Μια συνταγή που περιέχει δύο βασικές συνταγές, αυτή της κρέπας κι αυτή της σάλτσας καραμέλας. Υπέροχες κι οι δυο δίνουν ένα απολαυστικό αποτέλεσμα.
Υλικά
- 180γρ. αλεύρι
- 250ml γάλα
- 3 αβγά
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- ελάχιστο αλάτι
- 100γρ. ζάχαρη
- 1½ κουτ. σούπας αλμυρό βούτυρο, φρέσκο
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι βαλσαμικό ή χυμό λεμονιού
- 100ml κρέμα γάλακτος
- 2-3 κουτ. σούπας χοντροαλεσμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)
- μερικές σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- 3 μήλα κομμένα σε κύβους
Για τις κρέπες
Για τη σάλτσα καραμέλας
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε το μίγμα για τις κρέπες: Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη, το αλεύρι, το γάλα, το βούτυρο και το αλάτι, μέχρι να πάρετε ένα λείο χυλό. Τον αφήνετε 1 ώρα να ξεκουραστεί.Βήμα 2
Ετοιμάζετε τη σάλτσα της καραμέλας: Βάζετε σε βαρύ τηγάνι τη ζάχαρη και τη λιώνετε χωρίς άλλο υγρό, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να παίρνει το χρώμα του μελιού. Δεν ανακατεύετε καθόλου, παρά μόνο με μικρές κυκλικές κινήσεις του τηγανιού στο μάτι της κουζίνας.Βήμα 3
Προσθέτετε την κρέμα, το βούτυρο σε κύβους, ανακατεύετε την αμυγδαλόψιχα, το βαλσαμικό ξίδι και μερικές σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου. Αφήνετε τη σάλτσα στην άκρη.Βήμα 4
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Λιώνετε το βούτυρο σε τηγάνι και σοτάρετε τους κύβους των μήλων για μερικά λεπτά να μαλακώσουν. Τα αφήνετε κι αυτά να περιμένουν.Βήμα 5
Φτιάχνετε τις κρέπες: Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχετε βουτυρώσει και ρίχνετε μια ποσότητα από το χυλό, όσο ένα φλιτζανάκι του καφέ περίπου. Με κυκλικές κινήσεις φροντίζετε να απλωθεί ο χυλός σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Ψήνετε κάθε πλευρά της κρέπας για 1 λεπτό. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός και να φτιάξετε όλες τις κρέπες, βουτυρώνοντας κάθε φορά το τηγάνι. Τις τοποθετείτε τη μια πάνω στην άλλη καθώς τις βγάζετε από το τηγάνι.Βήμα 6
Διπλώνετε την κάθε κρέπα στα τέσσερα και τις τοποθετείτε ανά μία ή ανά δύο (ανάλογα το μέγεθός τους) σε πιάτα. Τις γαρνίρετε με μερικά μήλα, τις περιχύνετε με σάλτσα καραμέλας και σερβίρετε αμέσως!Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb