Η φύση ποτέ δεν σταματά να μας εκπλήσσει και να μας αποκαλύπτει θησαυρούς που μας κρατούσε κρυμμένους σε τροφές γνωστές και οικείες…

Για την παχυσαρκία η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Συνεπώς, αν τα παιδιά μας υιοθετήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες, θα τα αποτρέψουμε από τον κυκεώνα της δίαιτας, των επεμβάσεων και όλων των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν όταν η παχυσαρκία έχει εδραιωθεί για τα καλά… Με αυτό το σκεπτικό παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα βάλετε τα σωστά θεμέλια στη διατροφή του παιδιού σας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Μέρος των συστάσεων που θα διαβάσετε αποτελούν κομμάτι του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σκέφτομαι και Τρώω», του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής (ΕΙΔ), που διεξήχθη πριν μερικά χρόνια με πρωτοφανή επιτυχία σε παιδιά σχολείων του λεκανοπεδίου Αττικής.

Ισορροπημένη διατροφή – Ξεκινήστε με τα βασικά
* Να θυμάστε πως εσείς αποφασίζετε για το είδος των τροφίμων που μπαίνουν στην κουζίνα σας. Δώστε, λοιπόν, στο παιδί σας ποικιλία υγιεινών επιλογών.
* Προσπαθήστε να τρώτε μαζί με τα παιδιά σας όσο πιο συχνά μπορείτε. Έτσι θα σας βλέπουν να καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων υψηλών σε θρεπτική αξία όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης κ.ά.
* Μάθετε τα παιδιά σας να αναγνωρίζουν το αίσθημα της πείνας και να τρώνε μόνο εκείνες τις ώρες. Δώστε εσείς πρώτοι το καλό παράδειγμα, γι’ αυτό αποφεύγετε να τρώτε τις ώρες που βλέπετε τηλεόραση ή αποφεύγετε να καταναλώνετε κάποιο τρόφιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας επειδή απλά υπάρχει δίπλα σας.
* Κάντε πιο υγιεινά τα γεύματά τους στο σχολείο. Προτιμάτε να παίρνουν φαγητό από το σπίτι υπό μορφή σάντουιτς, φρούτων, σπιτικών κουλουριών, ώστε να αποφεύγουν την κατανάλωση λιπαρών γευμάτων τύπου τυρόπιτας.
* Τα κυρίως γεύματά τους να είναι πλήρη. Πάντα να συνοδεύονται με λαχανικά και να περιέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών, πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό – άπαχα τμήματα), υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, λαδερά), λιπαρά (κυρίως ελαιόλαδο).
* Δοκιμάστε να φτιάξετε σπιτικές sauces με ελαιόλαδο, λεμόνι, ξίδι, μουστάρδα ή με γιαούρτι και μυρωδικά (π.χ. άνηθο, δυόσμο) και να κάνετε τις σαλάτες των λαχανικών πιο ελκυστικές και για τα παιδιά.
* Σιγουρευτείτε ότι όλοι τρώνε πρωινό, το οποίο πρέπει να καλύπτει το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών του οργανισμού. Αυτή ακριβώς η ενέργεια πρέπει να προέρχεται από μια ισορροπημένη σύνθεση του πρωινού: υδατάνθρακες από φρούτα και προϊόντα δημητριακών (π.χ. ψωμί ολικής άλεσης, φρυγανιές σίκαλης, κ.λπ.), πρωτεΐνες από γαλακτοκομικά αλλά και φυτικά λιπαρά, που χαρίζουν στον οργανισμό μας τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες. Σχετικά με το πρωινό των μαθητών, μελέτες που έχουν γίνει σε σχολεία δείχνουν πως τα παιδιά που έχουν πάρει πρωινό σπίτι τους αποφεύγουν ή τουλάχιστον είναι πιο εγκρατή στον πειρασμό της σχολικής καντίνας.

Παίξτε μαζί με τα παιδιά σας. Είναι η καλύτερη άσκηση!
* Για την προαγωγή της καλής υγείας τους τα παιδιά πρέπει να αθροίζουν 60 λεπτά καθημερινής φυσικής δραστηριότητας. Πρέπει να υπολογίζονται όλα τα είδη της φυσικής δραστηριότητας. Παρακινήστε λοιπόν τα παιδιά σας στο γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το χορό, το skating, το κολύμπι, το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο.
* Ως γονέας αλλά και ως πρότυπο πρέπει να κάνετε τη φυσική δραστηριότητα συνήθεια για τα παιδιά σας. Ξεκινήστε με την προσωπική σας φυσική δραστηριότητα δίνοντας το καλό παράδειγμα. Δείξτε τους τη μεγάλη ευεξία που σας προσφέρει. Στη συνέχεια κινηθείτε μαζί με τα παιδιά σας. Η τακτική αυτή θα σας προσφέρει και πιο ουσιαστικό χρόνο κοντά τους, ενώ παράλληλα θα σας βοηθά να αντιμετωπίσετε το άγχος της καθημερινότητας πιο αποδοτικά.

Δώστε κίνηση στον οικογενειακό χρόνο με τις παρακάτω ιδέες:
* Αγοράστε ένα βηματομετρητή για κάθε μέλος της οικογένειας ή εγκαταστήστε μία ανάλογη εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα και δείτε ποιος κάνει τα περισσότερα βήματα καθημερινά. Οι ειδικοί συστήνουν 10.000 βήματα για τους ενήλικες και ακόμα περισσότερα για τα παιδιά. Μην ανησυχείτε αν τα παιδιά σας είναι σε χαμηλότερα νούμερα. Απλά δημιουργήστε τα κατάλληλα ερεθίσματα για την αύξησή τους.
* Βγείτε για έναν οικογενειακό περίπατο μετά το γεύμα, τις ημέρες που είναι εφικτό.
* Προγραμματίστε οικογενειακές εκδρομές που περιλαμβάνουν περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο, ιππασία, ράφτινγκ κ.ά.
* Πλύνετε το αυτοκίνητο μαζί με τα παιδιά σας. Εκτός από μορφή δραστηριότητας, είναι και ευχάριστος τρόπος να έρθετε ακόμα πιο κοντά.
* Προγραμματίστε επισκέψεις σε ζωολογικούς κήπους και σε μουσεία φιλικά για τα παιδιά, που πάντα απαιτούν αρκετό περπάτημα.
* Να έχετε μαζί σας πάντα τα κατάλληλα… σύνεργα, π.χ. μια μπάλα στο αυτοκίνητο. Σε κάποια μικρή εκδρομή μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμη!