Το 3ο Piraeus Taste Festival επιστρέφει από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024, γεμίζοντας τον Πειραιά με γεύσεις και αρώματα από τη θάλασσα. Η γαστρονομική αυτή γιορτή, που έχει γίνει θεσμός, συνδυάζει τοπικές και διεθνείς κουζίνες, φιλοξενώντας γνωστούς σεφ από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τη μαρίνα Ζέας μέχρι το Μικρολίμανο, το φεστιβάλ ζωντανεύει γωνιές της πόλης με live μαγειρέματα, πολιτιστικά δρώμενα και εκθέσεις τοπικών προϊόντων. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά πιάτα της θάλασσας σε μοντέρνες εκδοχές, δημιουργημένα από βραβευμένους μάγειρες, ενώ παράλληλα θα γνωρίσουν νέες τάσεις στη γαστρονομία.

Με την έναρξη να γίνεται στο Μικρολίμανο την Παρασκευή, το φεστιβάλ συνεχίζεται σε κεντρικά σημεία όπως η Πλατεία Κοραή και το Πασαλιμάνι, με δράσεις όπως το «Piraeus Taste Fair», όπου οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν επιλεγμένα προϊόντα της ελληνικής γης. Παράλληλα, το Piraeus Taste Festival προάγει τη βιωσιμότητα, υιοθετώντας την αρχή «Zero Food Waste», με στόχο την υπεύθυνη διαχείριση τροφίμων και πόρων. Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε για το φεστιβάλ: «Το «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More», αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της πόλης μας και να την προβάλουμε ως έναν κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό. Παράλληλα, η συμμετοχή παιδιών και νέων στα μαγειρικά εργαστήρια και οι βιωματικές δράσεις για την αειφορία και το «Zero Food Waste» προάγουν σημαντικά μηνύματα για το μέλλον.»

Δείτε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου

H τελετή έναρξης του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί στο Μικρολίμανο στις 18:30 με την εκδήλωση «Taste of Piraeus», όπου οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν live cooking shows με γεύσεις εμπνευσμένες από τον Πειραιά. Θα συμμετάσχουν ο executive chef Δημήτρης Σκαρμούτσος και ο pastry chef Στέφανος Διαμαντόπουλος.

Ακόμη, από την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, προϊόντα της ελληνικής γης, παραδοσιακές γεύσεις, είδη delicatessen, gourmet προτάσεις και superfoods φιλοξενούνται στο «Piraeus Taste Fair», στην έκθεση γαστρονομικών προϊόντων, στο Πασαλιμάνι. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στις 19:00.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου

Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, τις 19:00, στην πλατεία Κοραή, θα πραγματοποιηθεί live cooking show με γευστική δοκιμή, ενώ παράλληλα θα προβληθούν αγαπημένες κινηματογραφικών ταινιών, στις 20:00, στο υπαίθριο σινεμά της πλατείας. Μια δράση που πραγματοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά με τους executive chefs του Acropolis Chef’s Club of Attica.

Παράλληλα, στην πλατεία Κοραή, από τις 11:00 μέχρι τις 14:00, θα πραγματοποιηθεί γευσιγνωσία σε πιάτα με γεύσεις από όλο τον κόσμο ενώ τα μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε διαδραστικά δρώμενα γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Πέντε από τους καλύτερους παγκοσμίως chefs, σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά με τις πρεσβείες της Ινδονησίας, του Περού, της Κίνας, της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Χιλής, προτείνουν γαστρονομικές γεύσεις από τις πατρίδες τους, χρησιμοποιώντας τεχνικές και μυστικά της παραδοσιακής τους κουζίνας. Επιπλέον, παραδοσιακές χορευτικές και μουσικές παραστάσεις από τις συμμετέχουσες χώρες, θα μας φέρουν σε επαφή με την κουλτούρα και τα έθιμά τους.

Την ίδια μέρα, στις 20:00, θα λάβει χώρα η «Γιορτή της Ρακής», (Μαρίνα Ζέας -Πλατεία Παπανικολή), όπου οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν τα παραδοσιακά ρακοκάζανα, ενώ θα προσφερθεί άφθονη ρακή και θα μαγειρευτούν μεζέδες και κρητικά εδέσματα δωρεάν για τους παρευρισκόμενους. Ζωντανή μουσική από Κρητικούς οργανοπαίχτες συμπληρώνουν το πρόγραμμα.

*Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά με την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ».

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, από τις 11:00 έως τις 14:00, στην πλατεία Κοραή, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν, παίζοντας και διασκεδάζοντας σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους της πλατείας. Τα παιδιά θα μάθουν για τα υλικά και τη σωστή διαχείρισή τους μέσα από το παιχνίδι και θα διασκεδάσουν μαγειρεύοντας (Για τη συμμετοχή των μικρών chefs στο «kids cooking club» και το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής «αll-chocolate stories» θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Το φεστιβάλ ρίχνει αυλαία με τη «Γιορτή του Σπάρου», ένα μεγάλο νησιώτικο γλέντι, την παραδοσιακή γιορτή των ψαράδων της Πειραϊκής, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, ψάρια στα κάρβουνα, άφθονο κρασί, και πολλή μουσική από τον Νίκος Φάκαρο και την ορχήστρα του.

*Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά με τον Όμιλο Ερασιτεχνών Αλιέων «Ο Άγιος Αθανάσιος».

-Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν.

-Στο πλαίσιο του οικολογικού χαρακτήρα του φεστιβάλ, όλα τα προϊόντα σερβιρίσματος είναι βιοδιασπώμενα και μιας χρήσης, ενώ το σύνολο των δράσεων είναι δομημένο με βάση τις αρχές της κυκλικής, βιώσιμης κοινωνικής οικονομίας και της φιλοσοφίας του Zero Food Waste.

-Το «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ),  της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και της Περιφέρειας Αττικής.

info
www.piraeustastefestival.gr