Με ρίζες βενετσιάνικες, το σαβόρο είναι ένα φαγητό που μαγειρεύεται με μικρά συνήθως ψάρια (μπαρμπούνια, σαρδέλες, γόπες και μπακαλιαράκια), κυρίως στα Επτάνησα.
Υλικά
- 1½ κιλό μπακαλιαράκια φρέσκα, μικρά
- αλεύρι
- 1 φλιτζάνι ξίδι δυνατό
- 1 κουτ. σούπας πελτέ
- 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
- 2-3 φύλλα δάφνης
- 1 κεφάλι σκόρδο
- ελαιόλαδο
- αλάτι
Tips
- Μπορείτε στη σάλτσα να προσθέσετε σταφίδες και να αφαιρέσετε τον πελτέ.
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε, πλένετε και αλατίζετε μέσα έξω τα μπακαλιαράκια. Τα αφήνετε να στραγγίσουν σε τρυπητό και τα αλευρώνετε. Τα τηγανίζετε σε ελαιόλαδο και τα αφήνετε να κρυώσουν.Βήμα 2
Πετάτε το λάδι του τηγανιού και βάζετε στο τηγάνι 1 φλιτζάνι φρέσκο λάδι. Καθαρίζετε τις σκελίδες σκόρδου, αφαιρείτε τη φύτρα και τις σοτάρετε ελαφρά στο φρέσκο ελαιόλαδο (προσέξετε μη ροδίσουν). Ρίχνετε δύο κουταλιές σούπας αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί.Βήμα 3
Προσθέτετε το ξίδι, τον πελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό, τη δάφνη, το δεντρολίβανο και λίγο αλάτι. Τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά. Περιχύνετε τη σάλτσα πάνω στα ψάρια.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb