Ένα νόστιμο πιάτο με βορειοελλαδίτικη καταγωγή και γεύση από θάλασσα.
Υλικά
- 2 φλιτζ. ρύζι καρολίνα
- ε.π. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- ½ κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
- ⅓ κουτ. γλυκού κανέλα
- ⅓ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας κοτσάνια από άνηθο, ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζ. κρασί λευκό ξηρό
- 500 γρ. σουπιές, σε κομμάτια
- 2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
- 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
- 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Ξεπλένουμε καλά το ρύζι και το στραγγίζουμε. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε ανακατεύοντας, μέχρι να καραμελώσουν και να πάρουν ένα ελαφρύ καφέ χρώμα.
Βήμα 2
Ρίχνουμε τον πελτέ, την κανέλα, το γαρίφαλο και τον άνηθο και συνεχίζουμε για 2΄-3΄. Ρίχνουμε το κρασί, ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το μισό και προσθέτουμε τις σουπιές, τις σταφίδες και 2 φλιτζ. νερό. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 10΄.
Βήμα 3
Προσθέτουμε το ρύζι και το κουκουνάρι, τον χυμό λεμονιού, 1,5 φλιτζάνι ακόμα νερό και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μισοσκεπασμένο μέχρι να πιει το νερό του.
Βήμα 4
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ραντίζουμε με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με πετσέτα. Αφήνουμε να τραβήξει για 10΄ και σερβίρουμε.
Συνταγές: Φάνης Μαϊκαντής, Γρηγόρης Χέλμης — Styling: Τζαννής Σιφναίος — Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photograph