Στη Νέα Τένεδο Χαλκιδικής αναβιώνει μια παραδοσιακή συνταγή επεξεργασίας ελιάς, ενώ παράλληλα αναζητούνται νέες βέλτιστες πρακτικές ελαιοποίησης που θα κάνουν τη διαφορά.

Ο Δημήτρης Ψαθάς, απόφοιτος της Γεωπονικής, ολοκληρώνοντας τη στρατιωτική του θητεία το 2012 βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα πολλών νέων πτυχιούχων: να μείνει στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης ή πάει στο εξωτερικό; Τελικά υπερίσχυσε το πρώτο και έτσι ξεκίνησε να ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς στη Νέα Τένεδο Χαλκιδικής. Το 2015 όμως, βλέποντας ότι δεν είναι βιώσιμο να δίνει απλά την παραγωγή του στους εμπόρους, αποφάσισε να επενδύσει στη μεταποίηση και επεξεργασία και το 2017 ίδρυσε την Klea (από το κλέος και την ελαία), που στην γκάμα της περιλαμβάνει αγουρέλαιο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τη «Χονδρολία» Χαλκιδικής, καθώς και 4 είδη επιτραπέζιας ελιάς από τις ποικιλίες Χαλκιδικής και Καλαμών. Αρχικά μόνος του και πλέον με τον συνεργάτη του Νίκο Κωφοκώτσιο, αναζητούν τρόπους να δίνουν υπεραξία στα προϊόντα τους.

Συνδυασμός παράδοσης και σύγχρονων πρακτικών
«Στόχος ανέκαθεν ήταν η δημιουργία ποιοτικών προϊόντων – και σε αυτό βοήθησε σημαντικά η ανακάλυψη μιας ξεχασμένης παραδοσιακής συνταγής για την επεξεργασία επιτραπέζιας ελιάς από έναν παππού στη Χαλκιδική. Πρόκειται για φυσική διαδικασία εκπίκρανσης και ζύμωσης των ελιών, με τη διαδικασία ωρίμανσης να κρατάει μέχρι και έναν χρόνο, επιτρέποντας παράλληλα στις ελιές να διατηρήσουν το άρωμα και τη γεύση τους, ενώ είναι και πλούσιες σε προβιοτικά. Η μέθοδος αυτή δεν χρησιμοποιείται συχνά, ειδικά από τις μεγάλες βιομηχανίες, και αυτό μας κάνει να ξεχωρίζουμε», αναφέρει ο κ. Ψαθάς.

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά στην παραγωγή του ελαιολάδου, ο κ. Ψαθάς προσπαθεί να διευρύνει συνεχώς τις γνώσεις του. «Για να βελτιώσω την παραγωγή του ελαιολάδου φρόντισα αρχικά να εκπαιδευτώ και να πιστοποιηθώ ως γευσιγνώστης από τον ιταλικό φορέα ONAOO. Παράλληλα, έχω ξεκινήσει μεταπτυχιακό στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή για τη δημιουργία νέων προϊόντων και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όπου στο πλαίσιο αυτό αναζητάμε βέλτιστες πρακτικές ελαιοποίησης», μας λέει.

Οι συνεργασίες είναι το μέλλον
Στα μελλοντικά σχέδια για την Klea, ο κ. Ψαθάς εξομολογείται ότι θα ήθελε να μετατρέψει τους ελαιώνες του σε βιολογικούς, καθώς και να προστεθούν στην γκάμα και προϊόντα που δεν έχουν σχέση με τους καρπούς της ελιάς, όπως αρωματισμένα βαλσαμικά ξίδια. Ο μεγαλύτερος στόχος του για το μέλλον, όμως, είναι η δημιουργία μιας ομάδας μικρών καλλιεργητών και ενός κεντρικού τυποποιητηρίου με δυνατότητες αποθήκευσης, όπου οι παραγωγοί θα μπορούν να τυποποιήσουν και να αποθηκεύσουν τα προϊόντα τους, ενώ παράλληλα θα λαμβάνουν και καθοδήγηση για να βελτιώνουν τις καλλιέργειές τους. Ετσι, θα μπορούν να διασφαλίσουν την παραγωγή σταθερά ποιοτικών προϊόντων αλλά και καλύτερες τιμές στην αγορά. «Χωρίς συνεργασίες δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχημένη επαγγελματική πορεία», καταλήγει.

info
Klea, Νέα Τένεδος, Χαλκιδική, τηλ. 6948 224967.