timpal-asnapodo-pastitsio–2
clock icon
2:20'

Ανάποδο «παστίτσιο» με κιμά και πιπεριές

Υλικά

  • 500γρ. μακαρόνια Νο3
  • ¼ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο, ψιλοκομμένα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 700γρ. κιμά από στήθος κοτόπουλου
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • ¼ φλιτζανιού βούτυρο, για το σκεύος
  • 100γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • 100γρ. κασέρι πικάντικο, τριμμένο
  • 2 αβγά
  • μαϊντανό & άνηθο, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα διαφορετικό παστίτσιο, με εντυπωσιακή παρουσίαση, φτιαγμένο στα πρότυπα του τιμπάλ, μιας πίτας ζυμαρικών ή λαχανικών που ψήνεται σε στρογγυλή φόρμα.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε τα μακαρόνια. Τα σουρώνετε και τα κρυώνετε με νερό. Τα στεγνώνετε πάνω σε καθαρές πετσέτες κουζίνας σε μονή στρώση.

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο. Σοτάρετε τα μανιτάρια μέχρι να χάσουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν. Τα αδειάζετε σε ένα μπολ. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε τις πιπεριές και το πράσο για 5 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το σκόρδο και μετά από 1 λεπτό ρίχνετε τον κιμά. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 10 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και αναμειγνύετε με τα μανιτάρια.

Αλείφετε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ με το βούτυρο. Ξεκινώντας από τη βάση του μπολ τυλίγετε ένα μακαρόνι σε σπιράλ. Συνεχίζετε με το επόμενο μακαρόνι, κάνοντας κύκλους. Με αυτό τον τρόπο θα καλύψετε τη βάση και τα τοιχώματα του μπολ. Σταματάτε 1 εκ. κάτω από το χείλος. Βάζετε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει το βούτυρο και να συγκρατήσει τα μακαρόνια.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Ανακατεύετε τον κιμά με τη γραβιέρα, το κασέρι και τα αυγά. Βγάζετε το μπολ από το ψυγείο και ρίχνετε μέσα τη γέμιση.

Καλύπτετε τη γέμιση τυλίγοντας τα υπόλοιπα μακαρόνια σε σπιράλ. Τοποθετείτε ένα μεταλλικό ταψάκι με διάμετρο ίση με αυτή του μπολ και μέσα ένα βάρος (όσπρια ή ρύζι). Ψήνετε στον φούρνο για 1 ώρα και 20 λεπτά.

Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε να σταθεί για 20 λεπτά. Αναποδογυρίζετε σε πιατέλα, πασπαλίζετε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε τα μακαρόνια. Τα σουρώνετε και τα κρυώνετε με νερό. Τα στεγνώνετε πάνω σε καθαρές πετσέτες κουζίνας σε μονή στρώση.

Βήμα 2

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο. Σοτάρετε τα μανιτάρια μέχρι να χάσουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν. Τα αδειάζετε σε ένα μπολ. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε τις πιπεριές και το πράσο για 5 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το σκόρδο και μετά από 1 λεπτό ρίχνετε τον κιμά. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 10 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και αναμειγνύετε με τα μανιτάρια.

Βήμα 3

Αλείφετε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ με το βούτυρο. Ξεκινώντας από τη βάση του μπολ τυλίγετε ένα μακαρόνι σε σπιράλ. Συνεχίζετε με το επόμενο μακαρόνι, κάνοντας κύκλους. Με αυτό τον τρόπο θα καλύψετε τη βάση και τα τοιχώματα του μπολ. Σταματάτε 1 εκ. κάτω από το χείλος. Βάζετε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει το βούτυρο και να συγκρατήσει τα μακαρόνια.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Ανακατεύετε τον κιμά με τη γραβιέρα, το κασέρι και τα αυγά. Βγάζετε το μπολ από το ψυγείο και ρίχνετε μέσα τη γέμιση.

Βήμα 5

Καλύπτετε τη γέμιση τυλίγοντας τα υπόλοιπα μακαρόνια σε σπιράλ. Τοποθετείτε ένα μεταλλικό ταψάκι με διάμετρο ίση με αυτή του μπολ και μέσα ένα βάρος (όσπρια ή ρύζι). Ψήνετε στον φούρνο για 1 ώρα και 20 λεπτά.

Βήμα 6

Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε να σταθεί για 20 λεπτά. Αναποδογυρίζετε σε πιατέλα, πασπαλίζετε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση