Με το δυναμικό και γεμάτο ενθουσιασμό «It’s alive» συστήνεται μια καινοτόμος ιδέα: η φρέσκια σπιρουλίνα που κάνει το μέλι μπλε. Το αφήγημα θυμίζει τη στιγμή του Αρχιμήδη, όταν βγήκε στους δρόμους φωνάζοντας «Εύρηκα!». Έτσι πρέπει να ένιωσε και ο εφευρέτης, Γιώργος Λιγνός, χημικός μηχανικός με πάθος για τον σχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση διεργασιών. Με την υποστήριξη της τεχνολογίας αιχμής, κατάφερε να δημιουργήσει και να λειτουργήσει ένα βιώσιμο σύστημα αστικής καλλιέργειας σπιρουλίνας, που παράγει φρέσκο προϊόν καθημερινά. Ένα επίτευγμα που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο.

Η σπιρουλίνα είναι κυανοβακτήριο. Ανήκει, δηλαδή, στους μικροοργανισμούς στους οποίους οφείλει η γη την οξυγόνωσή της. Τα κυανοβακτήρια προσέφεραν πρώτα οξυγόνο, επιτρέποντας στη συνέχεια και σε άλλους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν. Έχει μια μακρά ιστορία ως υπερτροφή, καθώς αποτελεί πηγή βιταμινών, μετάλλων και λιπαρών οξέων. Ξεχωρίζει για την υψηλή της περιεκτικότητα στη φυτική πρωτεΐνη φυκοκυανίνη, η οποία φέρει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η πρώτη της χρήση καταγράφεται από τον 16ο αιώνα, ενώ πρόσφατα αξιοποιήθηκε ως συμπλήρωμα διατροφής στους αστροναύτες της NASA κατά τις διαστημικές αποστολές. Σήμερα, νέες έρευνες επιβεβαιώνουν πολλά από τα πιθανά οφέλη της, ενώ οι επιστήμονες συνεχίζουν να εξετάζουν τις θεραπευτικές της δυνατότητες και τους ισχυρισμούς υγείας.

Ως συμπλήρωμα διατροφής, η σπιρουλίνα κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης, κάψουλας και ταμπλέτας, ενώ προστίθεται σε μπάρες πρωτεΐνης, smoothies και χυμούς, ζυμαρικά και άλλα τρόφιμα. Στο σημείο αυτό, η «It’s Alive» αλλάζει τα δεδομένα, καθώς εισάγει τη σπιρουλίνα ως τρόφιμο, σε φρέσκια και κατεψυγμένη μορφή, διαθέσιμη σε σχήμα καρδιάς, μια καινοτομία που συνδυάζει φρεσκάδα, λειτουργικότητα και αισθητική, ενώ διατηρεί στο ακέραιο τη θρεπτική της αξία.

Η βιοτεχνολογία στην υπηρεσία της διατροφής

Η ιστορία της It’s Alive ξεκινάει τον Δεκέμβριο του 2018, όταν μια μικρή ομάδα οραματιστών πραγματοποίησε τα πρώτα πειράματα παραγωγής φρέσκιας σπιρουλίνας σε έναν μικρό φωτοβιοαντιδραστήρα. Με οδηγό την επιμονή και την καινοτομία, προχώρησαν στη δημιουργία των δικών τους φωτοβιοαντιδραστήρων, βελτιώνοντας συνεχώς τις τεχνολογίες και τις διαδικασίες παραγωγής. Η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιτάχυνσης νεοφυών επιχειρήσεων EGG το 2019 αποτέλεσε σταθμό, καθώς αντλήθηκαν τα πρώτα κεφάλαια για τον εξοπλισμό του εργαστηρίου. Έπειτα από χρόνια ερευνών και 9 γενιές πειραμάτων, κατασκεύασαν τον πρώτο φωτοβιοαντιδραστήρα βιομηχανικής κλίμακας, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακή μείωση του κόστους παραγωγής.

Το 2021, ενσωματώνοντας σύγχρονες τεχνολογίες IoT, βελτιστοποίησαν τη διαδικασία παραγωγής και άρχισαν να μοιράζονται τα πρώτα αποτελέσματα με τον κόσμο. Τα θρεπτικά ευρήματα από τις αναλύσεις τους ενίσχυσαν την αυτοπεποίθησή τους, οδηγώντας τους στο να διοργανώσουν το πρώτο taste party, όπου φίλοι και γνωστοί είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν φρέσκια και φρεσκοκατεψυγμένη σπιρουλίνα. Με τις πρώτες θετικές αντιδράσεις να επιβεβαιώνουν τη δουλειά τους, αποφάσισαν να προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο, καθιερώνοντας την It’s Alive ως πρωτοπόρο στον τομέα της παραγωγής φρέσκιας σπιρουλίνας. To 2022 κέρδισε στον διαγωνισμό Trophy-Τροφή Challenge του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.

Σήμερα, η It’s Alive είναι μια καινοτόμος εταιρεία που έχει κερδίσει πολλά βραβεία, με παραγωγή στο κέντρο της Αθήνας, η οποία έχει θέσει ως αποστολή της να προσφέρει στους καταναλωτές φρέσκια σπιρουλίνα υψηλής ποιότητας. Με επικεφαλής τον Γιώργο Λιγνό και μια ομάδα ειδικών επιστημόνων που μοιράζονται το ίδιο όραμα, η εταιρεία συνδυάζει τεχνολογία αιχμής και βιώσιμες πρακτικές για τη δημιουργία μοναδικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας. Η φιλοσοφία της It’s Alive βασίζεται στην επιστήμη και στην εγγύτητα με τον καταναλωτή, εστιάζοντας στην αστική παραγωγή η οποία εξασφαλίζει ότι η φρέσκια σπιρουλίνα μπορεί να φτάνει στον καταναλωτή χωρίς καθυστερήσεις, διατηρώντας στο ακέραιο την κορυφαία ποιότητά της.

Με το βλέμμα στις ξένες αγορές

Το τελευταίο διάστημα όλη η ομάδα It’s Alive εργάζεται πυρετωδώς καθώς προετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη εξαγωγή του μπλε μελιού στις ΗΠΑ, όπου σε συνεργασία με την εταιρεία Laconic Foods θα κυκλοφορεί αποκλειστικά με το private label Cyano. Μια διαδικασία που δεν είναι ποτέ ρόδινη για τις ελληνικές επιχειρήσεις στα πρώτα βήματα της ανάπτυξής τους και οι δυσκολίες αυξάνονται όταν πρόκειται για προϊόν βιοτεχνολογίας όπου η Ελλάδα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο και δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις για να στηρίξει τέτοιες προσπάθειες.

Αστική καλλιέργεια σπιρουλίνας

Η παραγωγή πραγματοποιείται σε κλειστούς φωτοαντιδραστήρες που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται εσωτερικά, διασφαλίζοντας υψηλή αποδοτικότητα και άριστη ποιότητα. Η διαδικασία είναι απόλυτα βιώσιμη, με μηδενικά απόβλητα και χρήση πράσινης ενέργειας. Ηλιακή θέρμανση και παθητική ψύξη συνδυάζονται για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κάνοντας την It’s Alive πρότυπο στον τομέα της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων.

Πώς γίνεται το μέλι μπλε;

Η μεταμόρφωση του μελιού σε μπλε επιτυγχάνεται με την προσθήκη εκχυλίσματος φρέσκιας σπιρουλίνας, με το εντυπωσιακό μπλε χρώμα να προέρχεται από τη φυκοκυανίνη, μια φυσική χρωστική που περιέχεται στη σύστασή της. Υπό έντονο φως, το miel et ciel φθορίζει, παράγοντας έντονο κόκκινο χρώμα, γεγονός που αποδίδεται στο ότι το εκχύλισμα είναι ακόμα ολόφρεσκο. Η ομάδα της it’s alive έχει καταθέσει αίτημα για ευρεσιτεχνία, καθώς κατάφερε το μεν εκχύλισμα να προσδίδει χρώμα και θρεπτικότητα, το δε μέλι να διατηρεί φρέσκο το εκχύλισμα σε θερμοκρασία δωματίου. Ωστόσο, το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο δεν επιτυγχάνεται σε όλες τις ποικιλίες ελληνικού μελιού. Για την επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας, πραγματοποιήθηκε εκτενής έρευνα ώστε να διασφαλιστεί το βέλτιστο αποτέλεσμα και η σταθερότητα στην ποιότητα. Η προσθήκη του εκχυλίσματος σπιρουλίνας όχι μόνο προσδίδει στο μέλι ξεχωριστή εμφάνιση, αλλά ενισχύει και τη θρεπτική του αξία, μετατρέποντάς το σε ένα βιολειτουργικό τρόφιμο που συνδυάζει την αισθητική με τη λειτουργικότητα.

Τα It’s alive προϊόντα

Η It’s Alive προσφέρει φρέσκια σπιρουλίνα σε διάφορες μορφές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των καταναλωτών:
– Καρδούλες φρεσκοκατεψυγμένης σπιρουλίνας ιδανικές για smoothies, σαλάτες ή συνοδευτικά γευμάτων.
– Πάστα φρέσκιας, ζωντανής σπιρουλίνας σε διάφορες γεύσεις: Για την απόλυτη αίσθηση φρεσκάδας
– Miel et Ciel: Ένα μοναδικό προϊόν που συνδυάζει μέλι με ενεργό εκχύλισμα φρέσκιας σπιρουλίνας, δημιουργώντας έναν θρεπτικό συνδυασμό με ιδιαίτερο χρώμα και γεύση.

info
www.itsalive.gr