Η αγαπημένη εκδήλωση των οινόφιλων, τα ΒορΟινά της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί φέτος σε νέα τοποθεσία, στο Ζάππειο Μέγαρο, τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου από τις 12 το μεσημέρι ως τις 8 το βράδυ. Πρόκειται για την ετήσια έκθεση γευσιγνωσίας οίνων και αποσταγμάτων της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», που αποτελείται από τα κορυφαία οινοποιεία του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα και πραγματοποιείται για 19η χρονιά. Απευθύνεται τόσο στο ευρύ κοινό και τους καταναλωτές όσο και στους επαγγελματίες από την εστίαση και το εμπόριο οίνου.
Οίνοι ξηροί λευκοί, blanc de noir, orange, ροζέ και ερυθροί, αφρώδεις λευκοί, ροζέ και ερυθροί, ημίξηροι, ημίγλυκοι και γλυκείς (φυσικώς ή φυσικός), μονοποικιλιακοί ή σε χαρμάνια, αλλά και αμπελοοινικά αποστάγματα έως μακρόχρονης παλαίωσης, είναι ένα μέρος μόνο των επιλογών που οι επισκέπτες της έκθεσης θα γευτούν. Ενδιαφέρον πάντως θα έχουν τα κρασιά του τρύγου 2023 που ως γνωστόν, αποτέλεσε μια απαιτητική οινική χρονιά, με εξαιρετικά ωστόσο αποτελέσματα από τη Βόρειο Ελλάδα.
Μερικά από τα highlights της εκδήλωσης:
• Το Ξινόμαυρο σε όλες του τις εκδοχές και εκφράσεις.
• Ποικιλίες που καλλιεργούνται μόνο στη Βόρειο Ελλάδα, από τη Ντεμπίνα, το Βλάχικο και το Λημνιό, μέχρι το Αμάσι και τη Νεγκόσκα.
• Το λευκό χαρμάνι-στυλ των δραμινών κρασιών.
• Τα κρασιά από τα υψηλότερα αμπελοτόπια της Ελλάδας.
• Οι δύο μονοποικιλιακές ερυθρές ετικέτες αφρωδών της Ελλάδας, από γηγενείς ποικιλίες.
• Πειραματικές ετικέτες που ακόμη δεν κυκλοφορούν καθώς και νεοκυκλοφόρητες.
• Δημιουργίες βασισμένες σε διεθνείς ποικιλίες, εφάμιλλες του τόπου καταγωγής τους.
Παράλληλο πρόγραμμα:
Αίθουσα 6
• Διαγωνισμός τυφλής γευσιγνωσίας για εκκολαπτόμενους, αλλά και έμπειρους γευσιγνώστες και γευσιγνώστριες. Ώρες 13:00-15:00 – Είσοδος δωρεάν. Έπαθλο 3 φιάλες κρασί στους 3 πρώτους νικητές/νικήτριες!
• Masterclass με τον Master of Wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη και τίτλο «Σπουδή στο Ασύρτικο και τη Μαλαγουζιά της Βόρειας Ελλάδας». Μία εις βάθος ανάλυση των δύο σημαντικότερων γηγενών λευκών ποικιλιών από τα σημαντικότερα αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας και από 21 επιλεγμένες ετικέτες. Ώρες 17:00-19:00.
Αίθουσα 4 – Θεματικά τραπέζια οινογευσίας
• Γευστική δοκιμή των βραβευμένων καλύτερων οίνων ανά κατηγορία και ειδικών βραβείων, καθώς και του καλύτερου αποστάγματος, του 23ου Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης.
• Γνωρίζουμε και δοκιμάζουμε σπάνιες αμπελοοινικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα.
• Τα Ροζέ της Βόρειας Ελλάδας, είναι τα ροζέ της καρδιάς μας, γι’ αυτό τα δοκιμάζουμε στα τραπέζια των ΒορΟινών, αλλά και όλα μαζί στο θεματικό τραπέζι οινογευσίας.
Tο εισιτήριο για την είσοδο των επισκεπτών στα ΒορΟινά, το κοινό μπορεί να το προμηθευτεί μέσω της πλατφόρμας Viva μέχρι και τις 19:30 (στις 5/2/24).
Το κόστος είναι 12€ ενώ για φοιτητές 8€ (με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας κατά την προσέλευση στην εκδήλωση).
Επίσης, το κοινό θα μπορεί να προμηθευτεί εισιτήρια και από την είσοδο επισκεπτών στη γραμματεία της εκδήλωσης, με κόστος 15€, ενώ για φοιτητές 10€ (με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας).
Στην τιμή του εισιτηρίου συμπεριλαμβάνεται το συλλεκτικό ποτήρι γευσιγνωσίας κρασιού της εκδήλωσης, το οποίο οι επισκέπτες θα παραλαμβάνουν κατά την είσοδό τους. Το ποτήρι είναι εγκεκριμένο από τον OIV (Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου & Οίνου).
Οι επαγγελματίες, από το χώρο της εστίασης και εμπορίας οίνου, καθώς και οι δημοσιογράφοι, θα λάβουν στην είσοδο το ονομαστικό τους καρτελάκι, ενώ το καταναλωτικό κοινό, το βραχιόλι με το λογότυπο των ΒορΟινών.
Η εκδήλωση “ΒορΟινά” διοργανώνεται από το γραφείο της ένωσης Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος για τη συμμετοχή των μελών της αποκλειστικά.
Πληροφορίες για την ένωση “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος” (ΕΝΟΑΒΕ), το προφίλ, τους στόχους, τα μέλη και τις δράσεις της (εκδηλώσεις, οινοτουρισμός,
εκπαιδευτικά σεμινάρια, το “The Wine Hub” κ.ά.), μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.winemakersofnorthgreece.gr όπως και στις σελίδες winemakersofnorthgreece, στο facebook και στο instagram.