Ένα πολύ νόστιμο λαδερό, με φρέσκα λαχανικά της άνοιξης, που ταιριάζει πολύ στο καθημερινό και σαρακοστιανό τραπέζι.
Υλικά
- 10 μεγάλες αγκινάρες
- 1 κιλό αρακά φρέσκο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι μάραθο ψιλοκομμένο
- 10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 νεροπότηρο ντομάτες κονκασέ
- 1 νεροπότηρο χυμό ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Kαθαρίζετε τις αγκινάρες από τα εξωτερικά φύλλα και το χνούδι. Τις βουτάτε σε κρύο νερό, όπου θα έχετε στάξει μέσα λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν.Βήμα 2
Καθαρίζετε το φρέσκο αρακά και μαζεύετε τα σπόρια σε ένα μπολ.Βήμα 3
Ρίχνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σοτάρετε μέχρι να γυαλίσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε τις αγκινάρες και ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια ρίχνετε τον αρακά, τον φέρνετε 2-3 βόλτες και αμέσως μετά ρίχνετε το χυμό ντομάτας και την ντομάτα κονκασέ. Προσθέτετε αν χρειάζεται λίγο νεράκι, μέχρι να σκεπαστεί ο αρακάς.Βήμα 4
Ρίχνετε τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου 35-45 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Ένα λεπτό πριν τελειώσετε το μαγείρεμα ρίχνετε τον ψιλοκομμένο μάραθο.Βήμα 5
Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα. Σας θυμίζω ότι το φαγητό αυτό τρώγεται και ζεστό και κρύο.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey