Μια διαφορετική και πολύ δροσερή αγγουροσαλάτα με τη τηγανητή κάππαρη που ταιριάζει πολύ σε κάθε καλοκαιρινό τραπέζι.
Υλικά
- 2 αγγούρια μεγάλα καθαρισμένα
- ⅓ φλιτζανιού δυόσμο ψιλοκομμένο
- 12 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- αλάτι
- ½ φλιτζάνι κάππαρη
- κορνφλάουρ (σχεδόν 2 κουτ. σούπας)
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας κόκκινο ξίδι από κρασί
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι άσπρο φρεσκοτριμμένο
Για την τηγανητή κάππαρη
Για τη βινεγκρέτ
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε την κάππαρη: Αν είναι αλμυρή, τη μουσκεύετε για 1 ώρα σε καθαρό νερό για να ξαλμυρίσει και τη σουρώνετε. Την πασπαλίζετε με το κορνφλάουρ μέχρι να σκεπαστεί καλά και την τινάζετε σε σουρωτήρι για να φύγει το παραπανίσιο.
Βήμα 2
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα την κάππαρη. Την κινείτε ώστε να απλωθεί στην επιφάνεια του τηγανιού και να είναι σε ένα επίπεδο. Χαμηλώνετε τη φωτιά, την τηγανίζετε για 1-2 λεπτά μέχρι να ξανθίνει και τη μεταφέρετε σε μπολ. Την αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
Βήμα 3
Κόβετε στο μεταξύ τα αγγούρια μακρόστενα, σαν μακριά σπιρτόξυλα αν έχετε το ειδικό εργαλείο ή σε λεπτές ροδέλες, τα αλατίζετε, τα ανακατεύετε με τα χέρια και τα βάζετε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά. Τα πιέζετε με ξύλινη κουτάλα για να βγουν τα παραπανίσια υγρά. Aνακατεύετε με το δυόσμο.
Βήμα 4
Χτυπάτε τα υλικά της βινεγκρέτ και περιχύνετε τα αγγουράκια. Ανακατεύετε καλά και τα μοιράζετε σε τέσσερα μπολ. Μοιράζετε τα κομμένα ντοματίνια και γαρνίρετε με την τηγανητή κάππαρη.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κατή