Η αγαπημένη σεφ Ντίνα Νικολάου, αεικίνητη, δημιουργική και με μεγάλη πορεία σε επαγγελματικές και τηλεοπτικές κουζίνες, μας δίνει τη δική της εκδοχή για τα σημερινά αρτοποιεία.

Χρόνια τώρα μοιράζεται την αγάπη της ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι, μαζί και τη μαγεία της ελληνικής κουζίνας μέσα από τα αυθεντικά ελληνικά πιάτα. Το παράδοξο ήταν πως ξεκίνησε για σπουδές στα Οικονομικά και το Marketing στο Παρίσι, χωρίς να φαντάζεται ότι θα την κερδίσει η μαγειρική. Οι σπουδές της, στις γαστρονοµικές σχολές Le Cordon Bleu, Ritz Escoffier, Alain Ducasse formation και Lenotre καλλιέργησαν μέσα της ακόμα περισσότερο την ανάγκη να εξελίξει τη γαστρονομική μας παράδοση. Έτσι, σήμερα, στο Παρίσι μαζί με την αδερφή της Μαρία διευθύνουν τα 3 εστιατόρια και delicatessens «Evi Evane», ενώ η ίδια συνεχίζει τις διεθνείς συνεργασίες με εστιατόρια, με πιο πρόσφατο το ξενοδοχείο «Miraggio Thermal Spa Resort» στη Χαλκιδική ως Βrand chef. Συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και παρουσιάστρια μαγειρικών εκπομπών από το 2006 στην ελληνική και γαλλική τηλεόραση, ξεκινά τη νέα της εκπομπή «Dina’s Bakery» που θα προβάλλεται κάθε Σάββατο & Κυριακή, στο νέο πρόγραμμα του ΑΝΤ1.

Πώς προέκυψε το concept της εκπομπής «Dina’s Bakery»;
Πρόκειται για δική μου ιδέα, δικό μου στήσιμο. Θέλω να προβάλλω τη σπιτική εκδοχή και τη σωστή συνταγή όλων όσων βρίσκουμε σε ένα φούρνο σήμερα. Αν με ρωτήσεις, νομίζω στις οικιακές κουζίνες μας δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για κάτι πρόχειρο ή για κάτι λιγότερο ποιοτικό από το σπιτικό.

Ποια είναι η φιλοσοφία τη νέας σας εκπομπής;
Με λίγα λόγια, ο θαυμαστός κόσμος του ψησίματος στον φούρνο! Κάθε σαββατοκύριακο στο «εργαστήρι» μου θα φτιάχνω αρτοποιήματα κάθε λογής, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζοντας συνταγές και χρήσιμα tips. Παράλληλα, θα υπάρχει salad & snack bar με γρήγορες και υγιεινές προτάσεις, αλλά και barista με προτάσεις για καφέ και ροφήματα. Θα φιλοξενούμε και έναν εξειδικευμένο αρτοποιό ή ζαχαροπλάστη, π.χ. κάποιον που είναι εξπέρ στο φύλλο αέρος για μπουγάτσα και που θα αποκαλύπτει τεχνικές και μυστικά επιτυχίας.

Αρτοποιία σημαίνει για εσάς…
Αληθινό ψωμί από προζύμι! Αλλά έχω μεγάλη αγάπη και σε ό,τι έχει σχέση με τη ζύμη, σε τάρτες και κέικ, στις γλυκές και αλμυρές εκδοχές τους. Γι’ αυτό και είμαι από τους πρώτους που δημοσίευσαν βιβλίο στην Ελλάδα με αλμυρές και γλυκές συνταγές για κέικ, το 2003.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα αρτοποιεία νέας γενιάς;
Παλαιότερα, οι κλασικοί φούρνοι στις γειτονιές έψηναν τα βασικά, δηλαδή ψωμί, φρυγανιές, κουλούρια. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν εξελιχθεί πολύ. Το νέο μοντέλο προσφέρει σχεδόν τα πάντα, από ψωμί και γλυκά μέχρι αλμυρά σνακ, σαλάτες και καφέ. Θεωρώ μαγικό να τα βρίσκεις σε έναν μόνο χώρο! Βέβαια, αν και η τάση αυτή ξεκίνησε ελπιδοφόρα, διαπιστώνω ότι η ποιότητα συχνά πέφτει με το πέρασμα του χρόνου. Καλό είναι να υπάρχει μεγάλη ποικιλία αλλά χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και τη γεύση.

Υπάρχουν διαφορές στα bakeries σε Ελλάδα και Γαλλία;
Τα συναντάμε και στις δύο χώρες και προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία προϊόντων. Αν αναφερθώ στη Γαλλία, η προσθήκη νέων προϊόντων, κυρίως σνακ, δεν έγινε αμέσως, αλλά σταδιακά, για να διατηρηθεί ο χαρακτήρας των παραδοσιακών φούρνων.

Ποια αρτοποιήματα ξεχωρίζετε;
Νομίζω πρώτο και καλύτερο το ψωμί. Το αληθινό ψωμί όμως, με προζύμι αργής ωρίμασης.

Ονειρεύεστε ένα δικό σας φούρνο στην Ελλάδα ή τη Γαλλία;
Θα μου άρεσε πολύ να ανοίξω ένα φούρνο με ελληνικό χαρακτήρα στο Παρίσι, με τυρόπιτες, σπανακόπιτες, λουκουμάδες, μουστοκούλουρα, σταφιδόψωμα… Όλα παραδοσιακά και ελληνικά!

Επαγγελματική vs τηλεοπτική κουζίνα…
Δεν συγκρίνονται! Ποτέ δεν συγχέω την επαγγελματική μου ιδιότητα ως σεφ σε εστιατόριο με αυτό που κάνω στην τηλεόραση. Στην τηλεοπτική κουζίνα δεν δίνω ποτέ εξεζητημένες συνταγές. Για κάτι πιο εξεζητημένο, υπάρχουν τα σεμινάρια σε επαγγελματικές σχολές.

Έχετε κάνει πολλές διεθνείς συνεργασίες σας. Ποιος στόχος κρύβεται από πίσω;
Να μυήσω τον κόσμο στις ελληνικές γεύσεις και να αναδείξω τα ελληνικά προϊόντα. Μου αρέσει πολύ οι άνθρωποι να παίρνουν μια γεύση Ελλάδας δοκιμάζοντας τα πιάτα μου μέσα από μια κουζίνα που προσφέρει ζεστασιά και απόλαυση, μια κουζίνα που έχει χαρακτήρα.

Άρα αγαπάτε να δουλεύετε τα ελληνικά προϊόντα;
Τα λατρεύω απλά, γι΄ αυτό και τα χρησιμοποιώ τόσο στα εστιατόρια μου στο Παρίσι, όσο και στις συνεργασίες που κάνω με άλλα εστιατόρια, όπου έχω την επιμέλεια του μενού.

Θα μοιραστείτε μαζί μας κάποια μελλοντικά σας σχέδια;
Προς το παρόν ασχολούμαι αποκλειστικά με τα γυρίσματα της εκπομπής, που είναι κάτι που απολαμβάνω πραγματικά, δεν ετοιμάζω κάτι καινούριο.

info
Η εκπομπή «Dina’s Bakery» θα προβάλλεται κάθε Σάββατο & Κυριακή, στο νέο πρόγραμμα του ΑΝΤ1