Εύκολο και πεντανόστιμο ανάποδο κέικ, με πρωταγωνιστές τα κεράσια. Θα το λατρέψετε!
Υλικά
- 50γρ. βούτυρο
- 700γρ. κεράσια πλυμένα, χωρίς κουκούτσι
- 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
- 75γρ. ζάχαρη καστανή
- 4 αβγά
- 200γρ. ζάχαρη
- 200γρ. γιαούρτι
- 100ml αραβοσιτέλαιο
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- παγωτό βανίλια
- φρέσκα κεράσια
Για τα κεράσια
Για το κέικ
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και ετοιμάζετε τα κεράσια: Τοποθετείτε το βούτυρο στη φόρμα και τη βάζετε στο φούρνο. Μόλις κάνει φουσκάλες το βούτυρο, βγάζετε το σκεύος από το φούρνο και απλώνετε τα κεράσια να σκεπάσουν όλο τον πάτο. Πασπαλίζετε πρώτα με το κορνφλάουρ, μετά με τη ζάχαρη και ψήνετε για 10 λεπτά.
Βήμα 2
Στο μεταξύ, χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να ασπρίσει, να τριπλασιαστεί σε όγκο και να γίνει σαν αφρός. Προσθέτετε το γιαούρτι, το λάδι, την βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού χτυπώντας για λίγο ακόμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Βήμα 3
Βγάζετε από το φούρνο τα κεράσια και αδειάζετε από πάνω το μίγμα του κέικ. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 170οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια του κέικ. Όταν βυθίσετε ένα μαχαίρι στο κέντρο και βγει στεγνό, είναι έτοιμο.
Βήμα 4
Ξεφουρνίζετε το κέικ και μετά από λίγο το αναποδογυρίζετε με προσοχή σε σχάρα να κρυώσει. Το μεταφέρετε σε πιατέλα και σερβίρετε, συνοδεύοντας με παγωτό βανίλια και φρέσκα κεράσια.
Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή