Σε μία ανοιχτή εκδοχή, η quesadilla, η πίτα δηλαδή με τυρί όπως παραδοσιακά προσφέρεται στο Μεξικό, συνδυάζεται με σύκα, μαρμελάδα και την αυθεντική βουτυρένια γεύση της κρητικής γραβιέρας.
50'
Ανοικτή quesadilla με φρέσκα σύκα, ψητές πιπεριές, κρεμμύδια και γραβιέρα
Υλικά
- 700 γρ. σύκα με τη φλούδα τους
- 80 ml νερό
- 200 ml κόκκινο κρασί
- 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι χωρίς σπόρους
- 12 μεσαία σύκα κομμένα σε τέταρτα
- 200 γρ. πιπεριά φλωρίνης σε λωρίδες
- 100 γρ. κόκκινο κρεμμύδι σε χονδρές λωρίδες
- 100 γρ. πιπεριά χαλαπενιο ή κόκκινη τσίλι σε λωρίδες
- 250 γρ. τριμμένη γραβιέρα Κρήτης
- Φρέσκια μαντζουράνα ή θυμάρι
- ε.π. ελαιόλαδο
- Αλάτι
Μαρμελάδα σύκου
Για τη γέμιση
Tips
- Μπορούμε να διατηρήσουμε την μαρμελάδα σε βάζο στο ψυγείο μας.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σωτάρουμε τα υλικά της γέμισης σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για περίπου 10 λεπτά και κρατάμε στην άκρη. Αλατίζουμε. Για την προετοιμασία της μαρμελάδας, βάζουμε σε κατσαρόλα τα υλικά της συνταγής και αφού πάρουν βράση συνεχίζουμε για 20 με 25 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αφού κρυώσει τοποθετούμε σε μπλέντερ και πολτοποιούμε.Βήμα 2
Σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι βάζουμε την τορτίγια , το τριμμένο τυρί και απλώνουμε τις σωταρισμένες πιπεριές, κρεμμύδια. Βάζουμε τα φρέσκα σύκα και σε διάσπαρτα σημεία μαρμελάδα σύκου. Ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί και αποσύρουμε.Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος