Φτιάχνουμε ταρτάκια αλλιώς, δηλαδή, ατομικά με κολοκύθα, καλαθάκι Λήμνου και δυόσμο. Απολαυστικά σε κάθε μπουκιά.
Υλικά
- Mερίδες:4
- 250 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
- 220 γρ. βουτυρο αγελαδινό
- 1 αυγό
- 35 γρ.νερό
- 6 γρ. αλάτι
- 5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 400 γρ. γλυκιά κολοκύθα τριμένη
- 30 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 70 γρ. φέτα λεπτοτριμμένη
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
- 20 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 2 αυγά
Για τη ζύμη:
Για τη γέμιση:
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζύμη: : Στο μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Ζυμώνουμε απαλά με τα χέρια μας και προσθέτουμε το αυγό και το νερό. Πλάθουμε σε ομοιόμορφη ζύμη και στο τέλος βάζουμε το αλάτι. Αφήνουμε για 30΄.
Βήμα 2
Τη βάζουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη. Τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 165°C.
Βήμα 3
Σε μια ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση (ή σε ατομικές μικρές ταρτιέρες) βάζουμε ανάποδα τη ζύμη και την αφήνουμε να μαλακώσει λίγο. Κόβουμε την περιττή ζύμη και τη στρώνουμε σωστά. Βάζουμε μια λαδόκολλα πάνω από τη ζύμη, στην οποία ρίχνουμε όσπρια για βάρος. Ψήνουμε για περίπου 15΄.
Βήμα 4
Γέμιση: Όσο ψήνεται η ζύμη, σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το πράσο, το σκόρδο και την κολοκύθα για περίπου 2΄. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη γραβιέρα και τη φέτα. Αφήνουμε να κρυώσει και σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα, τους κρόκους των αυγών και τον δυόσμο.
Βήμα 5
Βάζουμε τη γέμιση κρύα επάνω στην προψημένη τάρτα και περιχύνουμε με την κρέμα. Ψήνουμε στους 160οC για περίπου 10΄-15΄. Μόλις ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Γιάννης Μπουροδήμος- Φωτογραφία: STUDIO M