον ήλιο για 1 ώρα περίπου. Τις ξεπλένετε και τις στραγγίζετε.
Βήμα 3
Πλένετε τις πιπεριές, τις καθαρίζετε και τις κόβετε σε λεπτά μπαστουνάκια.
Βήμα 4
Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, τις κόβετε στα τέσσερα και τις πιέζετε πάνω από ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα σποράκια τους μαζεύοντας όμως το ζουμί τους σε μπολ. Κόβετε τη σάρκα τους σε κυβάκια.
Βήμα 5
Ζεσταίνετε το μισό λάδι σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα μπαστουνάκια από τις πιπεριές και το σκόρδο. Σιγομαγειρεύετε για 20 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο. Βγάζετε τα λαχανικά από το τηγάνι και τα μεταφέρετε σε ταψί.
Βήμα 6
Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι στο ίδιο σκεύος και σοτάρετε τις μπάμιες ανακατεύοντας απαλά ή κουνώντας το σκεύος με προσοχή για να μη διαλυθούν. Όταν ροδίσουν ελαφρά, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και τις απλώνετε από πάνω από το μίγμα με τις πιπεριές.
Βήμα 7
Προσθέτετε τις ντομάτες μαζί και το ζουμάκι που φυλάξατε, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Προσθέτετε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό. Πασπαλίζετε με το δυόσμο ή το μαϊντανό, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 30 λεπτά περίπου.
Βήμα 8
Ξεσκεπάζετε το ταψί, προσθέτετε τη φέτα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα.