Από χοιρινό, βουβάλι ή μοσχάρι, από προβατίνα ή κουνέλι, με συνταγές παραδοσιακές ή καινοτόμες, τα νέας γενιάς ελληνικά αλλαντικά προσφέρουν ανεξάντλητες γευστικές εμπειρίες και μπορούν να γίνουν οι πρωταγωνιστές ενός γιορτινού καλέσματος.
1. Χοιρινό με βότανα
Ολόκληρο κομμάτι κρέας, ψημένο, με βότανα, χωρίς περιττό λίπος και γι’ αυτό λίγο στεγνό, με πολύ ήπια αρώματα. Από τον Κασάκη, κόβεται σε φέτες και συνοδεύεται με μουστάρδες, τσάτνεϊ και πικάντικες μαρμελάδες. Στα Καραμανλίδικα.
2. Μορταδέλα με φιστίκι
Από τη Metameat, μια μορταδέλα απίστευτα κρουστή, με τραγανά κομμάτια λίπους, γοητευτικά ζωικά αρώματα που υποστηρίζονται από το αλάτι, το μοναδικό υλικό που βοηθά στη συντήρησή της, χωρίς άλλα πρόσθετα. Τη βρήκαμε στο Τroianou wines & deli.
3. Σαλάμι αέρος Τρίπολης, Δαγρέ
Θα το χαρακτηρίζαμε πια «κλασικό» αυτό το σαλάμι, με τη βαθύχρωμη σάρκα, τα ισορροπημένα σε ποσότητα μαύρα πιπέρια και το ωραίο κατάλευκο λίπος του. Μέτρια οξύτητα, αρώματα ξηρών καρπών και γεμάτη γεύση και μακρά επίγευση που επιμένει. Από τον Μιράν.
4. Μπριζόλα βουβαλίσια Κερκίνης
Από τους πρώτους που έφτιαξαν αλλαντικά με βουβαλίσιο κρέας ο Μπόρας, εδώ έχει ατόφιο, καθαρό κρέας μπριζόλας, με βαθύ σκούρο κόκκινο χρώμα, κρουστή και σφιχτή υφή χωρίς λίπος και δίχως εντάσεις, με πολύ ελαφρύ κάπνισμα, ίσα που «ακούγεται». Από τον Μιράν.
5. Μορταδέλα ψητή με παστουρμά
Με μικρά κομματάκια κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης και πράσινο φιστίκι έχει τραγανή, σφιχτή υφή και σκούρο χρώμα. Το παιχνίδι των εντάσεων, σύνθετο και πολύ ευχάριστο, όπως και η γεύση της, οφείλονται στο ψήσιμο του αλλαντικού. Από τον Μιράν.
6. Ζαμπόν κουνέλι, Metameat
Απαλό ρόδινο χρώμα, ολόκληρα κομμάτια κρέατος που «σπάνε» εύκολα, φίνα γεύση, ελαφριά και πολύ ευχάριστη οξύτητα με το χαρακτηριστικό άρωμα του κρέατος. Από τη Metameat, που χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο αλάτι. Στο Ateno.
7. Παστράμι βοδινό, Δράμα
Άλλο ένα «κλασικό» αλλαντικό, από τον Sary. Με ολόκληρα κομμάτια κρέατος, κρουστό, σφιχτό και ταυτόχρονα ζουμερό, λεμονάτο χάρη στον ξερό κόλιανδρο, χωρίς έντονα πιπέρια, έχει βαθύ ρόδινο χρώμα και γεμάτη, στρογγυλή γεύση. Στα Καραμανλίδικα.
8. Χοιρινός λαιμός Ωρίμασης
Με θερμά γήινα, βουτυρένια και ξηροκαρπάτα αρώματα, λιώνει στο στόμα, έχει ισορροπημένο λίπος που προσθέτει γλύκα και ωραία υφή. Στα Καραμανλίδικα.
9. Ζαμπόν μοσχαρίσιο με τρούφα
Με μικρά κομματάκια μαύρης τρούφας, ελαφρύ κάπνισμα και κρουστή υφή, έχει ελάχιστο ενδομυϊκό λίπος, αρκετό λίπος και γλυκιά επίγευση διαρκείας. Από τον Μιράν.
10. Σαλάμι semidry, Metameat
Από πρόβατο και αγελάδα στεπικής φυλής, μόνο με αλάτι, τραγανό, με έντονα γεμάτη γεύση, εξαιρετική ισορροπία σάρκας λίπους και ελαφρύ μπαχάρεμα για να πρωταγωνιστεί η νοστιμιά του κρέατος. Στο Ateno.
11. Προσούτο προβατίνας, Metameat
Βαθύ, γήινο άρωμα χωρίς ενοχλητικές νύξεις, με γλύκα από το τραγανό λίπος, έχει βαθύ χρώμα και έντονη γεύση που απευθύνεται σε λάτρεις έντονων συγκινήσεων. Τroianou wines & deli.
12. Παστράμι γαλοπούλας
Τα ελαφράς έντασης μπαχαρικά μεταφέρουν αρώματα και γεύση στη ρόδινη τραγανή σάρκα του πουλερικού. Ένα ελαφρύ, αλλά αρωματικό και πολύ νόστιμο αλλαντικό, ιδανικό για σάντουιτς με πρασινάδες και πίκλες.
Διευθύνσεις
Καραμανλίδικα του Φάνη, Ευριπίδου 52 & Σωκράτους, Αθήνα, τηλ.: 210 3254184
Μιράν, Ευριπίδου 45, Αθήνα, τηλ.: 210 3217187
Ateno, Αιόλου 52 &, Μιλτιάδου, Αθήνα, τηλ.: 210 3223223
Τroianou wines & deli, Μ. Αλεξάνδρου 51, Περιστέρι, τηλ.: 210 5764644