mpakaliaros
clock icon
35'

Μπακαλιάρος ψητός με ντοματίνια σοτέ και σάλτσα από κατίκι

Υλικά

  • 6 φιλέτα παστού μπακαλιάρου ξαλμυρισμένα
  • 600γρ. ντοματίνια
  • 1½ φλιτζάνι κατίκι
  • χυμό και ξύσμα από ½ λεμόνι
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας κουρκουμά
  • θυμάρι φρέσκο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Απλός και ιδιαίτερα γευστικός τρόπος για να μαγειρέψετε τον μπακαλιάρο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210 βαθμούς. Λαδώνετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βάζετε σε πυρίμαχο σκεύος και τα ψήνετε στο φούρνο για 15-20 λεπτά (ανάλογα με το πάχος του ψαριού).
Ξεπλένετε τα ντοματίνια και τα σοτάρετε σε τηγάνι με τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτετε το σκόρδο, λίγο θυμάρι, ελάχιστο νερό και σιγοβράζετε για 10 λεπτά.
Ζεσταίνετε λίγο νερό και διαλύετε μέσα τον κουρκουμά. Προσθέτετε το κατίκι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και αλατοπιπερώνετε σύμφωνα με τη γεύση σας. Ανακατεύετε μέχρι να έχετε μια παχύρευστη σάλτσα. Σερβίρετε το ψάρι σε πιάτα με την κίτρινη σάλτσα και τα σοταρισμένα ντοματίνια και γαρνίρετε με κλαδάκια θυμαριού.
Φωτογραφία: Κων/Νος Καφίρης- Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210 βαθμούς. Λαδώνετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βάζετε σε πυρίμαχο σκεύος και τα ψήνετε στο φούρνο για 15-20 λεπτά (ανάλογα με το πάχος του ψαριού).

Βήμα 2

Ξεπλένετε τα ντοματίνια και τα σοτάρετε σε τηγάνι με τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτετε το σκόρδο, λίγο θυμάρι, ελάχιστο νερό και σιγοβράζετε για 10 λεπτά.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε λίγο νερό και διαλύετε μέσα τον κουρκουμά. Προσθέτετε το κατίκι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και αλατοπιπερώνετε σύμφωνα με τη γεύση σας. Ανακατεύετε μέχρι να έχετε μια παχύρευστη σάλτσα. Σερβίρετε το ψάρι σε πιάτα με την κίτρινη σάλτσα και τα σοταρισμένα ντοματίνια και γαρνίρετε με κλαδάκια θυμαριού.

Φωτογραφία: Κων/Νος Καφίρης- Food Styling: Αντωνία Κατή