Late-summer lamb,tomato andtamarind stew
clock icon
1:45'

Αρνάκι κοκκινιστό στην κατσαρόλα για αρχάριους

Υλικά

  • 1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1½ κιλό αρνάκι, σε μερίδες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό πάπρικα γλυκιά
  • 1 κρασοπότηρο κρασί Μοσχοφίλερο
  • 2 κονσέρβες ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος μας δείχνει πώς να μελώσουμε εύκολα και γρήγορα το αρνάκι στην κατσαρόλα κι ας είμαστε πρωτάρηδες.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Σοτάρουμε σε δόσεις τις μερίδες του κρέατος μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε σε μια πιατέλα με μια τρυπητή κουτάλα.

Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε τα κρεμμύδια (αν χρειαστεί, προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο επιπλέον) και σοτάρουμε για 1΄ μέχρι να γυαλίσουν ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα. Πασπαλίζουμε με την κανέλα, το μπαχάρι, τη δάφνη, την πάπρικα, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ξαναβάζουμε τις μερίδες του κρέατος μέσα στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια καλή βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για περίπου 20΄.

Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. Μαγειρεύουμε για 40΄ ακόμα ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της κατσαρόλας, να μείνει μια πηχτή λαδερή σάλτσα και το κρέας να γίνει τρυφερό και μαλακό.

Το σερβίρουμε ζεστό σε πιατέλα και το συνοδεύουμε με μια πλούσια μαρουλοσαλάτα με μπόλικο ξίδι.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: LOUISE HAGGER

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Σοτάρουμε σε δόσεις τις μερίδες του κρέατος μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε σε μια πιατέλα με μια τρυπητή κουτάλα.

Βήμα 2

Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε τα κρεμμύδια (αν χρειαστεί, προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο επιπλέον) και σοτάρουμε για 1΄ μέχρι να γυαλίσουν ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα. Πασπαλίζουμε με την κανέλα, το μπαχάρι, τη δάφνη, την πάπρικα, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ξαναβάζουμε τις μερίδες του κρέατος μέσα στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Βήμα 3

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια καλή βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για περίπου 20΄.

Βήμα 4

Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. Μαγειρεύουμε για 40΄ ακόμα ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της κατσαρόλας, να μείνει μια πηχτή λαδερή σάλτσα και το κρέας να γίνει τρυφερό και μαλακό.

Βήμα 5

Το σερβίρουμε ζεστό σε πιατέλα και το συνοδεύουμε με μια πλούσια μαρουλοσαλάτα με μπόλικο ξίδι.

Βήμα 6

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: LOUISE HAGGER