Στον πολύβουο ρυθμό της καθημερινότητας, μέσα στη μανία των διατροφικών συμβουλών για την υγεία, υπάρχει ένα ταπεινό ελιξίριο που συχνά παραβλέπεται. Δεν είναι άλλο από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Πέρα από τη γαστρονομική του γοητεία και το άρτυμα πάνω από τις σαλάτες, περιέχει έναν πλούτο από οφέλη για την υγεία που συχνά διαφεύγουν της προσοχής μας.

Όταν το θέμα σε μία συζήτηση είναι το «ελαιόλαδο» τότε όλοι εστιάζουν περισσότερο στο κόστος και λιγότερο στην υγεία. Όμως, για ποια ελαιόλαδα μιλάμε και πώς αξιολογείται η ποιότητα; Πώς πρέπει να αναγνωρίζουμε τα θρεπτικά στοιχεία και τι είναι αυτό που πραγματικά ωφελεί την υγεία μας; Καταρχήν, θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι αναφερόμαστε στην επίσημη κατηγορία «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» που πληροί, βάσει νόμου και ελέγχων, τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Σε αυτό το σημείο προστίθενται τα «υψηλά φαινολικά» εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με ισχυρισμούς υγείας.

Τι σημαίνει υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο;

Συνήθως αναφέρουμε, γενικά και αόριστα, ότι είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητές οι οποίες οφείλονται στην παρουσία πολυφαινολών, βιταμινών και άλλων συστατικών. Πόσο σίγουροι όμως είμαστε ότι το συγκεκριμένο προϊόν, αυτό που έχουμε στα χέρια μας τη δεδομένη στιγμή, είναι πραγματικά ωφέλιμο για την υγεία μας και όχι βλαβερό; Ποιοι είναι οι ισχυρισμοί που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τη νομοθεσία (ΕΚ 1169/2011, 432/2012 και 1924/2006); Ας τα βάλουμε σε μία σειρά.

Όπως αναφέρει το Aristoleo®, τα υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα είναι μια κατηγορία ελαιολάδου που δημιουργήθηκε το 2012 λόγω του ισχυρισμού υγείας ΕΕ 432/2012 για πολυφαινόλες στα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα. Ξεχωρίζουν με επιστημονικό τρόπο σε δυο κατηγορίες: αυτά που μπορούν να φέρουν τον ισχυρισμό υγείας στην ετικέτα και αυτά που δεν μπορούν.

Τι είναι οι ισχυρισμοί υγείας

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ οι ελαιοπαραγωγοί, τυποποιητές και εισαγωγείς επιτρέπεται να προβάλλουν τα διατροφικά οφέλη ή και τα οφέλη για την υγεία που χαρακτηρίζουν τα τρόφιμά τους, εφόσον α) τα οφέλη είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα και β) τηρούνται οι κανόνες της ΕΕ όσον αφορά την επισήμανση, την παρουσίαση και τη διαφήμιση.

Όπως αναφέρεται στον κανονισμό (άρθρο 10, παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1924/2006), απαγορεύονται να διατυπώνονται ισχυρισμοί, εάν δεν έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή και εάν δεν περιλαμβάνονται σε σχετικό κατάλογο. Με απλά λόγια, θεωρείται δεδομένο ότι ένα τελικό προϊόν πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή και όχι αυθαίρετα από τον παραγωγό. Οι επιτρεπόμενοι ισχυρισμοί υγείας πρέπει να συνοδεύονται από όλους τους αναγκαίους όρους καθώς και τους περιορισμούς χρήσης τους, με αναφορές στη σχετική επιστημονική τεκμηρίωση.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ για τις Πολυφαινόλες Ελαιολάδου

Οι πολυφαινόλες ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες. Ο ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το οποίο περιέχει τουλάχιστον 5 mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της (π.χ. σύμπλοκο ελαιοευρωπαΐνης και τυροσόλης) ανά 20 gr ελαιολάδου. Για να χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός αυτός, θα πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή η πληροφορία ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 20 gr ελαιολάδου.

Άλλοι Ισχυρισμοί Υγείας που αφορούν και το Ελαιόλαδο

Ελαϊκό οξύ: Ο ισχυρισμός αυτός ισχύει αφού περισσότερα από το 45% των λιπαρών οξέων είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Η αντικατάσταση κορεσμένων λιπαρών από ακόρεστα λιπαρά στη διατροφή συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Το ελαϊκό οξύ ανήκει στα ακόρεστα λιπαρά. Ο ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως αναφέρεται στον ισχυρισμό ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡΑ.

