Τι είναι η τέχνη του χειροποίητου; Πώς παίρνει μορφή στην Κρήτη; Τι εκπλήξεις μάς επιφυλάσσει; Όλα αυτά τα θέματα πραγματεύεται η ταξιδιωτική δημοσιογράφος Ισαβέλλα Ζαμπετάκη στο νέο της βιβλίο «Χειροποίητη Κρήτη». Από τα υφαντά και τα κεραμικά μέχρι το ελαιόλαδο, το κρασί και τη γραβιέρα, το χειροποίητο παίρνει διάφορες μορφές, ενώ συνδέεται με παραδόσεις που μετρούν αιώνες.


Η Ιζαμπέλλα Ζαμπετάκη διένυσε χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα στην Κρήτη το προηγούμενο διάστημα. Αναζήτησε τεχνίτες και μίλησε μαζί τους για να παρουσιάσει παραδόσεις και τέχνες, ώστε να διακρίνει το στοιχείο του χειροποίητου στο σήμερα και στο χθες: από τους αμπελώνες και τα λαξευτά πατητήρια του Ηρακλείου, μέχρι τα οροπέδια και τους ανεμόμυλους του Λασιθίου. Και από τους καλλιτέχνες και τους βοσκούς των Ανωγείων, μέχρι τις φάμπρικες ελαιολάδου και τα ενετικά υπέρθυρα των χωριών του Αποκόρωνα. Στο βιβλίο αυτό δίνει τη δυνατότητα στους τεχνίτες αυτούς να μας μυήσουν στα μυστικά τους και να μοιραστούν την ιεροτελεστία της τέχνης τους.


Ο φακός του Γιώργου Αναστασάκη απαθανατίζει στιγμές, όπως για παράδειγμα το μάζεμα των ελιών, η προετοιμασία του χαρουπόμελου ή η απόσταξη της τσικουδιάς.

Ο δίγλωσσος περιηγητικός τόμος παρουσιάζει 26 τέχνες καθώς και τέσσερις διαδρομές σε σημεία του νησιού όπου μπορεί κανείς να διακρίνει το στοιχείο του χειροποίητου στο σήμερα και στο χθες. Η «Χειροποίητη Κρήτη» υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 30 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων. Η πρώτη έκδοση απευθύνεται στους επαγγελματίες του τουρισμού με στόχο να ενισχύσει την στροφή προς τις βιωματικές και αυθεντικές εμπειρίες στην ενδοχώρα του νησιού.

info
Επισκεφτείτε τη σελίδα Incredible Crete στο facebook και το instagram και πληκτρολογήστε #handcraftedcrete για να ανακαλύψετε τα «μυστικά» της «Χειροποίητης Κρήτης».

Φωτογραφία ανοίγματος: Λαξευτό πατητήρι, Άγιος Θωμάς

Διαβάστε ακόμη

Σύγκλινο Μάνης ή Απάκι Κρήτης; 10 εκλεκτές συνταγές για απαιτητικούς

Μαγειρεύοντας την Κρήτη

Η Κρήτη όλη σε ένα παξιμάδι