ALMYRO-CAKE-MARBRE
clock icon
60'

Αλμυρό κέικ μαρμπρέ με πέστο και ελαιοπολτό

Υλικά

  • 3 αβγά
  • 150ml κρέμα γάλακτος ή γάλα πλήρες
  • 200γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κουτ. σούπας (γεμάτες) ελαιοπολτό
  • 5 κουτ. σούπας πέστο ρόκας
  • μερικές μαύρες ή πράσινες ελιές κομμένες σε ροδέλες
  • 2-3 κουτ. σούπας φιστίκια αλατισμένα
  • ½ φλιτζάνι φέτα κομμένη σε κύβους
  • λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο για τη φόρμα
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα

  • 5 πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας αραιωμένο με λίγο νερό
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ελιές μαύρες ή πράσινες, ψιλοκομμένες
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τον ελαιοπολτό

  • 2 φλιτζάνια ελιές μαύρες ή πράσινες και μαύρες ανάμικτες (χωρίς το κουκούτσι)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 αντζούγιες
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη
  • 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Για το πέστο ρόκας

  • 2 φλιτζάνια ρόκα ή 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη ρόκα και 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο βασιλικό
  • 150γρ. φιστίκια ανάλατα (αράπικα ή κάσιους)
  • 50γρ. παρμεζάνα τριμμένη ή πικάντικη γραβιέρα Σαν Μιχάλη
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3/4 φλιτζανιού περίπου έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Τα αλμυρά κέικ είναι εξίσου νόστιμη -και χορταστική- επιλογή για πρωινό αλλά και σνακ. Το κέικ μαρμπρέ, δηλαδή ανάμεικτο, εκτός από νόστιμο, είναι και εντυπωσιακό.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και αλείφετε με βούτυρο μια μακρόστενη φόρμα. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά μαζί με την κρέμα γάλακτος. Προσθέτετε το αλεύρι και αλατοπιπερώνετε ελαφρά. Χωρίζετε το μίγμα σε δύο ίσα μέρη.
Ανακατεύετε στο ένα μέρος τον ελαιοπολτό μαζί με τις ψιλοκομμένες ελιές και στο δεύτερο το πέστο ρόκας μαζί με ολόκληρα τα φιστίκια. Βάζετε τα δύο μίγματα στη φόρμα με τη σειρά που προτιμάτε, πρώτα το ένα και μετά το άλλο, και βυθίζετε μέσα τα κομμάτια της φέτας. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35 λεπτά. Ξεφουρνίζετε το κέικ, το αφήνετε να μισοκρυώσει και το ξεφορμάρετε σε πιατέλα.
Ετοιμάζετε στο μεταξύ τη σάλτσα: πλένετε και κόβετε στα δύο τις πιπεριές και τις καθαρίζετε από τα σποράκια τους.
Ζεσταίνετε τις δύο κουταλιές ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτετε τις πιπεριές χοντροκομμένες και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε και τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά.
Πολτοποιείτε το μίγμα στο μπλέντερ και προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύετε τις ελιές στη σάλτσα, τη μεταφέρετε σε σαλτσιέρα και σερβίρετε μαζί με το κέικ.
Για τον ελαιοπολτό: Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί, ρίχνοντας το λάδι λίγο λίγο, μέχρι να γίνουν λείος πολτός. Διατηρείται σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.
Για το πέστο ρόκας: Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί, ρίχνοντας το λάδι λίγο λίγο, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές παχύρρευστο μίγμα. Διατηρείται σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης- Food Styling: Σιμόνη Καφίρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και αλείφετε με βούτυρο μια μακρόστενη φόρμα. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά μαζί με την κρέμα γάλακτος. Προσθέτετε το αλεύρι και αλατοπιπερώνετε ελαφρά. Χωρίζετε το μίγμα σε δύο ίσα μέρη.

Βήμα 2

Ανακατεύετε στο ένα μέρος τον ελαιοπολτό μαζί με τις ψιλοκομμένες ελιές και στο δεύτερο το πέστο ρόκας μαζί με ολόκληρα τα φιστίκια. Βάζετε τα δύο μίγματα στη φόρμα με τη σειρά που προτιμάτε, πρώτα το ένα και μετά το άλλο, και βυθίζετε μέσα τα κομμάτια της φέτας. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35 λεπτά. Ξεφουρνίζετε το κέικ, το αφήνετε να μισοκρυώσει και το ξεφορμάρετε σε πιατέλα.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε στο μεταξύ τη σάλτσα: πλένετε και κόβετε στα δύο τις πιπεριές και τις καθαρίζετε από τα σποράκια τους.

Βήμα 4

Ζεσταίνετε τις δύο κουταλιές ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτετε τις πιπεριές χοντροκομμένες και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε και τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά.

Βήμα 5

Πολτοποιείτε το μίγμα στο μπλέντερ και προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύετε τις ελιές στη σάλτσα, τη μεταφέρετε σε σαλτσιέρα και σερβίρετε μαζί με το κέικ.

Βήμα 6

Για τον ελαιοπολτό: Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί, ρίχνοντας το λάδι λίγο λίγο, μέχρι να γίνουν λείος πολτός. Διατηρείται σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.

Βήμα 7

Για το πέστο ρόκας: Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί, ρίχνοντας το λάδι λίγο λίγο, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές παχύρρευστο μίγμα. Διατηρείται σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης- Food Styling: Σιμόνη Καφίρη