bakaliaros xorta stafide psi1
clock icon
50'

Μπακαλιάρος με χόρτα και σταφίδες στη στιγμή

Υλικά

  • 1 κιλό μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο, σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 300γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
  • 300γρ. σέσκουλα χοντροκομμένα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι του καφέ μαύρες σταφίδες
  • 2 κουτ. σούπας κονκασέ περασμένο από το μούλτι
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • μαϊντανό και άνηθο ψιλοκομμένο για το τελείωμα
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Αντί για μπακαλιάρο, μπορείτε να την φτιάξετε με οποιοδήποτε ψάρι σε φιλέτο.
  • Για να μην μπείτε στον κόπο να ξαλμυρίσετε το μπακαλιάρο, αγοράζετε κατεψυγμένο φιλέτο που είναι ακόμη πιο νόστιμο και ζουμερό.

Δοκίμασα πρώτη φορά αυτή τη συνταγή στην Καλαμάτα, όπου την φτιάχνουν σε γάστρα στο φούρνο. Υπέροχη και πρωτότυπη, εναλλακτικά γίνεται σε ελάχιστο χρόνο στο τηγάνι.

Σε μια χαμηλή, φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το πράσο και τα κρεμμυδάκια.
Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, ρίχνετε το σπανάκι, τα σέσκουλα, αλάτι, πιπέρι, το κονκασέ και τις σταφίδες.
Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα. Μόλις μαγειρευτούν τα χόρτα, βάζετε τις φέτες του μπακαλιάρου πάνω τους, περιχύνετε με το ζουμάκι και το χυμό λεμονιού και μαγειρεύετε για 10 μόνο λεπτά το μπακαλιάρο, σκεπασμένο με καπάκι. Πασπαλίζετε με μαϊντανό, άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια χαμηλή, φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το πράσο και τα κρεμμυδάκια.

Βήμα 2

Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, ρίχνετε το σπανάκι, τα σέσκουλα, αλάτι, πιπέρι, το κονκασέ και τις σταφίδες.

Βήμα 3

Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα. Μόλις μαγειρευτούν τα χόρτα, βάζετε τις φέτες του μπακαλιάρου πάνω τους, περιχύνετε με το ζουμάκι και το χυμό λεμονιού και μαγειρεύετε για 10 μόνο λεπτά το μπακαλιάρο, σκεπασμένο με καπάκι. Πασπαλίζετε με μαϊντανό, άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή