Τραγανές και ελαφρώς καραμελωμένες με υπέροχο κεραμιδί χρώμα και χαρακτηριστικό άρωμα από το σαφράν. Με άλλα λόγια αυτές οι πατάτες μπορούν να γίνουν η καλύτερη γαρνιτούρα για τα ψητά σας.
Υλικά
- 1 κιλό μικρές στρογγυλές πατάτες
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο για το σοτάρισμα
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας στίγματα σαφράν (0,25γρ.)
- 1 νεροπότηρο λευκό αρωματικό κρασί
- αλάτι, χοντροαλεσμένο μαύρο πιπέρι
Tips
- Στην Κύπρο τις μαγειρεύουν με το φλούδι τους και τις αρωματίζουν με κόλιανδρο. Εδώ όμως η ουσία είναι να ανακινήσετε την κατσαρόλα κρατώντας την από τα δύο χερούλια, ώστε να «περιλουστούν» οι πατάτες με τη σάλτσα, να την τραβήξουν και να γίνουν πεντανόστιμες.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ξεφλουδίζετε τις πατατούλες, τις πλένετε σε άφθονο νερό και τις στεγνώνετε με πανί κουζίνας. Τις τηγανίζετε ολόκληρες στο ελαιόλαδο, ώσπου να κάνουν μια απαλή κρούστα αλλά χωρίς αναγκαστικά να έχουν ψηθεί. Τις βγάζετε, τις ακουμπάτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί και τις πιέζετε με ένα πιρούνι για να τσακίσουν ελαφρώς.Βήμα 2
Σε μια μεγάλη καθαρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο. Βάζετε μέσα τις πατάτες και τις ανακατεύετε καλά ώστε να απορροφήσουν το βούτυρο. Τις αλατοπιπερώνετε και τις πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Διαλύετε στο νεροπότηρο με το λευκό κρασί το σαφράν και το αδειάζετε μέσα στην κατσαρόλα με τις πατάτες. Δυναμώνετε τη φωτιά στο μέγιστο και μαγειρεύετε τις πατάτες ανακατεύοντας πού και πού προσεκτικά για να μη διαλυθούν. Αφήνετε να εξατμιστεί όλο το κρασί και να παραμείνει μόνο το βούτυρο στην κατσαρόλα. Τις φέρνετε ακόμη μια-δυο βόλτες και είναι έτοιμες για σερβίρισμα.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb