Το Μελισσοκήπι Καραγιώργη στο ηρωικό νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου φέρνει στο τραπέζι μας μελένιες τοπικές παραδοσιακές γεύσεις.
Αν το μέλι είναι γεύση της γεωγραφίας, τότε το μέλι του Ανδρέα Καραγιώργη είναι η γεύση των Ψαρών. Με έδρα το πανέμορφο νησί ασχολείται με τη μελισσοκομία τα τελευταία 11 χρόνια και επαγγελματικά από το 2015, όταν και παραιτήθηκε από τη δουλειά του δημοσίου υπαλλήλου. Έχοντας σπουδάσει Oικονομικά, ξεκίνησε τη μελισσοκομία ως χόμπι και βλέποντας τις προοπτικές που έχει αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί επαγγελματικά. Στην πορεία η ανάγκη να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο τον ώθησε στη δημιουργία οικοτεχνίας, όπου από τα υποπροϊόντα του μελιού παράγονται και παραδοσιακά προϊόντα (πετιμέζι μελιού & μελοκουρκούτα).
Τα Ψαρά έχουν μεγάλη ιστορία και παράδοση στη μελισσοκομία και αυτήν ακολουθεί και ο Ανδρέας με τα σύγχρονα μέσα βέβαια, που του δίνουν λύσεις σε διάφορα προβλήματα. «Η αρχική ιδέα ήταν να αναβιώσω το μελισσοκομείο, μελισσοκήπι, όπως το λέμε εδώ, του προπάππου. Ασκώ στατική μελισσοκομία, κάτι που στην Ελλάδα δεν γίνεται συχνά, καθώς οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι νομάδες. Οπότε όλη η εργασία του έτους στοχεύει σε μία και μόνο ανθοφορία, την ανθοφορία του θυμαριού, και γι’ αυτό παράγουμε ένα από τα πιο καθαρά θυμαρίσια μέλια με συγκεντρώσεις άνω του 90% σε γυρεόκοκκους. Τα μελτέμια του Αιγαίου, η αλμύρα της θάλασσας και το ξερικό μικροκλίμα του νησιού περνούν στο μέλι και δίνουν ένα αποτέλεσμα άκρως ενδιαφέρον και μοναδικό», τονίζει.
One man show
Πολλές φορές λέει χαριτολογώντας ότι ο συγκεντρωτικός χαρακτήρας του τού επιβάλλει να θέλει να περνούν όλα από τη δική του επίβλεψη. Οπότε τα περισσότερα πράγματα είτε τα κάνει μόνος είτε, όπου χρειάζεται βοήθεια, πάντα επιβλέπει. «Ολόκληρο το έτος βοηθούμε τα μελίσσια ώστε να είναι παραγωγικά την εποχή που το θυμάρι θα ανθίσει. Φροντίζουμε τις μέλισσες ώστε να μην τους λείπει τίποτα και να μην ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο. Επίσης φροντίζουμε να τρυγήσουμε στο τέλος του καλοκαιριού, όπως οι παππούδες μας, για να έχουν πάρει όλο το νέκταρ και όλη την ποικιλία των λουλουδιών θυμαριού και να έχουμε το ψαριανό θυμαρίσιο μέλι όπως παλιά. Έπειτα, στο σύγχρονο εργαστήριό μας γίνεται η εξαγωγή από τις κηρήθρες, συσκευάζεται και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα».
Μίλα μου για μέλι και μελλοντικά σχέδια
Μετά από δύο πυρκαγιές που ταλαιπώρησαν και ακόμα ταλαιπωρούν το νησί, το 2016 και το 2019, οι ποσότητες που παράγονται είναι αρκετά περιορισμένες, οπότε προς το παρόν δεν γίνονται εξαγωγές. Υπάρχει συνεργασία, όμως, με ηλεκτρονικά delis τα οποία κάνουν πωλήσεις κυρίως σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία. Στόχος είναι κάθε χρόνο να μεγαλώνουν, συνεχίζοντας όμως να παράγουν το μέλι με την ίδια φροντίδα και αγάπη, όπως πάντα, χωρίς να θυσιάζουν την ποιότητα για την ποσότητα.
Ανδρέας Μ. Καραγιώργης, τηλ.: 6977 351204, Instagram:melissokipi_karagiorgi/Facebook:melissokipikaragiorgi Αποστολές σε όλη την Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμη:
Η συνταγή της γιαγιάς Μαρίκας που έγινε trend
Χειροποίητα αλλαντικά από τα Σφακιά