clock icon
6:35'

Χαλβάς σεμιφρέντο με κεράσια

Υλικά

  • 1lt γάλα φρέσκο
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 150γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κουτ. γλυκού εσάνς αμυγδάλου ή 1 σφηνάκι αμαρέτο
  • 300γρ. κεράσια χωρίς πυρήνα, κομμένα στη μέση
  • 200γρ. κεράσια χωρίς πυρήνα, ολόκληρα
  • ½ φλιτζάνι μαρμελάδα κεράσι, αραιωμένη με ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό, ή 1 φλιτζάνι έτοιμη σάλτσα κόκκινων φρούτων
  • Για το σερβίρισμα

  • 1 φλιτζάνι φιλέ αμυγδάλου

Tips

  • Τα κεράσια, μπορούν να αντικατασταθούν με σταφύλια, ή φράουλες.
  • Μπορείτε να μοιράσετε τον χαλβά σεμιφρέντο σε ατομικά μπολάκια ή ποτήρια.

Μία ελαφριά και διαφορετική εκδοχή του σιμιγδαλένιου χαλβά, δροσερή, φρουτένια και άκρως καλοκαιρινή. Ο συγκεκριμένος χαλβάς, είναι ιδανική πρόταση για επιδόρπιο μετά από ένα πλούσιο γεύμα ή δείπνο, αλλά και μία εύκολη και οικονομική λύση για ένα γλυκάκι που κερδίζει τις εντυπώσεις.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα σε μέτρια φωτιά και λίγο πριν πάρει βράση, προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε με σύρμα ζαχαροπλαστικής.
Ρίχνετε πασπαλιστά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Χαμηλώνετε τη φωτιά αρκετά και σιγομαγειρεύετε το μίγμα για 4-5 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ψηθεί το σιμιγδάλι και να πήξει ο χαλβάς.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε την εσάνς αμυγδάλου (ή το αμαρέτο) και τα κομμένα κεράσια και ανακατεύετε μαλακά με σπάτουλα, έτσι ώστε να πάνε τα κεράσια σε όλο το μίγμα.
Ντύνετε με διάφανη μεμβράνη ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος, ή μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, αφήνοντας την να εξέχει από τα χείλη της φόρμας
Απλώνετε στον πάτο της φόρμας την αραιωμένη μαρμελάδα (ή τη σάλτσα κόκκινων φρούτων) και από πάνω αραδιάζετε τα ολόκληρα κεράσια. Αδειάζετε μέσα στη φόρμα το μίγμα του χαλβά με τα κομμένα κεράσια, ισιώνετε την επιφάνεια και σκεπάζετε με τις άκρες της μεμβράνης που εξέχουν. Βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο για 5-6 ώρες, μέχρι να πήξει ο χαλβάς.
Ξεφορμάρετε το σεμιφρέντο και αφαιρείτε τη μεμβράνη. Πασπαλίζετε με το φιλέ αμυγδάλου και σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα σε μέτρια φωτιά και λίγο πριν πάρει βράση, προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε με σύρμα ζαχαροπλαστικής.

Βήμα 2

Ρίχνετε πασπαλιστά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Χαμηλώνετε τη φωτιά αρκετά και σιγομαγειρεύετε το μίγμα για 4-5 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ψηθεί το σιμιγδάλι και να πήξει ο χαλβάς.

Βήμα 3

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε την εσάνς αμυγδάλου (ή το αμαρέτο) και τα κομμένα κεράσια και ανακατεύετε μαλακά με σπάτουλα, έτσι ώστε να πάνε τα κεράσια σε όλο το μίγμα.

Βήμα 4

Ντύνετε με διάφανη μεμβράνη ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος, ή μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, αφήνοντας την να εξέχει από τα χείλη της φόρμας

Βήμα 5

Απλώνετε στον πάτο της φόρμας την αραιωμένη μαρμελάδα (ή τη σάλτσα κόκκινων φρούτων) και από πάνω αραδιάζετε τα ολόκληρα κεράσια. Αδειάζετε μέσα στη φόρμα το μίγμα του χαλβά με τα κομμένα κεράσια, ισιώνετε την επιφάνεια και σκεπάζετε με τις άκρες της μεμβράνης που εξέχουν. Βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο για 5-6 ώρες, μέχρι να πήξει ο χαλβάς.

Βήμα 6

Ξεφορμάρετε το σεμιφρέντο και αφαιρείτε τη μεμβράνη. Πασπαλίζετε με το φιλέ αμυγδάλου και σερβίρετε.