Στη σύγχρονη καθημερινότητα που ο χρόνος είναι πολύτιμος και η υγιεινή διατροφή αποτελεί προτεραιότητα, τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν γίνει απαραίτητη επιλογή για πολλά νοικοκυριά. Αν και όλοι θα θέλαμε να έχουμε φρέσκα λαχανικά από το δικό μας μποστάνι, για τους περισσότερους αυτό δεν είναι εφικτό. Με την ικανότητά τους να διατηρούν τη θρεπτική αξία και τη φρεσκάδα τους, τα κατεψυγμένα λαχανικά αποτελούν μια πρακτική και υγιεινή λύση για κάθε κουζίνα. Πιστοί στο ραντεβού μας στους διαδρόμους των σουπερμάρκετ, αυτή τη φορά αναζητήσαμε τις προτάσεις στους καταψύκτες.

Περισσότερη υγιεινή διατροφή – μειωμένη σπατάλη

Η διαδικασία κατάψυξης που εφαρμόζεται αμέσως μετά τη συγκομιδή, επιτρέπει στα λαχανικά να διατηρούν το μεγαλύτερο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών τους, όπως τις βιταμίνες και τα μέταλλα. Επιπλέον, η ευκολία της χρήσης τους, εφόσον είναι ήδη καθαρισμένα και κομμένα, τα καθιστά ιδανικά για όσους έχουν περιορισμένο χρόνο για μαγείρεμα. Και το σημαντικότερο; Προσφέρουν τη δυνατότητα μακροχρόνιας αποθήκευσης, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων, καθώς δεν χαλάνε τόσο γρήγορα όσο τα φρέσκα.

Ποια να επιλέγουμε

Όταν επιλέγουμε κατεψυγμένα λαχανικά είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στις ετικέτες. Προτιμάμε προϊόντα που περιέχουν μόνο λαχανικά χωρίς πρόσθετα όπως σάλτσες, βούτυρο ή καρυκεύματα, ώστε να έχουμε απόλυτο έλεγχο στη διατροφή μας. Επιπλέον, οι πιστοποιήσεις ποιότητας, όπως είναι το σήμα βιολογικής καλλιέργειας ή η αναφορά στην χώρα προέλευσης, μας βοηθούν να διαλέξουμε τα καλύτερα προϊόντα για την οικογένειά μας. Ένας ακόμα, εξίσου σημαντικός δείκτης είναι η κατάσταση της συσκευασίας. Αποφεύγουμε συσκευασίες με συσσωρευμένο πάγο, καθώς μπορεί να μαρτυράει το ενδεχόμενο επαναλαμβανόμενης απόψυξης και κατάψυξης.

Μύθοι και αλήθειες για τα κατεψυγμένα λαχανικά

Υπάρχει η αντίληψη ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά υστερούν σε θρεπτική αξία σε σχέση με τα φρέσκα. Στην πραγματικότητα όμως πολλά από αυτά καταψύχονται στην καλύτερη φάση της ωρίμανσής τους, διατηρώντας τη θρεπτική αξία σχεδόν στο ακέραιο. Ένας άλλος μύθος είναι ότι η κατάψυξη αλλοιώνει τη γεύση τους, ενώ με τη σωστή μαγειρική προετοιμασία, τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν να προσφέρουν πλούσια γεύση όπως τα φρέσκα. Επίσης, η ιδέα ότι η κατάψυξη περιλαμβάνει τη χρήση συντηρητικών είναι λανθασμένη καθώς η ίδια η διαδικασία κατάψυξης δρα ως φυσικός τρόπος συντήρησης, χωρίς χημικά πρόσθετα. Άλλωστε, αν τα έχει προσθέσει ο τυποποιητής, αυτά θα πρέπει να αναγράφονται ώστε να έχουμε ως καταναλωτές το δικαίωμα στην επιλογή.

10 κατεψυγμένα λαχανικά που επιλέξαμε από τους καταψύκτες των supermarket

1. Αρακάς Λαδερός
Η πρόταση της βιομηχανίας Μπαρμπαστάθης αποτελείται από: αρακά 64%, πατάτα 15%, καρότο 10%, κρεμμύδι 10% και άνηθος 1%. Παρασκευάζεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα και στη συσκευασία αναγράφεται συνταγή για αρακά λαδερό με μοσχαράκι. Χρόνος μαγειρέματος: 35′

2. Φασολάκια Πλατιά
Τα λαχανικά της βιομηχανίας Αινός ακολουθούν μια ολοκληρωμένη και πιστοποιημένη διαδικασία φροντίδας γι’ αυτό και διατηρούν φρέσκα και αναλλοίωτα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες τους. Παρασκευάζονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα.


3. Μανιτάρια 
Αυτά τα μανιτάρια με το brand Ardo είναι κομμένα σε φέτες. Στη συσκευασία δεν βρήκαμε την χώρα προέλευσης. Εισαγωγέας είναι η εταιρεία Βασιλείου Τροφινκο.

4. Μπάμιες 
Αυτές οι μπάμιες είναι μικρού μεγέθους και αρκετά τρυφερές. Συσκευάζονται και καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή από την βιομηχανία Ifantis. Στη συσκευασία αναγράφεται συνταγή για να μαγειρέψετε μπάμιες λαδερές.

5. Φασόλια χάντρες
Αυτά τα μπαρμπουνοφάσουλα χάντρες παρασκευάζονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα από την εταιρεία Αλτέρρα, ακολουθώντας αυστηρούς ελέγχους σε όλα τα στάδια παραγωγής.

6. Ανάμικτα Λαχανικά
Σε μία συσκευασία περιέχονται τρία ανάμεικτα λαχανικά: κουνουπίδι 35%, καρότο 30% και μπρόκολο 35%. Αυτά τα λαχανικά έχουν μαγειρευτεί στον ατμό πριν καταψυχθούν. Η προέλευση τους προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συσκευάζονται στη Γαλλία από τη βιομηχανία Bonduelle.

7. Φασόλια Σόγιας – Edamame
Αυτά τα φασόλια σόγιας, γνωστότερα από την ασιάτικη κουζίνα ως Edamame προέρχονται από την Κίνα και εισαγωγέας είναι η εταιρεία Cardinal. Χρειάζονται μόνο 3′ βράσιμο και σερβίρονται ζεστά, αρτυμένα με ή χωρίς αλάτι και τσίλι, ως ορεκτικό.

8.Ανάμεικτα λαχανικά
Η συσκευασία περιέχει φασόλια στρογγυλά 30%, καρότα κομμένα σε κύβους 25%, αρακά 20, καλαμπόκι 15%, πράσινη και κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη 10% και αναγράφει συνταγή για σαλάτα με ανάμεικτα λαχανικά. Παρασκευάζονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα από την βιομηχανία Agrifreda.

9. Σχοινόπρασσο λεπτοκομμένο
Αυτά τα λεπτοκομμένα σχοινόπρασα (chives) ακολουθούν τις ορθές πρακτικές βιολογικής γεωργίας και είναι έτοιμα για πασπάλισμα πάνω σε σαλάτες και μαγειρευτά. Παράγονται και συσκευάζονται στη Γερμανία.

10. Αγκινάρες
Αυτές οι αγκινάρες καλλιεργούνται και τυποποιούνται σύμφωνα με τις ορθές πρακτικές βιολογικής γεωργίας. Παράγονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα από την οικογενειακή επιχείρηση Artemis – βιονοστιμιές.