Σε όποια περιοχή των ευρωπαϊκών χριστιανικών χωρών και να πάμε, θα βρεθούμε με ένα ιδιαίτερο γιορτινό γλυκό, που συνοδεύεται με πλούσια τοπική και οικογενειακή παράδοση. Το καθένα απ’ αυτά τα γλυκά αποτελεί και μια εικόνα των διατροφικών συνηθειών ή της κουζίνας των συγκεκριμένων χωρών. Κοινό, όμως, χαρακτηριστικό όλων αποτελεί το βούτυρο και η ζάχαρη. Συγκριτικά με τα ξένα, ο ελληνικός κουραμπιές και η ελληνική βασιλόπιτα σίγουρα δεν έχουν τεράστιες θερμιδικές διαφορές, αν χρησιμοποιήσουμε τις γνήσιες συνταγές. Τα μελομακάρονα όμως πάντα θα αποτελούν την κορωνίδα των γλυκισμάτων λόγω της υγιεινής διατροφικής τους σύνθεσης. Σε γενικές γραμμές αυτό που μπορεί να παρατηρηθεί είναι ότι στις πιο βόρειες χώρες, χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον αυγά, ζάχαρη και βούτυρο, ενώ στην Ελλάδα, έχουμε γλυκά όπως τα μελομακάρονα και οι δίπλες, που περιέχουν ελαιόλαδο, καρύδια και μέλι. Ας γνωρίσουμε κάποια από αυτά.

Ιταλικό panettone (Το χριστουγεννιάτικο τσουρέκι)

Το Panettone προέρχεται ουσιαστικά από το Μιλάνο, αλλά το βρίσκουμε τις μέρες των Χριστουγέννων στην Ιταλία, τη νοτιοανατολική Γαλλία, τη Βραζιλία, το Περού, τη Μάλτα, τη Γερμανία, και την Ελβετία, και αποτελεί ένα από τα σύμβολα της πόλης του Μιλάνου. Στην ορολογία των Ιταλών το panettone προέρχεται από τις λέξεις «pannet» που σημαίνει μικρή φρατζόλα ψωμί και με την κατάληξη «one» το οποίο το μετατρέπει σε «μεγάλο ψωμί». Υπάρχουν διάφορες συνταγές για panettone αλλά από τα πιο βασικά συστατικά είναι το αλεύρι, το γάλα, η μαγιά, η ζάχαρη, το βούτυρο, τα αβγά, οι σταφίδες και το αλάτι. Το «πανετόνε» όπως το προφέρουμε στα ελληνικά, είναι ένα πλουσιότατο τσουρέκι με γέμιση από σταφίδες, φρούτα και ξηρούς καρπούς, δηλαδή τρόφιμα με σημαντική θρεπτική αξία.

Μια φέτα περίπου των 140 γραμμαρίων μας δίνει σχεδόν 510 θερμίδες, 28% λιπαρά ως επί το πλείστον κορεσμένα και 24% σάκχαρα απλά. Επίσης, λόγω της περιεκτικότητάς του σε αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της χοληστερίνης, ωστόσο περιέχει και θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα 16% φυτικές ίνες, 8% ασβέστιο, 15% σίδηρο και 15% βιταμίνη Α, τα οποία προέρχονται από τα αποξηραμένα φρούτα και τα αμύγδαλα που περιέχει. Για όσους το έχουν δοκιμάσει είναι ένα πενταντόστιμο «τσουρέκι», το οποίο όμως πρέπει να τρώγεται με προσοχή για να μην ξεφεύγουμε θερμιδικά.

Pandoro

Το Pandoro είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι σκέτο, ψημένο σε φόρμα με σχήμα αστεριού. Το οποίο δεν έχει σταφίδες και γλασέ φρούτα όπως έχει το Panettone. 1 κομμάτι των περίπου 60 γραμμαρίων περιέχει περίπου 250-300 θερμίδες.

Buche de Noel

To Buche de Noel, είναι και αυτό παραδοσιακό γλυκό της Γαλλίας, που σερβίρεται τα Χριστούγεννα. Το βρίσκουμε και σε άλλες γαλλόφωνες περιοχές ή περιοχές που είχαν αποτελέσει γαλλικές αποικίες. Μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος γλυκού ρολού (κορμός). Συνήθως αποτελείται από λευκό παντεσπάνι και η γέμιση εξαρτάται από τη συνταγή. Παρουσιάζεται σε μορφή κορμού ξύλου, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη για να συμβολίζει το χιόνι και λίγα φρέσκα μούρα διάσπαρτα στο πιάτο. Είναι γλυκό πλούσιο σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και απλά σάκχαρα. Οι θερμίδες εξαρτώνται από τη γέμιση και τον στολισμό του. 1 κομμάτι περίπου των 130 γραμμαρίων περιέχει 550 θερμίδες.

Αγγλική χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

Η παραδοσιακή συνταγή για πουτίγκα, η οποία είναι αλμυρή, έχει δώσει σιγά σιγά τη θέση της σε ένα πλούσιο γλυκό που περιέχει σταφίδες, φρούτα και σος με κονιάκ. Η περιεκτικότητα του σε αυγά, ζωικό βούτυρο και γάλα, αυξάνει το επίπεδο των κακών λιπιδίων και της χοληστερόλης. Από την άλλη, όμως, είναι ένα γλυκό που περιέχει μαύρη ζάχαρη, σταφίδες, δαμάσκηνα, αμύγδαλα αλλά και μπαχαρικά όπως το μοσχοκάρυδο, η κανέλα και το τζίντζερ. Αποτελείται από τρόφιμα και μπαχαρικά με ιδιαίτερες θρεπτικές ιδιότητες οι οποίες ενισχύουν κατευθείαν όχι μόνο τη γευστική αλλά και τη διατροφική αξία της πουτίγκας, αφού περιέχει κάποια ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών συμπλέγματος Β, καλίου, σιδήρου κ.α. Για το γιορτινό γεύμα, συστήνεται να δοκιμαστεί με κρέμα χαμηλή σε λιπαρά ή χαμηλό σε λιπαρά ελληνικό γιαούρτι. 1 κομμάτι περίπου των 160 γραμμαρίων περιέχει 420 θερμίδες.

Γαλλική βασιλόπιτα (Galette des Rois)

Η Galette des Rois είναι παραδοσιακό κέικ της Γαλλίας το οποίο καταναλώνετε τις μέρες των Θεοφανίων. Το κέικ μπορεί να είναι κυκλικό ή τετράγωνο, αποτελείται από στρώσεις σφολιάτας και από μια πυκνή αμυγδαλωτή γέμιση. Σύμφωνα με την παράδοση όποιος βρει το «κουκί φασολιού» ή την φιγούρα που είναι κρυμμένη μέσα στην πίτα, γίνεται ο βασιλιάς της ημέρας και θα πρέπει να προσφέρει το επόμενο κέικ. Τα συστατικά περιλαμβάνουν σφολιάτα, κοπανισμένα αμύγδαλα, ζάχαρη, αυγά, βούτυρο. Είναι ένα αρκετά θερμιδογόνο κέικ καθώς είναι πολύ πλούσιο σε απλά σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά. Η κατανάλωση του θέλει προσοχή. 1 κομμάτι περίπου των 100 γραμμαρίων δίνει σχεδόν 480 θερμίδες.

Όπως και να έχει να θυμάστε το «Μέτρον Άριστον», απολαύστε τις χαρούμενες στιγμές με τους αγαπημένους σας και με το τέλος της εορταστικής περιόδου, επιστρέψτε στις καλές διατροφικές σας συνήθειες όσο πιο σύντομα.

Το άρθρο της εβδομάδας