alevropita2
clock icon
40'

Αλευρόπιτα από τα Ζαγόρια

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 αβγά
  • 250γρ. φέτα τριμμένη
  • 150γρ. βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • πιπέρι (προαιρετικά)

Αυτή η πραγματικά εύκολη πίτα με καταγωγή από τα Ζαγοροχώρια είναι η ιδανική λύση σε μια ξαφνική επίσκεψη φίλων, για να προσφέρετε ένα ελαφρύ και νόστιμο πιάτο που ετοιμάζεται πολύ γρήγορα.

Βάζετε το βούτυρο στο ταψί και το βάζετε σε κρύο φούρνο. Ανάβετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ετοιμάζετε το κουρκούτι.
Βάζετε στο μπλέντερ όλα τα υλικά, εκτός από τη φέτα και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.
Βγάζετε το πυρωμένο ταψί με το λιωμένο, καυτό βούτυρο από το φούρνο και ρίχνετε αμέσως μέσα το μίγμα. Γυρίζετε το ταψί ώστε το μίγμα να πάει παντού και να έχει το ίδιο πάχος. Σκορπάτε από πάνω το τυρί και το πασπαλίζετε με λίγο πιπέρι.
Βάζετε ξανά το ταψί στο φούρνο και ψήνετε την αλευρόπιτα στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει από πάνω. Σερβίρεται ζεστή.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Έλενα Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε το βούτυρο στο ταψί και το βάζετε σε κρύο φούρνο. Ανάβετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ετοιμάζετε το κουρκούτι.

Βήμα 2

Βάζετε στο μπλέντερ όλα τα υλικά, εκτός από τη φέτα και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.

Βήμα 3

Βγάζετε το πυρωμένο ταψί με το λιωμένο, καυτό βούτυρο από το φούρνο και ρίχνετε αμέσως μέσα το μίγμα. Γυρίζετε το ταψί ώστε το μίγμα να πάει παντού και να έχει το ίδιο πάχος. Σκορπάτε από πάνω το τυρί και το πασπαλίζετε με λίγο πιπέρι.

Βήμα 4

Βάζετε ξανά το ταψί στο φούρνο και ψήνετε την αλευρόπιτα στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει από πάνω. Σερβίρεται ζεστή.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Έλενα Jeffrey