Νάτριο: Η μείωση της κατανάλωσης νατρίου συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης. Ο ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τρόφιμα που έχουν τουλάχιστον χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο /αλάτι, όπως αναφέρεται στον ισχυρισμό ΧΑΜΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΝΑΤΡΙΟ/ ΑΛΑΤΙ ή που έχουν μειωμένη περιεκτικότητα, όπως αναφέρεται στον ισχυρισμό ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ. Το ελαιόλαδο έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Μονοακόρεστα ή και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Η αντικατάσταση κορεσμένων λιπαρών από ακόρεστα λιπαρά στη διατροφή συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα – τα MUFA και PUFA είναι ακόρεστα λιπαρά. Η τακτική κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL χοληστερόλης, στην αύξηση των επιπέδων της προστατευτικής για την καρδιά χοληστερόλης HDL και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενισχύοντας την πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Ο ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως αναφέρεται στον ισχυρισμό ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡΑ.

Βιταμίνη Ε: συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη.

Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη Α συμβάλλει στο φυσιολογικό μεταβολισμό του σιδήρου και υπάρχει σε ορισμένα ελαιόλαδα.

Οι παραπάνω ισχυρισμοί υγείας, που αναφέρονται παραπάνω ενδεικτικά, ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, βελτιώνουν τη λειτουργία των αγγείων, επιδρούν ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου όπως ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου, προστατεύουν από χρόνιες φλεγμονές όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, προκαλούν αίσθημα κορεσμού, προστατεύουν από τη νοητική διαταραχή και επηρεάζουν θετικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το νομοθετικό πλαίσιο έχει θεσπιστεί και οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη αποκαλύπτουν συνεχώς νέα, εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα. Ωστόσο, ένα ποσοστό καταναλωτών δεν είναι σε θέση ακόμα να κατανοήσει τη σημαντικότητα της υγειοπροστασίας που εγγυώνται τα υψηλά φαινολικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, πρώιμης συγκομιδής.

10 ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με ισχυρισμούς υγείας

Οι Έλληνες παραγωγοί, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αναβαθμίζουν συνεχώς την ποιότητα σε όλη τη διαδικασία παραγωγής και μέχρι το τελικό προϊόν να φτάσει στη διάθεση του καταναλωτή. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή φέρνει νέες προκλήσεις με τους καλλιεργητές να μάχονται συνεχώς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εμείς, επιλέξαμε, ένα δείγμα υψηλά φαινολικών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων από τη μεγάλη ποικιλία που διατίθενται στην ελληνική και διεθνή αγορά και σας το παρουσιάζουμε.

«Ελαιοκανθαλικό» Plus Health από τη Λακωνία
Το premium εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Plus Health Multivarietal Green ανήκει στη σειρά ελαιολάδων με τον κατοχυρωμένο τίτλο «Plus Health». Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο ότι προέρχεται από τον συνδυασμό 5 διαφορετικών ποικιλιών ελιάς (blend), με ψυχρή εξαγωγή ελάχιστων ωρών από την συγκομιδή τους, στους 16-18°C. Παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα συνολικών πολυφαινολών, που υπερβαίνει τα όρια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, ενώ ταυτόχρονα διακρίνεται σε πολύ υψηλό επίπεδο της τάξης του 80% η ελαιοκανθάλη, εξου και ο τίτλος «Ελαιοκανθαλικό». Το ελαιόλαδο Plus Health Multivarietal Green συμμετέχει στο προκαταρτικό έργο με τίτλο «Oleocanthal Plus» Cardio της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale σε συνεργασία με τη Δρ. Artemis Morris, του Artemis Wellness Naturopathic Practice, των ΗΠΑ. Παράγεται στη Λακωνία με την εγγυημένη ποιότητα του πολυβραβευμένου ελαιοπαραγωγού Γιώργου Σακελλαρόπουλου και θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.bioarmonia.gr/.

Μια αμαζόνα με ισχυρισμό υγείας από τη Χαλκιδική
Ο ελαιώνας της οικογένειας Γεωργίου Κιοσσέ και Μαρίας Μαρτινάκη βρίσκεται στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής, έναν παραθαλάσσιο οικισμό με ξεχωριστό μικροκλίμα. Εξάγεται από πρώιμες ελιές των ποικιλιών Arbequina και Μεγαρίτικη, στις αρχές έως τα μέσα Οκτωβρίου. Οι ελιές μαζεύονται με το χέρι και ταξινομούνται προσεκτικά, δίνοντας στο τελικό προϊόν το χαρακτηριστικό το φρέσκο, φρουτώδες άρωμα των νεαρών ελιών με πικάντικο τελείωμα. Το σύμπλεγμα ελαιολάδου, ελαιασίνης και παραγώγων που περιέχεται στο AMAZONA έχει προστατευτικές ιδιότητες για την υγεία και έχει θετική επίδραση στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών και στη θεραπεία των φλεγμονών. Μπορείτε να μελετήσετε τα πιστοποιητικά και τις σχετικές αναλύσεις στο https://www.styliana.gr/.

