Ένα αλλιώτικο πιλάφι όλο χρώματα κι αρώματα Ανατολής που θα κερδίσει τις εντυπώσεις και θα συνοδεύσει με τρόπο ξεχωριστό τα ψητά σας κρέατα.
Υλικά
- 350γρ. ρύζι basmati
- σπόρους από 1 ρόδι
- 2 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης τριμμένα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 πρέζα σαφράν
- 1 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρου
- 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
- ξύσμα από ½ πορτοκάλι
- 1 χούφτα βασιλικό ψιλοκομμένο
- 1 χούφτα δυόσμο ψιλοκομμένο
- λίγα φυλλαράκια κόλιανδρου
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε το ρύζι σε φαρδιά κατσαρόλα και το καλύπτετε με κρύο νερό. Ρίχνετε ανάλογο αλάτι και το βάζετε σε δυνατή φωτιά ώσπου να κοχλάσει το νερό.Βήμα 2
Ύστερα το σκεπάζετε με καπάκι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι το ρύζι να ρουφήξει όλο σχεδόν το νερό, για 10 λεπτά περίπου. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το ρύζι να ηρεμήσει για άλλα 10 λεπτά.Βήμα 3
Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Προσθέτετε το σαφράν, τους σπόρους κόλιανδρου και το κουκουνάρι και σοτάρετε για 1 λεπτό.Βήμα 4
Ύστερα ρίχνετε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα τριμμένα φιστίκια. Προσθέτετε τους σπόρους ροδιού και το ρύζι ανακατεύοντας καλά. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε τα φρέσκα μυρωδικά. Σερβίρετε το πιλάφι στο τραπέζι. Είναι ο καλύτερος συνοδός ψητών κρεάτων και πουλερικών.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb