Το Oh! Dio Athens, το νέο wine bar restaurant του Θησείου της Φωτεινής Παντζιά (By The Glass) και του Άγγελου Δαμουλιάνου (botilia.gr) άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του λίγο πριν την εκπνοή του 2023, πιάνοντας πόστο στο οίκημα όπου στεγαζόταν το Ωδείο Athenaeum Μαρία Κάλλας. Μάλιστα το πορτρέτο της διάσημης σοπράνο, που φιγουράρει δίπλα από την είσοδο, μοιάζει να καλωσορίζει τους επισκέπτες. Μεγάλο μπαρ, πέτρινοι τοίχοι, ξύλινο δάπεδο και αναπαυτικοί καναπέδες συνθέτουν ένα φινετσάτο και ζεστό σκηνικό ενώ τα τραπέζια που απλώνονται στο ευρύχωρο πλακόστρωτο της Αδριανού χαρίζουν όμορφη θέα στα μνημεία μιας άλλης Αθήνας.
Την ευχάριστη διάθεση τονώνει η ιδιοσυγκρασιακή κουζίνα της Σταυριανής Ζερβακάκου. «Το μενού μας είναι comfort και μπορεί να μην αλλάζει καθημερινά αλλά έχει τακτικές αλλαγές ενώ η εποχή, και τα υλικά που η κάθε μια φέρνει μαζί της, παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του», μου λέει η Σταυριανή Ζερβακάκου. Στα πιάτα της Μανιάτισσας σεφ υπάρχει άπλετη φρεσκάδα, όμορφες οξύτητες, φινετσάτη χρήση μυρωδικών, ταιριαστές συνθέσεις υλικών και γεύσεις που εκφράζουν μια απόλυτα προσωπική της άποψη για την ταυτότητα και την πορεία της ελληνικής γαστρονομίας.
Αρκετές και άκρως νόστιμες ήταν οι δημιουργίες που δοκίμασα την ημέρα της επίσκεψής μου, ανάμεσά τους και η ελαφρώς μαριναρισμένη παλαμίδα με καραβίδα, φέτες μανταρίνι, χόρτα εποχής και κόκκινο κρεμμύδι που συνδύαζε με δεξιοτεχνία όξινα και υπόπικρα στοιχεία καθώς και η πληθωρική με όμορφες νύξεις εσπεριδοειδών ψαρόσουπα με μπακαλιάρο, μύδια, καρδάμωμο, τσουχτό βούτυρο και αρωματισμένο μπούκοβο. Ιδιαίτερο ήταν και το δημιουργικό surf n’ turf -ένα πάντρεμα που αγαπάει πολύ η σεφ- με αρνίσια γλυκάδια, μύδια, χυμό πορτοκάλι, λεμόνι, σκόρδο και κύμινο.
Το πιάτο που ξεχώρισα όμως ήταν το κότσι αρνιού που έλιωνε κυριολεκτικά στο στόμα, συνοδευόμενο από θασιώτικους γιουφκάδες με αγελαδινή συριανή γραβιέρα οκτάμηνης παλαίωσης.
Από τα επιδόρπια, αξίζει να δοκιμάσετε το ρυζόγαλο φούρνου από βουβαλίσιο γάλα, στολισμένο με τριμμένα φουντούκια Άγιου Όρους και αρωματισμένο με θυμάρι, καρδάμωμο και μοσχολέμονο.
Στη λίστα κρασιών, που προς το παρόν αριθμεί περίπου 120 ετικέτες, ρόλο πρωταγωνιστή έχει το ελληνικό terroir χωρίς όμως να λείπουν αξιόλογες επιλογές από το διεθνή αμπελώνα. Όπως με ενημέρωσε ο Χριστόφορος Χριστοφόρου, ο sommelier, του wine bar restaurant, σύντομα η λίστα του θα εμπλουτιστεί με φυσικά και ήπιας οινοποίησης κρασιά. Κάθε Τετάρτη, δε, το Oh! Dio Athens φιλοξενεί Έλληνες οινοπαραγωγούς που παρουσιάζουν τα κρασιά τους και μοιράζονται τις ιστορίες τους με τους θαμώνες.
info
Αδριανού 3, Θησείο, τηλ. 210 321 3170
Ανοιχτά καθημερινά: 11.00 – 02.00
Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα