Τα έξοδα για φαγητό απασχολούν την καθημερινότητά μας και κάθε φορά στη συγκεκριμένη στήλη εστιάζουμε σε μια διαφορετική περίπτωση. Ο Χάρης είναι 28 ετών, ζει στους Αμπελόκηπους και δηλώνει χωρίς δισταγμό «foodie». Για εκείνον, το φαγητό δεν είναι απλώς ανάγκη, αλλά εμπειρία, απόλαυση και τρόπος εξερεύνησης μιας πόλης. Από burgers και ινδικό, μέχρι degustation menu, ο Χάρης έχει διαμορφώσει ένα διατροφικό lifestyle που – όπως παραδέχεται – κοστίζει. Πόσο όμως;

Μηνιαίο εισόδημα και πάγια έξοδα

Εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος σε εταιρεία και ο μισθός του ανέρχεται στα 1000€, ωστόσο παράλληλα αναλαμβάνει και έξτρα project -εκτός ωραρίου- ως ελεύθερος επαγγελματίας. «Κάποιους μήνες ο μισθός μου είναι πάνω από 1200€, αλλά εξαρτάται από τον ελεύθερο χρόνο μου από τη βασική δουλειά μου», λέει. Μένει με την κοπέλα του (σ.σ. ιδιωτική υπάλληλος με μισθό 1000€) σε ιδιόκτητο σπίτι και τα πάγια έξοδά τους κυμαίνονται γύρω στα 500€ το μήνα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται λογαριασμοί, έξοδα μετακίνησης, το κόστος του γυμναστηρίου και λοιπές επαγγελματικές συνδρομές, που έχουν και οι δύο.

Λατρεύω τη μαγειρική και στο σπίτι μαγειρεύω κυρίως εγώ τις καθημερινές. Η κοπέλα μου φτιάχνει τα πιο μπελαλίδικα φαγητά όπως είναι τα κολοκυθάκια γεμιστά.

Έξοδα για φαγητό: Μαγείρεμα και διατροφή

Κάθε μήνα ξοδεύουν περίπου 300€ στο supermarket, στο κρεοπωλείο και στη λαϊκή. Όπως μας τονίζει δεν ακολουθούν κάποια ειδική διατροφή και «δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι μας τρόφιμα όπως το τυρί και τα ζυμαρικά».

Delivery και εστιατόρια

Παραγγέλνουν delivery τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και ξοδεύουν περίπου 20€ τη φορά. «Μας αρέσει η ποικιλία. Θα επιλέξουμε διαφορετικά πιάτα από το μενού και συνήθως προτιμάμε burger, σουβλάκι και φυσικά σάντουιτς», και συνεχίζει «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία άνθιση στο κομμάτι των σάντουιτς στην Αθήνα. Όλο και περισσότερα μαγαζιά επενδύουν σε καλής ποιότητας ψωμί και ποιοτικά υλικά. Έχουμε μάλιστα αγαπημένα μαγαζιά, με σάντουιτς που επιλέγουμε ξανά και ξανά», καταλήγει ο Χάρης.

Το φαγητό για εμάς δεν είναι μέσο επιβίωσης. Μάς αρέσει να ανακαλύπτουμε νέα καταστήματα, είτε έχουν delivery είτε όχι, και να τα δοκιμάζουμε.

Σε ό,τι αφορά τα εστιατόρια επισκέπτονται 1 φορά τον μήνα κάποιο καλό εστιατόριο και από εκεί και έπειτα άλλες 1-2 φορές κάποιο πιο χαλαρό μαγαζί. Ο λόγος; Και οι δύο εργάζονται σε εταιρείες, που οι εργαζόμενοι συχνά βγαίνουν μετά τη δουλειά και άρα πρέπει να έχουν budget και γι’ αυτές τις εξόδους «Το φαγητό είναι τέχνη. Καταλαβαίνουμε ότι αρκετός κόσμος θεωρεί ότι δεν αξίζει να πληρώσεις 100€-150€ για ένα μενού – και φυσικά και εμείς δυσκολευόμαστε κάποιους μήνες – αλλά το βλέπουμε ως εμπειρία», τονίζει ο Χάρης. Συνολικά το budget τους για εστιατόρια πάντως είναι μεταξύ 200€ – 300€.

Κεφάλαιο καφές και ποτό

Όπως μας εξομολογείται ο Χάρης με την κοπέλα του λατρεύουν τον καφέ. «Στο σπίτι έχουμε επαγγελματική μηχανή και πειραματιζόμαστε, ωστόσο αγοράζουμε συχνά καφέ απέξω. Προσέχουμε αρκετά ποιο κατάστημα θα επιλέξουμε και μας αρέσει ο καφές να έχει συγκεκριμένο γευστικό προφίλ (π.χ. εσπεριδοειδή, ξηροί καρποί)», υπογραμμίζει ο Χάρης. Παραδέχεται πώς χαλούν περίπου 100€ σε καφέ και άλλα 60€-80€ περίπου σε ποτά.

Προσπαθούμε να δοκιμάζουμε διαφορετικά μπαρ και κοκτέιλ με διαφορετικά γευστικά προφίλ, οπότε πάντα έχουμε budget γι’ αυτό.

Δείτε επίσης

Πόσα ξοδεύω για φαγητό: Γρηγόρης, 29 ετών, σεφ, με εισόδημα 2500€

Πόσα ξοδεύω για φαγητό. Σ.M., 23 ετών, αεροσυνοδός, με μηνιαίο εισόδημα 2000€