Η Γαλλία είναι γνωστή παγκοσμίως για τα τυριά της και γενικότερα τη γαστρονομική της κουλτούρα. Ωστόσο, ενώ στη χώρα υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μουσείων, δεν υπήρχε ένα αντίστοιχο που να είναι αφιερωμένο στα τυριά της. Το κενό αυτό αναπληρώθηκε πριν από έναν μήνα περίπου, καθώς άνοιξε στη γαλλική πρωτεύουσα, στην καρδιά της Πόλης του Φωτός, το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στα γαλλικά τυριά. Πρόκειται για το Musee vivant du fromage.

Εν αντιθέσει με άλλα μουσεία τυριού που βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις -όπως το Μουσείο της Παρμεζάνας ( Museo del Parmigiano Reggiano) ή το Άmsterdam Cheese Museum- το συγκεκριμένο project αποτελεί έναν πιο ζωντανό οργανισμό, όπου τυροκόμοι εξηγούν πώς παρασκευάζονται τα βασικά γαλλικά τυριά, ενώ υπάρχει ειδικός χώρος δοκιμών, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να δοκιμάσει σπάνια τυριά, σε συνδυασμό με γαλλικά κρασιά. Πέρα από τα παραπάνω, στο μουσείο αυτό ο επισκέπτης μπορεί να βρει ιστορικά στοιχεία σχετικά με τα γαλλικά τυριά, μέσα από διαδραστικές οθόνες και εκθέματα, ενώ στο «ζωντανό» αυτό μουσείο κυκλοφορούν πολλοί επαγγελματίες του χώρου, με στόχο να μοιραστούν με τον κόσμο τα μυστικά του καλού γαλλικού τυριού. Ανάμεσα στα άλλα, στο μουσείο εξηγούνται λεπτομέρειες όπως το ποιες είναι οι διαφορές στα τυριά της Γαλλίας, ανάλογα με την περιοχή στην οποία παράγονται  (ενώ παράλληλα μπορεί να τα δοκιμάσει κιόλας). Παράλληλα, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει ζωντανά την παρασκευή τυριού από τους ειδικούς που βρίσκονται στον χώρο ή να φτιάξει το δικό του τυρί μέσω του διαδραστικού touch screen μαγικού τοίχου.

Παράλληλα, προσφέρονται και ειδικά εργαστήρια που έχουν στόχο να μυήσουν τον κόσμο στις τεχνικές της τυροκομίας. Στόχος του μουσείου, πέρα από το να προβάλλει τα γαλλικά τυριά, είναι παράλληλα και να παρουσιάσει λεπτομέρειες σχετικά με το επάγγελμα του τυροκόμου, με απώτερο στόχο να ωθήσει τους νέους γάλλους προς την ενασχόληση με τα αντίστοιχα σχετικά επαγγέλματα.

Η είσοδος στο μουσείο θα λέγαμε ότι δεν είναι πολύ δελεαστική αλλά αν συνοδεύεται από έναν ικανοποιητικό αριθμό γευστικών δοκιμών τυριών και ποτών, τότε σίγουρα αξίζει τον κόπο, ειδικά για τους λάτρεις της γαλλικής κουζίνας και κουλτούρας.

Στην παρακάτω ανάρτηση βλέπουμε την κάβα του Μουσείου, όπου οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν τυριά συνοδεία κρασιών:


Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν σε λίγο διάστημα στη γαλλική πρωτεύουσα, το συγκεκριμένο project ενδέχεται να προσελκύσει ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Άλλωστε έχει ανοίξει σε ένα πολύ όμορφο και γραφικό σημείο της πόλης, στο 4ο διαμέρισμα, στο γραφικό «νησάκι» ‘Île Saint-Louis , όπου αξίζει κάποιος να περιηγηθεί αν βρεθεί στο Παρίσι.

info
39 rue Saint-Louis en l’Île, 75004 Paris
Είσοδος: €20 και €13 για τα παιδιά, Ωράρια λειτ: 09.00- 19.00, Δευτέρα Κλειστό.

Το άρθρο της εβδομάδας