Κάθε ταξίδι που κάνουμε, είτε για προσωπικούς, είτε για επαγγελματικούς λόγους μας κάνει σοφότερους και το πρόσφατο ταξίδι μου στο Ρέθυμνο, ως κάλεσμα του Επιμελητηρίου του νομού Ρεθύμνης, ήταν πραγματικά μια αποκάλυψη για μένα καθώς μέσα σε 3 ημέρες είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πολλούς αξιόλογους παραγωγούς και επιχειρηματίες του νομού, που διακρίνονται στο είδος τους. Ένας από αυτούς ήταν ο κ. Ηλίας Μανούσακας, ιδρυτής της Creta Carob, που μας μίλησε με πάθος για τα προϊόντα της εταιρείας του και το χαρούπι ειδικότερα, ως παρεξηγημένο καρπό, που αποτελεί πολύτιμη υπερτροφή.
Το χαρούπι είναι ο καρπός της Χαρουπιάς ή Κερατέας, ένα μακρόβιο και αειθαλές δέντρο, γνωστό από την αρχαιότητα και αυτοφυές στη Μεσόγειο, το οποίο ενίοτε συναντάμε και καλλιεργημένο, από τα παράλια της βόρειας Αφρικής και το Ιόνιο, μέχρι τη μέση Ανατολή. Είναι ένας καρπός με αξιοσημείωτη θρεπτική αξία, αφού εκτός από πλούσιος σε βιταμίνες Α, Β, Β2, D, ασβέστιο, κάλιο, περιέχει σημαντικές ποσότητες φωσφόρου, αλλά και μαγνησίου και σιδήρου, ενώ διαθέτει επιπλέον αντικαρκινική δράση και είναι γεμάτος φυτικές ίνες, πολυφαινόλες και τανίνες, που του προσδίδουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι αν και πλούσιο σε σάκχαρα, έχει πολύ λίγες θερμίδες και λιπαρά, καθώς τα σάκχαρά του είναι φυσικά και δίνουν γλυκιά γεύση χωρίς να επιβαρύνουν θερμιδικά τον οργανισμό.
O κ. Ηλίας Μανούσακας
Παρά τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες του, το χαρούπι έχει συνδεθεί για πολλούς με έναν καρπό που ήταν στο παρελθόν κατάλληλος μόνο ως τροφή για τα ζώα ή ως τροφή των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της κατοχής. Με την ίδρυση της Creta Carob, ο Ηλίας Μανούσακας κατάφερε να καταργήσει αυτόν τον μύθο και να κάνει το χαρούπι το καμάρι του τόπου, καθώς το δέντρο που χρησιμοποιεί, η χαρουπιά, πέρα από τη βιολογική καλλιέργειά της, βρίσκεται αυτοφυές σε πολλές περιοχές της Μεσογείου και στην Ελλάδα, ιδίως στην Κρήτη και στην Κύπρο, οπότε η πρώτη ύλη υπάρχει σε αφθονία. Η εταιρεία χρησιμοποιεί 100% κρητικά χαρούπια, καθώς αξιοποιεί στο έπακρο τα ήδη υπάρχοντα δέντρα και με αυτό τον τρόπο έχει σχεδόν διπλασιάσει την αξία του προϊόντος. Έτσι, όποιος έχει χαρουπιές στο χωράφι του, συλλέγει τον καρπό και βοηθά στην αξιοποίησή του, πράγμα που συνάδει απόλυτα με το πρότυπο μιας οικολογικής παραγωγής με πολύ χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, σύμφωνα με την οποία λειτουργεί η Creta Carob.
