Βότανα, άγρια χόρτα και εξωτικά λαχανικά έχουν βρει καταφύγιο στα θερμοκήπια της Φάρμας Καραλάκη στην Ιεράπετρα, αναδεικνύοντας τη δύναμη της ντόπιας γης.

Ένα ταξίδι στους θησαυρούς της κρητικής γης σε πηγαίνει η Φάρμα Καραλάκης εδώ και 25 χρόνια. Με έδρα την Ιεράπετρα ξεκίνησε δειλά-δειλά για να εξελιχθεί σε καινοτόμα επιχείρηση που προμηθεύει άλλες επιχειρήσεις εστίασης με προϊόντα που μέχρι πρότινος γίνονταν εισαγωγή. Δημιούργημα του Γεωργίου Καραλάκη, που τώρα έχει περάσει στα χέρια του γιου του, Μάνου. Αναφερόμενος στο ξεκίνημά τους ο Μάνος μάς είπε: «Είμαι 36 ετών και απόφοιτος του Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ. Πριν από 25 χρόνια ο πατέρας μου Γεώργιος ίδρυσε τη Φάρμα Καραλάκης. Όπως κάθε νέο ξεκίνημα, έτσι και το δικό μας, αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ήταν η έλλειψη τεχνογνωσίας στην παράγωγη και η έλλειψη καλλιεργητικών τεχνικών σε σχέση με αυτές που εφαρμόζονται σήμερα. Επίσης, η διάθεση των προϊόντων ήταν πολύ δύσκολη καθότι ούτε η αγορά υπήρχε (π.χ. εστιατόρια), αλλά ούτε και η ζήτηση από τη μεριά του καταναλωτή. Έτσι, μια νέα αγορά έπρεπε να δημιουργηθεί από εμάς. Ο πατέρας μου εντόπισε το «κενό» που υπήρχε στην αγορά τόσο σε αρωματικά όσο και σε κηπευτικά και αποφάσισε να το καλύψει. Ήταν ένα όνειρο που με πολύ κόπο και προσπάθεια έχτισε κι εγώ στηρίχτηκα σε αυτό και το εξέλιξα φέρνοντας νέα είδη, βελτιστοποιώντας το δίκτυο διανομής μας και αναπτύσσοντας νέες συνεργασίες. Είδα το μεράκι, την αγάπη και τον “αγώνα” που έκανε για να χτίσει όλο αυτό και δεν άργησε πολύ να μεταλαμπαδεύσει και σε μένα το όραμά του. Σε όλη αυτή την προσπάθεια έχω την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια από την οικογένειά μου, τη μητέρα μου Ελένη και την αδελφή μου Μαρία. Οπότε καταλαβαίνετε ότι είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση που τη χαρακτηρίζει η αγάπη των μελών της».

Οι καλλιέργειες και η παραγωγή
Από το 2019, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 140 τ.μ., ασχολούνται με την καθετοποιημένη παραγωγή μικρόφυτων (microgreens) σε εσωτερικό χώρο, σε σταθερό και ελεγχόμενο περιβάλλον. Tα microgreens είναι σπορόφυτα που περιέχουν περισσότερες συμπυκνωμένες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά απ’ ό,τι η ίδια ποσότητα των ώριμων λαχανικών. Ορόσημο για την επιχείρησή τους στάθηκε η τυχαία συνάντηση του πατέρα του με τον μετέπειτα γνωστό σεφ και ομοϊδεάτη –που έμελε να γίνει φανατικός πολέμιος των εισαγόμενων προϊόντων– Γιάννη Μπαξεβάνη.

Τα πρώτα «ιδιαίτερα» προϊόντα τους για την τότε εποχή ήταν οι τρίχρωμες πιπεριές και η ρόκα που πλέον μπορεί να τα βρει ο καταναλωτής με μεγάλη ευκολία. Τα κυριότερα είδη που εκείνοι πρώτοι έφεραν στην Ελλάδα ήταν τα βρώσιμα άνθη (άνθη καπουτσίνο, άνθη boorage κ.ά), τα φύλλα μουστάρδας, τα πολύχρωμα παντζάρια, τα καρότα, ο νεροκάρδαμος, η baby ρόκα, η κόκκινη
ρόκα, ο δροσουλίτης και το finger lime. Όπως τονίζει ο Μάνος: «Πλέον, παράγουμε πάνω από 50 διαφορετικά είδη κηπευτικών, αρωματικών και delicatessen λαχανικών και φροντίζουμε να εμπλουτίζουμε την γκάμα μας με νέα προϊόντα. Τα προϊόντα μας κοσμούν πιάτα διάσημων σεφ, ανά την Ελλάδα, με συνεργασίες που έχουν μείνει αναλλοίωτες στον χρόνο. Επίσης, προμηθεύουμε εστιατόρια και διάφορα κέντρα διασκέδασης». 

info
Κάμπος Ιεράπετρας, Ν. Λασιθίου, τηλ.: 28420 28928