atzem_pilafi_anoigma
clock icon
60'

Ατζέμ πιλάφι με σουπιές

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 2 φλιτζ. ρύζι καρολίνα
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • ⅓ κουτ. γλυκού κανέλα
  • ⅓ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας κοτσάνια από άνηθο, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζ. κρασί λευκό ξηρό
  • 500 γρ. σουπιές, σε κομμάτια
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ένα νόστιμο πιάτο με βορειοελλαδίτικη καταγωγή και γεύση από θάλασσα.

Ξεπλένουμε καλά το ρύζι και το στραγγίζουμε. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε ανακατεύοντας, μέχρι να καραμελώσουν και να πάρουν ένα ελαφρύ καφέ χρώμα.

Ρίχνουμε τον πελτέ, την κανέλα, το γαρίφαλο και τον άνηθο και συνεχίζουμε για 2΄-3΄. Ρίχνουμε το κρασί, ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το μισό και προσθέτουμε τις σουπιές, τις σταφίδες και 2 φλιτζ. νερό. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 10΄.

Προσθέτουμε το ρύζι και το κουκουνάρι, τον χυμό λεμονιού, 1,5 φλιτζάνι ακόμα νερό και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μισοσκεπασμένο μέχρι να πιει το νερό του.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ραντίζουμε με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με πετσέτα. Αφήνουμε να τραβήξει για 10΄ και σερβίρουμε.

Συνταγές: Φάνης Μαϊκαντής, Γρηγόρης Χέλμης — Styling: Τζαννής Σιφναίος — Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photograph

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεπλένουμε καλά το ρύζι και το στραγγίζουμε. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε ανακατεύοντας, μέχρι να καραμελώσουν και να πάρουν ένα ελαφρύ καφέ χρώμα.

Βήμα 2

Ρίχνουμε τον πελτέ, την κανέλα, το γαρίφαλο και τον άνηθο και συνεχίζουμε για 2΄-3΄. Ρίχνουμε το κρασί, ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το μισό και προσθέτουμε τις σουπιές, τις σταφίδες και 2 φλιτζ. νερό. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 10΄.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το ρύζι και το κουκουνάρι, τον χυμό λεμονιού, 1,5 φλιτζάνι ακόμα νερό και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μισοσκεπασμένο μέχρι να πιει το νερό του.

Βήμα 4

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ραντίζουμε με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με πετσέτα. Αφήνουμε να τραβήξει για 10΄ και σερβίρουμε.

Συνταγές: Φάνης Μαϊκαντής, Γρηγόρης Χέλμης — Styling: Τζαννής Σιφναίος — Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photograph