Τι προϊόντα βρίσκουμε εδώ;
Από θρεπτικές μπάρες με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς με βιολογικό χαρουπόμελο και άψητο θυμαρίσιο μέλι, μέχρι ζυμαρικά από χαρούπι ιδανικά για κρύες σαλάτες, αλλά και παξιμάδια χαρουπιού, σοκολάτα χαρουπιού και γλύκισμα από χαρούπι. Ακόμη, χαρουπόσκονη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υγιεινό υποκατάστατο κακάο ή σοκολάτας χωρίς όμως να έχει καθόλου καφεΐνη, γλουτένη, συντηρητικά ή πρόσθετα. Καταναλώνεται ως ρόφημα, αλλά και ως συστατικό σε γλυκίσματα και απαιτεί ελάχιστη προσθήκη ζάχαρης, αφού είναι φυσικά γλυκό. Υπάρχει, βέβαια, και ένα άλλο προϊόν, το ρόφημα χαρουπιού, που μπορεί να αντικαταστήσει τον καφέ ή το τσάι, χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό με καφεΐνη. Απολαμβάνεται ζεστό ή κρύο, φιλτραρισμένο όπως ο καφές φίλτρου ή παρασκευάζεται με τη μέθοδο του ελληνικού καφέ. Για κρύο ρόφημα, μετά το φιλτράρισμα προσθέτετε παγάκια. Υπάρχει ακόμη βαλσαμική σάλτσα με χαρουπόμελο, ωμό χαρουπόμελο, μαρμελάδες χαρουπιού, πραλίνες, αλλά και ένα ιδιαίτερο σνακ που το ονομάζουν carobites. Έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει βραβευθεί σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων διατροφής, ως επιδόρπιο οικολογικού χαρακτήρα, υψηλής διατροφικής αξίας και χαμηλών λιπαρών, που προκαλεί γρήγορα κορεσμό.
Τελευταία ενασχόληση της Αφοί Μανούσακα ΟΕ είναι τα προϊόντα με φραγκόσυκο, ένα ακόμη πολύτιμο διατροφικά προϊόν. Διαθέτουν βαλσαμική σάλτσα με το διακριτικό άρωμα και γεύση του φραγκόσυκου, ζυμαρικά, σνακ, μαρμελάδες και αρτοσκευάσματα.
Στην ιστοσελίδα της εταιρείας, www.cretacarob.com, που λειτουργεί και ως e-shop, βρίσκουμε αναλυτικές πληροφορίες για τα προϊόντα της και μπορούμε να τα παραγγείλουμε online. Διαφορετικά, τα βρίσκουμε και σε επιλεγμένα καταστήματα τροφίμων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, αφού το 50% της παραγωγής εξάγεται, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες και συνταγές ζαχαροπλαστικής. Επιλέξαμε δύο από αυτές:
Μπάρα δημητριακών με χαρούπι
Υλικά
20 γρ. σπόροι chia
80 γρ. καρύδια
50 γρ. νιφάδες βρώμης
100 γρ. σύκα
100 γρ. κομματάκια μαύρης σοκολάτας
100 γρ. σταφίδες
40 γρ. κακάο χαρουπιού
1-3 κουτ. σούπας χαρουπόμελο
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τις σταφίδες και τα σύκα στο νερό μέσα σ’ ένα μπολ. Τα ανακατεύουμε όλα στο μίξερ για περίπου 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τη βρώμη, τα καρύδια, το κακάο και το χαρουπόμελο μέχρι να γίνει μια πηκτή ζύμη. Βάζουμε το μείγμα σ’ ένα μπολ καλυμμένο με μεμβράνη πλαστική και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον. Τέλος, κόβουμε τη ζύμη σε μπάρες.Τις βάζουμε στο ψυγείο και τις συντηρούμε εκεί. Αν καταναλώνουμε μία την ημέρα κατά τις 11 π.μ. θα μας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια να συνεχίσουμε την ημέρα μας.
Μπισκότα χαρουπιού
Υλικά
6 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
2 αυγά
3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι χαρουπόσκονης
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι κοκκοποιημένη ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού βανίλια
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο. Σε ένα μπολ χτυπάμε και ανακατεύουμε τα αυγά, την κοκκοποιημένη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να πυκνώσει, χύνουμε στο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα να ανακατευτεί πλήρως.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, τη χαρουπόσκονη, τη σκόνη ψησίματος και το αλάτι. Το προσθέτουμε έπειτα στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε ακριβώς μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο. Απλώνουμε το μείγμα στο τηγάνι ψησίματος και ψήνουμε σε φούρνο στους 160°C για 20 λεπτά. Αφήνουμε έπειτα να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
info
Creta Carob, Αργυρούπολη, Ρέθυμνο, 28310 81150, www.cretacarob.com