Ο Νικόλαος Σταυρακάκης συναντά στην Κρήτη τους συναδέλφους του σεφ Άνταμ Κοντοβά, Θοδωρή Παπανικολάου, Παναγιώτη Γιακαλή, Δημήτρη Παμπόρη και Γρηγόρη Χέλμη και δημιουργούν από κοινού ξεχωριστά μενού και βραδιές σε διαφορετικά εστιατόρια και πόλεις.

dish10

Γύρω από ένα τραπέζι κατεβαίνουν οι φαεινότερες ιδέες και κλείνονται πάντα οι καλύτερες συμφωνίες. Έτσι έγινε και στην Avli στο Ρέθυμνο όταν συναντήθηκαν ο σεφ Νίκος Σταυρακάκης με τη food blogger Εύα Παρακεντάκη. Έπεσε ο σπόρος μιας πραγματικά νόστιμης ιδέας, που σκοπό είχε να ενώσει τις γεύσεις της Κρήτης με τις γεύσεις της υπόλοιπης Ελλάδας. Ο σπόρος ρίζωσε στην εύφορη, φιλόξενη Κρήτη κι έτσι γεννήθηκαν οι «Συναντήσεις».

Με την πεποίθηση πως «το φαγητό ενώνει τις διαλέκτους» ο Νικόλαος Σταυρακάκης, σεφ στο Mandraki Village Boutique Hotel στη Σκιάθο -κοσμογυρισμένος και χορτασμένος από κουζίνες ανά τον κόσμο- επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του, την Κρήτη και προσκαλεί σεφ – συνοδοιπόρους στους δρόμους της γαστρονομίας σε μια φιλόδοξη και δημιουργική συνομιλία γεύσεων με σκοπό να συνδυάσουν στο ίδιο πιάτο Κρήτη με Πελοπόνησο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία και Αιγαίο. Πιο συγκεκριμένα, ο Νικόλαος θα μαγειρέψει με φίλους, καταξιωμένους συναδέλφους του από όλη την Ελλάδα, φιλοξενώντας τους σε διαφορετικές κάθε φορά κουζίνες στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

JFS_5166

Θα χρησιμοποιήσουν κρητικές πρώτες ύλες, αλλά και προϊόντα από τον τόπο καταγωγής του κάθε σεφ. Έτσι, κάθε φορά, στις κουζίνες των εστιατορίων που θα τους φιλοξενούν θα δημιουργούν νέα, εμπνευσμένα πιάτα, στην κατεύθυνση της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας. Η Εύα Παρακεντάκη, στον ρόλο της οικοδέσποινας, φροντίζει τις λεπτομέρειες πίσω από αυτή τη γιορτή γαστρονομίας. Γιατί έτσι το αντιλαμβάνονται και οι δυο, σαν μία μεγάλη γιορτή στο σπίτι τους, την Κρήτη.

Για το σκοπό αυτό προγραμματίστηκαν 5 συναντήσεις με ξεχωριστά μενού. Τόπος συνάντησης τέσσερα διαφορετικά εστιατόρια σε τέσσερις πόλεις της Κρήτης.

facebook-ανακοινωση-(1)

Το πρόγραμμα
Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 21 Γενάρη, στο Ηράκλειο, στο Dish Bar, με τον Άνταμ Κοντοβά, από το εστιατόριο Βασίλαινας στον Πειραιά, να φέρνει στην Κρήτη πιάτα από την Πελοπόννησο. Ακολουθούν:
*Στις 12 Φλεβάρη, στο Ρέθυμνο, και στο πανέμορφο εστιατόριο Avli, ο Θοδωρής Παπανικολάου από το εστιατόριο Σελήνη, στη Σαντορίνη, θα ενώσει Κρήτη με Θεσσαλία.
* Στις 4 Μαρτίου, στα Χανιά και συγκεκριμένα στο Παλλάς, ο Παναγιώτης Γιακαλής, σεφ του The Margi Hotel, επικοινωνεί την Κρήτη με τις γεύσεις του Αιγαίου.
* Στις 18 Μαρτίου, στο Ρέθυμνο και πάλι στην Avli, ο Δημήτρης Παμπόρης, σεφ του Ekies Αll Senses Resort κλείνει ραντεβού με τη Μακεδονία.
* Και τέλος, στις 31 Μαρτίου στον Άγιο Νικόλαο και στο εστιατόριο Ble Katsarolakia ο Γρηγόρης Χέλμης από το τσιπουράδικο Με-Ζεν στο Βόλο φέρνει τα πιάτα Στερεάς Ελλάδας στο τραπέζι.

dish-11

H εμπειρία στο Dish Bar
Εμείς είχαμε την τύχη και την τιμή να παρευρεθούμε στην πρώτη συνάντηση στο Dish Bar στο Ηράκλειο και να δοκιμάσουμε το μενού του Άνταμ Κοντοβά «Πελοπόννησος και Μεγαλόνησος», που βγήκε από τη φιλόξενη κουζίνα του Άγγελου Πρατσίνη και της ομάδας του.
Ο συνδυασμός με τα κρασιά του Οινοποιείου Διαμαντάκη ήταν πραγματικά απολαυστικός. Το χαριτωμένο, αμτοσφαιρικό, Dish ήταν γεμάτο εκείνο το βράδυ και όλοι έδειχναν να απολαμβάνουν το φαγητό τους. Το πρώτο πιάτο ήταν σούπα γλυκοπατάτας με νερό ντομάτας Ιεράπετρας και πούλπα οξύμελου. Η χοιρινή παντσέτα ήταν πολύ ζουμερή και με τραγανή πέτσα και συνοδευόταν από ευωδιαστή κρέμα μεσσηνιακών χόρτων και πατάτα Μεσσαράς με λεβάντα.
“Ο Αδάμ κι η ρέβα” στην Κρήτη ήταν ένας μαγικός συνδυασμός από άγρια χόρτα και λαχανικά με μους ανθότυρου και κράμπλ χαρουπόντακου. Ο κόκορας ψημένος με στακοβούτυρο μπραλινέ είχε συνοδεία «σπετσολάδα», κάτι ανάμεσα σε φασολάδα και σπετσοφάι δηλαδή, το οποίο μεταφράστηκε στο πιάτο με έναν πουρέ φασολιών και λουκάνικο Ανωγείων. Εξαίρετο πιάτο! Nα διευκρινίσω πως η παντσέτα ήταν από χοιρινό iberico και ο κόκορας καπόνι Γαλλίας αναθρεμμένο με καλαμπόκι -και τα δύο προϊόντα που εισάγει η Μetropolitan Food Culture.

Καλαματιανές δίπλες για το γλυκό επίλογο, με μέλι κι αρμπαρόριζα με μυζήθρα και σορμπέ αγουρίδας. Το δείπνο συνοδεύτηκε από Πρίνο Λευκό 2015 Malvasia-Chardonnay, Πρίνο ροζέ 2014 Syrah-Mandilari και την υπέροχη Διαμαντόπετρα Ερυθρή 2013 Syrah – Mandilari.

dish-6

info
Πληροφορίες και κρατήσεις:
Dish Bar, Παπαγιαμαλή 3, Πλατεία Αγ. Τίτου, Ηράκλειο, τηλ. 281022 7118.
Παλλάς, Ακτή Τομπάζη 15, Χανιά, τηλ. 2821045688.
Avli, Ξανθουδίδου 22 & Ραδαμάνθεως, Ρέθυμνο, τηλ. 2831 058250.
Ble Κατσαρολάκια, Ακτή Ιωσήφ Κουνδούρου 8, Άγιος Νικόλαος, τηλ. 2841021955.