Υψηλά ποσοστά ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης από την Κρήτη
Το γνωστό σε γεύση και ποιότητα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Pamako του Ευτύχη Ανδρουλάκη παράγεται με το συνδυασμό παράδοσης και τεχνολογίας αιχμής. Όλα ξεκίνησαν σε μια βραχώδη, ορεινή περιοχή καλυμμένη με ελαιόδεντρα εκατοντάδων ετών. Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού είχαν στο μυαλό τους τη συμβουλή των παππούδων «να σέβεστε τα δέντρα, να τα προσέχετε και θα σας ανταμείψουν πλουσιοπάροχα με τους καρπούς τους». Το PAMAKO είναι ένα από τα πρώτα ελαιόλαδα παγκοσμίως που έχει πιστοποιημένο ισχυρισμό υγείας στην ετικέτα του σύμφωνα με τον κανονισμό, καθώς περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες φαινολών. Τα επίπεδα ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης που περιέχονται στο μονοποικιλιακό PAMAKO και το Blend είναι πολύ υψηλότερα από τις μέσες τιμές που έχουν αποκαλυφθεί στις διεθνείς πανεπιστημιακές μελέτες. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τους ισχυρισμούς υγείας στο http://www.pamako.gr/.

Χωραϊτικη ποικιλία από την ορεινή Αρκαδία με ισχυρισμό υγείας
Αυτό το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παράγεται στην ορεινή Αρκαδία από τη ντόπια ποικιλία Χωραϊτική. Πρόκειται για ένα πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις ελαιόλαδο που είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως η ποικιλία, ο χρόνος συγκομιδής, η κατάσταση του δέντρου και του καρπού, η μέθοδος επεξεργασίας, οι συνθήκες αποθήκευσης, τυποποίησης κα. Επιπλέον, οι εξελιγμένες μέθοδοι που χρησιμοποιούν σε όλα τα στάδια παραγωγής διασφαλίζουν ότι το είναι εξαιρετικά υγιεινό και νόστιμο. Το Cultura έχει αναλυθεί και βρέθηκε ότι περιέχει έως και 861 mg/kg Ολικών Βιοφαινολών (ως τυροσόλη), σύμφωνα με τη μέθοδο HPLC, αποδεκτή από το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς. Τα περισσότερα από τα ελαιόλαδα σε όλο τον κόσμο έχουν λιγότερο από 150 mg/kg σε περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.culturaoliveoil.com/.

Ισχυρισμοί υγείας από πρώην άγονο τόπο της Λέσβου
Το περιορισμένης παραγωγής Ol-eve Early Harvest Health Claim είναι προϊόν με πιστοποιημένο ισχυρισμό υγείας που συλλέγεται πρώιμα και συγκεντρώνει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες όπως η υδροξυτυροσόλη, η ελαιοκανθάλη και η ολεασίνη, με βάση αναλύσεις από διαπιστευμένα εργαστήρια. Έχει πράσινα φρουτώδη αρώματα, ισχυρά πικρά και πικάντικα στο γευστικό προφίλ. Παράγεται στο Σίγρι της Λέσβου, σε έναν άγονο τόπο που μετατράπηκε σε εύφορο ελαιώνα και θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Χονδρολιά από τη Χαλκιδική με Health Claim
Το Thallon είναι ένα αγουρέλαιο υψηλής ποιότητας, πλούσιο σε υγειοπροστατευτικές και θρεπτικές ουσίες. Επιστημονικά αποδεδειγμένα, διαθέτει υψηλά εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη. Προέρχεται από την ποικιλία Χονδρολιά Χαλκιδικής που είναι πλούσια σε φρουτώδη γεύση με αρωματικές νότες από γρασίδι, χόρτα, πιπέρι, ντομάτα και ισορροπημένο το πικρό με το πικάντικο. Παράγεται με τη φροντίδα των αδερφών Δημήτρη και Ανδρέα Τσικούρη, στην Ορμύλια της Χαλκιδικής. Μπορείτε να μελετήσετε όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά στο https://www.thallon.gr/.

