Στο Ex Machina, τίποτα δεν είναι τυχαίο – ούτε η γεύση, ούτε η ομάδα. Ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς και η σομελιέ Κωνσταντίνα Κόρδα μιλούν γι’ αυτό.

Στο Ex Machina τίποτα δεν λειτουργεί αυτόματα. Κάθε πιάτο, κάθε ποτήρι κρασί, κάθε χαμόγελο στο service είναι αποτέλεσμα συνεργασίας, πειραματισμού και πάθους. Το εστιατόριο που άνοιξε τον Οκτώβριο του 2023 στην οδό Εμπεδοκλέους στο Παγκράτι είναι το προσωπικό εγχείρημα του σεφ Άνταμ Κοντοβά, ο οποίος, έπειτα από χρόνια πείρας σε κουζίνες εντός και εκτός Ελλάδας, αποφάσισε να δημιουργήσει έναν χώρο που αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία του: γεύσεις με ιστορία, ανθρώπους με πάθος και μια ομάδα που λειτουργεί σαν οικογένεια.

Η φιλοσοφία του Ex Machina

Ο Άνταμ Κοντοβάς δεν ακολουθεί τις τάσεις· τις δημιουργεί. Στο Ex Machina συνδυάζει την ελληνική κουζίνα με επιρροές από την Ασία και τη Μέση Ανατολή σερβίροντας πιάτα που εκπλήσσουν και ενθουσιάζουν. Η μαγειρική του βασίζεται σε φρέσκα, τοπικά υλικά, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα και την αξιοποίηση κάθε συστατικού. «Θέλω να μαγειρεύω σωστά χωρίς ταμπού και ταμπέλες. Είναι νόστιμο; Αυτό έχει σημασία», αναφέρει ο ίδιος.

Ο Άνταμ πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη της συνεργασίας, γι’ αυτό και οι άνθρωποι που έχει επιλέξει να είναι δίπλα του είναι η καρδιά του εστιατορίου. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ομάδα. Αυτό είναι το ζητούμενο σε όλα τα εστιατόρια του κόσμου. Κάθε μέρα ξυπνάω και θέλω να είμαι ένας σωστός σεφ και ιδιοκτήτης, να δημιουργώ ένα ασφαλές περιβάλλον για το προσωπικό μου. Έτσι, όλοι λάμπουν και βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό, έχουν όλοι κέφι να δουλέψουν και ο πελάτης το αναγνωρίζει και η δική του εμπειρία απογειώνεται». Η σομελιέ του εστιατορίου, Κωνσταντίνα Κόρδα, συμμερίζεται αυτή τη φιλοσοφία: «Είναι σπίτι. Αν κάποιος αργήσει, θα τον καλύψουμε. Αν κάποιος είναι down, θα του φτιάξουμε καφέ. Είμαστε εκεί ο ένας για τον άλλον και πραγματικά δέσαμε πολύ γρήγορα. Είμαστε φίλοι και συνάδελφοι, μα πάνω απ’ όλα είμαστε όλοι επαγγελματίες».

Ένα «νεανικό» και «τρελό» εστιατόριο

Η Κωνσταντίνα και ο Άνταμ συμφωνούν πως το μαγαζί έχει αρκετά «νεανικό» χαρακτήρα και είναι κάτι που επιβεβαιώνεται στα τριγύρω τραπέζια. «Μας αρέσει που έρχεται νεαρός κόσμος και θέλει να δοκιμάσει fusion πιάτα. Μαζεύονται παρέες και επιλέγουν δυο-τρία πιάτα και ένα κρασί και μοιράζονται μια κοινή εμπειρία. Αυτοί είναι ίσως οι αγαπημένοι μας πελάτες». Ποιο κρασί από τα 100 της λίστας είναι εκείνο που ταιριάζει πιο πολύ με την ψυχή του Ex Machina; «Το Casamatta Bianco Bio 2023 από το οινοποιείο Bibi Graetz. Το σπίτι του τρελού δηλαδή. Φρέσκο, παιχνιδιάρικο, λίγο αντισυμβατικό, αλμυρό με οξύτητα. Όπως εμείς», λέει γελώντας η Κωνσταντίνα.

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Δείτε επίσης 

Ιζαμπέλα: Αυθεντικές αρμένικες γεύσεις στη Δραπετσώνα