anapodi pita rizoto
clock icon
1:5'

Ανάποδη πίτα ριζότο με μανιτάρια και γραβιέρα

Υλικά

    Για το ριζότο

  • 150γρ. ρύζι καρολίνα ή άλλο κατάλληλο για ριζότο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 3 καρότα ψιλοκομμένα
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 600ml ζωμό κότας
  • 100γρ. τυρί κρέμα
  • 80γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη γέμιση

  • 6 μανιτάρια μεγάλα λευκά, σε φέτες
  • 3 μανιτάρια πορτομπέλο σε φέτες
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 100γρ. πανσέτα καπνιστή σε μικρούς κύβους
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • 100γρ. γραβιέρα, σε φλοίδες
  • 100γρ. ρόκα baby

Το ριζότο αλλιώς, σαν βάση για μια υπέροχη και απολαυστική πίτα με μανιτάρια, πανσέτα και γραβιέρα

Ετοιμάζετε το ριζότο: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια χαμηλή κατσαρόλα και στη συνέχεια προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, το πράσο, το καρότο και τα σοτάρετε για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Προσθέτετε το ρύζι και το αφήνετε για λίγα λεπτά να γυαλίσει. Σβήνετε με τον ζωμό, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και αφήνετε για 6-7 λεπτά περίπου να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μειωθούν ελαφρώς τα υγρά και το ρύζι να κρατάει αρκετά. Κατεβάζετε από τη φωτιά και κρατάτε το ριζότο στην άκρη.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέτετε τα μανιτάρια, το πράσο, το σκόρδο, την πανσέτα, αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι και σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.
Ετοιμάζετε την τάρτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Αδειάζετε τη γέμιση των μανιταριών σε μια βουτυρωμένη βαθιά φόρμα τάρτας και την απλώνετε ομοιόμορφα. Προσθέτετε στο ριζότο το τυρί κρέμα, την παρμεζάνα, ανακατεύετε καλά και απλώνετε το μίγμα ομοιόμορφα πάνω από τα μανιτάρια. Βάζετε τη φόρμα στο φούρνο και ψήνετε για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαγειρευτεί εντελώς το ρύζι και να σωθούν τα υγρά του.
Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνετε για 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και να σταθεροποιηθεί. Ξεκολλάτε με ένα μαχαίρι γύρω γύρω το ριζότο και πολύ προσεκτικά αναποδογυρίζετε την πίτα σε μια πιατέλα. Πασπαλίζετε με γραβιέρα, ρόκα και σερβίρετε.
Φωτογραφία-Food Styling:Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε το ριζότο: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια χαμηλή κατσαρόλα και στη συνέχεια προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, το πράσο, το καρότο και τα σοτάρετε για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Προσθέτετε το ρύζι και το αφήνετε για λίγα λεπτά να γυαλίσει. Σβήνετε με τον ζωμό, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και αφήνετε για 6-7 λεπτά περίπου να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μειωθούν ελαφρώς τα υγρά και το ρύζι να κρατάει αρκετά. Κατεβάζετε από τη φωτιά και κρατάτε το ριζότο στην άκρη.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέτετε τα μανιτάρια, το πράσο, το σκόρδο, την πανσέτα, αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι και σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε την τάρτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Αδειάζετε τη γέμιση των μανιταριών σε μια βουτυρωμένη βαθιά φόρμα τάρτας και την απλώνετε ομοιόμορφα. Προσθέτετε στο ριζότο το τυρί κρέμα, την παρμεζάνα, ανακατεύετε καλά και απλώνετε το μίγμα ομοιόμορφα πάνω από τα μανιτάρια. Βάζετε τη φόρμα στο φούρνο και ψήνετε για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαγειρευτεί εντελώς το ρύζι και να σωθούν τα υγρά του.

Βήμα 4

Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνετε για 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και να σταθεροποιηθεί. Ξεκολλάτε με ένα μαχαίρι γύρω γύρω το ριζότο και πολύ προσεκτικά αναποδογυρίζετε την πίτα σε μια πιατέλα. Πασπαλίζετε με γραβιέρα, ρόκα και σερβίρετε.

Φωτογραφία-Food Styling:Αντωνία Κατή