Η αρχαία ποικιλία της Ολυμπίας με τα υψηλότερα ποσοστά φαινολών
Το Olympia Variety αποτελείται από την αρχαία ποικιλία Νεμουτιάνα που βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία και η οποία κινδύνευε να χαθεί. Μετά από πολλές μελέτες, έρευνες, δοκιμές αποδείχθηκε ότι αυτή η πολύ σημαντική ποικιλία είναι η πλουσιότερη σε φαινόλες σε όλη την Ελλάδα, συνδυάζοντας γεύσεις και αρώματα. Πιστό στις διαχρονικές ελληνικές αξίε, το Mediterre Omphacium Olympia Variety Harvest έχει πλούσια γεύση με αρώματα φύλλων ντομάτας, φρέσκου χόρτου, ώριμου μήλου, αγκινάρας και βοτάνων και έντονο πιπεράτο φινίρισμα στο πίσω μέρος του λαιμού. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://mediterre-eurofood.com/.

Ολιστική προσέγγιση λειτουργικού ελαιολάδου από τη Ρόδο
Το HOLISTON είναι ένα εξαιρετικό παρθένο αφιλτράριστο ελαιόλαδο, μικρής παραγωγής, πλούσιο σε πολυφαινόλες, προσφέροντας την υψηλή θρεπτική αξία που υπάρχει σε αφθονία στο ελληνικό έδαφος και κλίμα. Πρόκειται για ένα λειτουργικό τρόφιμο που καλύπτει 5 ισχυρισμούς υγείας, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ: Πολυφαινόλες, Βιταμίνη Ε, Ωμέγα-3, Ωμέγα-6, Ωμέγα-9. Παρέχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενώ περιέχει και σκουαλένιο, μια οργανική ένωση που παράγεται από το σώμα μας αλλά φθίνει με την πάροδο των χρόνων, αφήνοντας το δέρμα μας τραχύ και εκτεθειμένο στους εξωτερικούς κινδύνους. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.holiston.gr/.

Ομφάκιον από τη Λακωνία
Το «ομφάκιον» (σημαίνει χυμός από άγουρο καρπό ελιάς) είναι ένα blend των ποικιλιών κορωνέικης και καλαμών με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και αποτελεί ένα ξεχωριστό προϊόν με έντονη υγειοπροστατευτική δράση που διαθέτει τον Ευρωπαϊκό Ισχυρισμό Υγείας (EU Health Claim 432/2012). Για την παραγωγή του εφαρμόζονται ορθές πρακτικές όπως αυθημερόν ελαιοποίηση του καρπού με χρόνο μάλαξης κάτω από 30’ χωρίς προσθήκη νερού, θερμοκρασία μάλαξης <27⁰C και αποθήκευση σε ανοξείδωτες δεξαμενές με παροχή αερίου αζώτου σε περιβάλλον σταθερής θερμοκρασίας 14⁰C, ώστε να εξασφαλίζεται το μέγιστο ποιοτικό και γευστικό αποτέλεσμα. Μέσα στην ιδιαίτερη συσκευασία περιέχεται δοσομετρητής προκειμένου ο καταναλωτής να προσλαμβάνει ημερησίως τη συνιστώμενη ποσότητα. Παράγεται στο Δαφνί Λακωνίας και θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο https://spartaspirit.com/omfakion.

Το μοναδικό κλινικά αποδεδειγμένο προϊόν με ισχυρισμούς υγείας
To MICOIL αν και είναι ένα υψηλά φαινολικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής, στην πραγματικότητα είναι μία κατηγορία από μόνο του. Με βάση την ποιότητα και τα υγειοπροστατευτικά του χαρακτηριστικά που διασφαλίζονται μέσω επιστημονικών μεθόδων παραγωγής και τυποποίησης, ανήκει στα κορυφαία λειτουργικά τρόφιμα. Είναι το μοναδικό προϊόν σε παγκόσμιο επίπεδο που εφαρμόστηκε σε ασθενείς με Ήπια Νοητική Διαταραχή, η οποία θεωρείται συνήθως πρόδρομος της νόσου Alzheimer, αποδεικνύοντας την εξαιρετική του αξία και τα οφέλη του για την υγεία, μέσω πολλαπλών κλινικοεργαστηριακών εργασιών σε ανθρώπους. Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, Ω-9, πολυφαινόλες ελαιολάδου με αντιοξειδωτικές ιδιότητες % περισσότερες σύμφωνα με το όριο του κανονισμού. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα ως σήμερα αποτελέσματα στη διεύθυνση https://www.propharco.gr/micoil/.