panacota
clock icon
35'

Πανακότα με φέτα, αποξηραμένα σύκα και κρέμα βαλσαμικού

Υλικά

  • 12 σύκα αποξηραμένα
  • 100γρ. μαύρο ρούμι
  • 12γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 300γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100γρ. γάλα
  • 200γρ. φέτα τριμμένη
  • 120γρ. ζάχαρη
  • 1 λοβό βανίλιας (μόνο τα σποράκια)
  • Για το σερβίρισμα

  • 8 σύκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • 6 κουτ. σούπας κρέμα βαλσαμικού

Το γνωστό ελαφρύ, ιταλικό επιδόρπιο αποκτά ελληνικό άρωμα με τη φέτα, ενώ τα σύκα και η κρέμα βαλσάμικο δίνουν στην πανακότα μια υπέροχα γλυκόξινη γεύση.

Μουλιάζετε τα σύκα μέσα στο ρούμι για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Στη συνέχεια τα ψιλοκόβετε και τα κρατάτε στην άκρη.
Μουλιάζετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 10 λεπτά.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος , το γάλα, τη φέτα, τη ζάχαρη, τους σπόρους βανίλιας και τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθούν αρκετά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Κατεβάζετε το μίγμα από τη φωτιά και προσθέτετε τις ζελατίνες καλά στυμμένες και ανακατεύετε.
Στη συνέχεια μοιράζετε το μίγμα σε 6 φόρμες για πανακότα και τις βάζετε στο ψυγείο για να παγώσουν και να σφίξουν καλά.
Μετά από 40 λεπτά περίπου, που θα έχουν αρχίσει να πήζουν, προσθέτετε το ψιλοκομμένο σύκο και ανακατεύετε καλά, να σκορπιστεί όσο γίνεται ομοιόμορφα μέσα στην πανακότα.
Ανακατεύετε τα υλικά και τα κρατάτε στην άκρη. Ξεφορμάρετε τις πανακότες, τις περιχύνετε με το μίγμα κρέμα βαλσαμικό - σύκο και σερβίρετε αμέσως!
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουλιάζετε τα σύκα μέσα στο ρούμι για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Στη συνέχεια τα ψιλοκόβετε και τα κρατάτε στην άκρη.

Βήμα 2

Μουλιάζετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 10 λεπτά.

Βήμα 3

Βάζετε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος , το γάλα, τη φέτα, τη ζάχαρη, τους σπόρους βανίλιας και τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθούν αρκετά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Κατεβάζετε το μίγμα από τη φωτιά και προσθέτετε τις ζελατίνες καλά στυμμένες και ανακατεύετε.

Βήμα 4

Στη συνέχεια μοιράζετε το μίγμα σε 6 φόρμες για πανακότα και τις βάζετε στο ψυγείο για να παγώσουν και να σφίξουν καλά.

Βήμα 5

Μετά από 40 λεπτά περίπου, που θα έχουν αρχίσει να πήζουν, προσθέτετε το ψιλοκομμένο σύκο και ανακατεύετε καλά, να σκορπιστεί όσο γίνεται ομοιόμορφα μέσα στην πανακότα.

Βήμα 6

Ανακατεύετε τα υλικά και τα κρατάτε στην άκρη. Ξεφορμάρετε τις πανακότες, τις περιχύνετε με το μίγμα κρέμα βαλσαμικό - σύκο και σερβίρετε αμέσως!

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb