Στου Ψυρρή, ανάμεσα σε αυλές, εργαστήρια, παραδοσιακά καφενεία και σύγχρονα spots, το Λοκάλι μοιάζει με ανάσα στο χάος της πόλης. Αυλή με χαρακτήρα, μπάρα με ταυτότητα, κουζίνα που μιλάει ελληνικά με φαντασία. «Η αρχική ιδέα ήταν να φτιάξουμε έναν χώρο που να νιώθεις σπίτι, ακόμα κι αν είσαι στην καρδιά της πόλης», λέει ο συνιδιοκτήτης Δημήτρης Κιάκος. «Αυτό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ομάδα». Η φιλοσοφία είναι απλή: χαλαρότητα, αυθεντικότητα, αγάπη για το ποτό, το φαγητό και –πάνω απ’ όλα– τον άνθρωπο. Η ομάδα δεν χτίστηκε από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά χρειάστηκαν συζητήσεις, εμπιστοσύνη και κοινές στιγμές. «Ψάχνουμε ανθρώπους που νοιάζονται. Που θέλουν να προσφέρουν. Όχι απλώς βιογραφικά», αποκαλύπτει ο Δημήτρης.
Ένα μπαρ με ψυχή ομάδας
Ο Άγγελος Μάστορας, bar manager, βλέπει την ομάδα πίσω από την μπάρα σαν μια μικρή σκηνή. «Το δέσιμο δεν επιβάλλεται. Χτίζεται. Με κοινή κατεύθυνση, με αλήθεια, με διάθεση να περνάμε καλά όλοι – κι εμείς και ο κόσμος». Η μπάρα και η κουζίνα λειτουργούν σε συνεχή συντονισμό. Με τον σεφ Γιώργο Παπανδρέου συνεργάζονται στενά για κάθε νέο cocktail menu. «Στόχος μας είναι να λειτουργούμε σαν ένα ενιαίο σώμα, με κοινό γευστικό αφήγημα», συνεχίζει ο Άγγελος. Οι ιδέες γεννιούνται από παντού: μια βόλτα στην αγορά, μια εικόνα από ταξίδι, μια κουβέντα στην αυλή. Η διαδικασία είναι συλλογική, αποκαλύπτει ο σεφ: «Δοκιμάζουμε, συζητάμε, απορρίπτουμε, ξαναφτιάχνουμε. Και στο τέλος, αν μας αρέσει, το σερβίρουμε».
Από την κουζίνα έως την μπάρα, ένα σώμα
Η κουζίνα δεν μένει πίσω. «Χωρίς ομαδικότητα το πιάτο είναι ρίσκο», υπερθεματίζει ο σεφ. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα τους –καρότα ψημένα σε άχυρο με πορτοκάλι και γκοργκοντζόλα– ξεκίνησε από μια αυθόρμητη ατάκα του Δημήτρη. «Μια ιδέα στον αέρα, που εξελίχθηκε μέσα από την ομάδα».
Εν κατακλείδι, το Λοκάλι δεν είναι ένα εστιατόριο ή ένα μπαρ. Είναι μια κοινότητα, λέει ο Δημήτρης Κιάκος. «Αν το Λοκάλι ήταν άνθρωπος, θα ήταν φίλος. Από εκείνους που σε αφήνουν να είσαι ο εαυτός σου. Και σου φτιάχνουν το κέφι με ένα νεύμα ή ένα cocktail».
Διαβάστε επίσης
Σεϋχέλλες: Μια ομάδα στον Κεραμεικό που κάνει τη διαφορά
Wine is Fine: Η πιο fine ομάδα, πίσω από ένα διαφορετικό wine bar