Το Trizoni Exclusive του Αστέριου Σούσουρα έχει πιάσει πόστο σε ένα ευρύχωρο σοκάκι στα Λαδάδικα. Χτισμένο από πέτρα και ντυμένο εσωτερικά με ξύλο, εκπέμπει γοητεία μιας άλλης εποχής ενώ τα τραπέζια που απλώνονται στην πλακόστρωτη αυλή συνθέτουν ένα χαλαρό σκηνικό. Τον Νοέμβριο του 2023 γιόρτασε τα δυο του χρόνια, αλλά στηρίζεται σε πολυετή ιστορία και πείρα, μια και ο «ήχος» από το πρώτο Trizoni, του πατέρα Γιώργου Σούσουρα, πρωτακούστηκε στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής πριν σαράντα περίπου χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ενασχόλησής της με την ποιοτική ψαροφαγία, η οικογένεια Σούσουρα έχει αναπτύξει ένα αξιόλογο δίκτυο εκλεκτών προμηθευτών που γεμίζουν καθημερινά την ψαριέρα του Trizoni Exclusive με ολόφρεσκα θαλασσινά και ψάρια από τις θάλασσες της χώρας μας, εκ των οποίων πολλά είναι σπάνια, όπως ο σαλούβαρδος και η λαπίνα.

Το εστιατόριο συνεχίζει να αποκτά πιστούς θαμώνες που εκτιμούν την άριστη ποιότητα και την ποικιλία τόσο των θαλάσσιων θησαυρών του όσο και των υπολοίπων πρώτων υλών που γίνονται βάση των νόστιμων πιάτων του, στα οποία εμφανίζονται παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες γεύσεις. Ο Αστέριος Σούσουρας δεν επαναπαύεται όμως, θεωρώντας την επιτυχία δεδομένη. Ανανεώνει συχνά το μενού, ιδιαίτερα τον κατάλογο των ωμών, και διοργανώνει εκδηλώσεις με οινοποιεία, προτείνοντας ενδιαφέρουσες προτάσεις γευσιγνωσίας.

«Με στόχο τη δημιουργία του καλύτερου και πιο ταιριαστού, με το ύφος και τη φιλοσοφία του εστιατορίου μας, μενού με ωμά, καλούμε ταλαντούχους σεφ να σχεδιάσουν τα ωμά μας πιάτα για μια περίοδο έξι μηνών. Το 2025 σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε τη φάση των αλλαγών και να περάσουμε σε ένα κατάλογο signature, πλέον, γεύσεων», μου λέει ο Αστέριος Σούσουρας. Στο τωρινό μενού θα βρείτε τις φούσκες σπινιάλο με τριμμένη ντομάτα, ελαιόλαδο, λεμόνι και φρέσκο πιπέρι, το μαγιάτικο με φρέσκο αγριοράπανο, πίκλες, ελαιόλαδο, σόγιου λαθούρι, ανθό αλατιού και πιπέρι. Προσωπικά με κέρδισε η  μπάφα με ωμό ψάρι,  γκασπάτσο από πράσινη ντομάτα, φύτρες, τσίλι, ανθό αλατιού και πιπέρι.

Εκπληκτικές, όπως πάντα, είναι και οι παραδοσιακές δημιουργίες στα κάρβουνα αλλά και στον νταβά με ψάρια ημέρας, ανάμεσά τους το μοναδικό bianco με πατάτα, σέλινο, πράσο και μαϊντανόλαδο καθώς και το εξαιρετικό φρικασέ, που γεύθηκα στην τελευταία μου επίσκεψη, με χόρτα εποχής, κρέμα σελινόριζας και μάραθο.

Όσο για τα επιδόρπια, ξεχώρισα τον βουτυράτο χαλβά με παγωτό κανέλα. Νοστιμότατο όμως είναι και το εκμέκ τσουρέκι με παγωτό καϊμάκι και βύσσινο.

Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει ετικέτες από τον ελληνικό κυρίως αμπελώνα, χωρίς όμως να λείπουν και επιλογές σε διεθνείς φιάλες. Αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο του κρασιού στην όλη γαστρονομική εμπειρία, ο Αστέριος Σούσουρας διοργανώνει κάθε μήνα μια εκδηλώση γευσιγνωσίας με εκλεκτά οινοποιία της χώρας κατά τη διάρκεια της οποίας οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάζουν μια σειρά από κρασιά – ανάμεσά τους, αφρώδεις οίνοι, λευκά και κόκκινα κρασιά – και να τα παντρέψουν με τα πιάτα και τις γεύσεις που τους ταιριάζουν περισσότερο. Μια αξιόλογη πρωτοβουλία – και σίγουρα όχι η τελευταία! – του δραστήριου ιδιοκτήτη.

info
Δόξης 1 και Σαλαμίνος, Θεσσαλονίκη, τηλ. 231 0542 533

Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα