Το γνωστό ελαφρύ, ιταλικό επιδόρπιο αποκτά ελληνικό άρωμα με τη φέτα, ενώ τα σύκα και η κρέμα βαλσάμικο δίνουν στην πανακότα μια υπέροχα γλυκόξινη γεύση.
Υλικά
- 12 σύκα αποξηραμένα
- 100γρ. μαύρο ρούμι
- 12γρ. φύλλα ζελατίνης
- 300γρ. κρέμα γάλακτος
- 100γρ. γάλα
- 200γρ. φέτα τριμμένη
- 120γρ. ζάχαρη
- 1 λοβό βανίλιας (μόνο τα σποράκια)
- 8 σύκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
- 6 κουτ. σούπας κρέμα βαλσαμικού
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουλιάζετε τα σύκα μέσα στο ρούμι για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Στη συνέχεια τα ψιλοκόβετε και τα κρατάτε στην άκρη.Βήμα 2
Μουλιάζετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 10 λεπτά.Βήμα 3
Βάζετε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος , το γάλα, τη φέτα, τη ζάχαρη, τους σπόρους βανίλιας και τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθούν αρκετά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Κατεβάζετε το μίγμα από τη φωτιά και προσθέτετε τις ζελατίνες καλά στυμμένες και ανακατεύετε.Βήμα 4
Στη συνέχεια μοιράζετε το μίγμα σε 6 φόρμες για πανακότα και τις βάζετε στο ψυγείο για να παγώσουν και να σφίξουν καλά.Βήμα 5
Μετά από 40 λεπτά περίπου, που θα έχουν αρχίσει να πήζουν, προσθέτετε το ψιλοκομμένο σύκο και ανακατεύετε καλά, να σκορπιστεί όσο γίνεται ομοιόμορφα μέσα στην πανακότα.Βήμα 6
Ανακατεύετε τα υλικά και τα κρατάτε στην άκρη. Ξεφορμάρετε τις πανακότες, τις περιχύνετε με το μίγμα κρέμα βαλσαμικό - σύκο και σερβίρετε αμέσως!Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb