Ήρθε η ώρα να πάμε τα αγαπημένα μας αχλάδια σε άλλο επίπεδο χωρίς πολύ κόπο. Τα φτιάχνουμε ποσέ, τα αρωματίζουμε με αστεροειδή γλυκάνισο και λεμόνι και έχουμε όλη τη γλύκα στο πιάτο μας.
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 500 ml απιδίτη* ή μηλίτη
- 150 γρ. ζάχαρη 2 λωρίδες φλούδα λεμονιού
- 1 κομμάτι αστεροειδή γλυκάνισο
- 4 αχλάδια κομμένα στη μέση κάθετα, χωρίς κουκούτσια
- 250 ml έτοιμη σαντιγί**
- 1 χούφτα καρύδια σπασμένα, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τον απιδίτη ή τον μηλίτη, τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και τον αστεροειδή γλυκάνισο και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ανά διαστήματα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις πάρει μια βράση, ρίχνουμε μέσα τα αχλάδια. Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 30΄-40΄ ή μέχρι τα αχλάδια να μαλακώσουν (τρυπάμε ένα αχλάδι με ένα μαχαίρι, το οποίο πρέπει να βυθίζεται εύκολα).
Βήμα 2
Αφαιρούμε τα αχλάδια με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε μέχρι το υγρό να μειωθεί και να γίνει ένα ωραίο σιρόπι. Ρίχνουμε τα αχλάδια ξανά στο σκεύος και με ένα κουτάλι τα βρέχουμε με το σιρόπι τους για να ζεσταθούν ξανά. Σερβίρουμε με σαντιγί, καρύδια και μπόλικο σιρόπι από το κατσαρολάκι.
Βήμα 3
Σημειώσεις* Ο απιδίτης (pear cider) είναι χυμός αχλαδιών που περιέχει αλκοόλ (όπως ο μηλίτης) σε ποσοστό που κυμαίνεται από 2% έως και 8%. Προκύπτει από τη ζύμωση φρέσκων αχλαδιών. Βρήκαμε απιδίτη στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος.
** Αν θέλετε να ετοιμάσετε μόνοι σας τη σαντιγί, χτυπάτε με μίξερ 250 ml κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική μαζί 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές
Φωτογραφίες: Vinny Whiteman, Charlie Rivhards, Ant Duncan