Σε ένα όμορφο γραφικό ορεινό χωριό της Καρδίτσας βρίσκεται το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Μεσενικόλα, στον δήμο  Λίμνης Πλαστήρα και σε υψόμετρο 700 μέτρων. Αν και υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια εκεί, μόλις από τον Οκτώβριο του 2021 άρχισε να λειτουργεί συστηματικά και καθημερινά. Ψυχή του χώρου είναι η κυρία Έφη Σακκά, θερμή και φιλόξενη, έτοιμη να ξεναγήσει τους επισκέπτες και να απαντήσει σε κάθε ερώτημά τους. Το Μουσείο είναι μικρό, οπότε όταν βρεθείτε στο όμορφο αυτό χωρίο, αξίζει να επισκεφθείτε και το Μουσείο του. Εκθέτει αντικείμενα που αφορούν την παραγωγή και την επεξεργασία της τοπικής ποικιλίας Μαύρο Μεσενικόλα.

 


Η ποικιλία αυτή έχει μακρά ιστορία και μπορεί να σας τη διηγηθεί με την πάσα λεπτομέρεια η κα Έφη Σακκά. Αυτή μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε στον χώρο, μιλώντας μας με πάθος για το μικρό αυτό μουσείο.

Πώς προκύπτει το όνομα του χωριού;
Ο θρύλος λέει ότι κάποιος Γάλλος περιηγητής ονόματι Νικολά (Νικόλας ελληνιστί) ανακάλυψε εκατοντάδες χρόνια πριν  -και συγκεκριμένα το 1455- μια τοπική ποικιλία μαύρου σταφυλιού στην περιοχή. Γνώστης της αμπελουργίας και λάτρης του χωριού, φρόντισε και ανέδειξε την ποικιλία και αν και προσπάθησε να τη μεταφέρει και στη χώρα του δεν τα κατάφερε να την κάνει να ευδοκιμήσει εκεί. Λόγω του μικροκλίματος του Μεσενικόλα, αυτή επέζησε μόνο στο συγκεκριμένο χωριό και πουθενά αλλού. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη ποικιλία σταφυλιου  πήρε το όνομά της από τον… δημιουργό της, τον Μonsieur Nicolas (Μεσιέ Νικολά, κάτα προέκταση Μεσενικόλας). Από τα παράθυρα του Μουσείο βλέπουμε τους αμπελώνες της ΠΟΠ ποικιλίας στο βάθος του ορίζοντα. Μάλιστα ήταν τόση η επιρροή του συγκεκριμένου φιλέλληνα στην περιοχή που προς τιμήν του μετωνομάσθηκε και το ίδιο το χωριό από Αρχαία Πολίχνη σε Μεσενικόλα, ονομασία που διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Πού θα το βρείτε
Το Μαύρο Μεσενικόλα είναι κόκκινο ξηρό, παράγεται στο Οινοποιείο Καραμήτρος και αποτελεί ΠΟΠ,  ενώ προέρχεται από την τοπική ποικιλία κατά 70% και κατά 30% αναμειγνύεται με Syrah και Carignan. Κυκλοφορεί σε ένα πολύ ιδιαίτερο μπουκάλι, όπως άλλωστε όλες τα κρασιά του συγκεκριμένου Οινοποιείου. Ωστόσο, το ΠΟΠ Μεσενικόλα, επειδή είναι ξεχωριστό επιλέχθηκε να είναι το μοναδικό τους κρασί σε τετράγωνη φιάλη. Το Μαύρο Μεσενικόλα μπορείτε επίσης να το βρείτε και στο Οινοποιείο Αριστείδη Καλαμάτα που βρίσκεται και εκείνο στην περιοχή του Μεσενικόλα.

Εκδηλώσεις και δραστηριότητες
Στο τέλος των εκθεμάτων υπάρχει αίθουσα γευσιγνωσίας και οινογνωσίας. Εκεί μπορείτε να ξαποστάσετε, να χαλαρώσετε, να συνομιλήσετε με την κα Έφη, που είναι πολύ φιλόξενος άνθρωπος αλλά και να κεραστείτε ένα από τα παρακάτω: το κρασί ΠΟΠ, τσίπουρο ή πετιμέζι (το προσφέρουν στα σχολικά γκρουπ που το επισκέπτονται).
Υπάρχει πλάνο να προγραμματιστούν κάποιες βραδιές γευσιγνωσίας. Άλλωστε το μουσείο λειτουργεί συστηματικά μόλις ένα 6μηνο και ήδη έχει δεχτεί (στο περίπου) πάνω από 400 επισκέπτες.
Στα άμεσα σχέδιά τους είναι να διοργανώσουν στο χωριό θεματικά βιωματικά εργαστήρια. Για παράδειγμα, τα καζάνια και ο Ποδαράς. Τι είναι αυτό; Είναι το μεγάλο πατητήρι, όπου έβαζαν τα σταφύλια και τα πατούσαν.

Αν το Μουσείο δεν είναι ανοικτό κατά την επίσκεψή σας στο χωριό, μπορείτε να αναζητήσετε την κα Έφη να το ανοίξει και να σας ξεναγήσει. Είναι πρόθυμη να απαντήσει σε κάθε ερώτημά σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στο ΠΟΠ Μεσενικόλα και την παραγωγή του μπορείτε να μάθετε και στο Οινοποιείο Καραμήτρου που βρίσκεται επίσης στο χωριό. Δεν συνεργάζονται με κοινές ξεναγήσεις αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον.

Πέρα από το Μουσείο, το γραφικό αυτό ορεινό χωριό αξίζει την επίσκεψή σας, καθώς έχει μια πανέμορφη πλατεία, είναι πολύ όμορφο, ενώ παράλληλα είναι ιδανικός προορισμός και για το καλοκαίρι καθώς έχει πάντα μια τέλεια δροσιά.

info
Μεσενικόλας, κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού (δεν έχει πινακίδα ακόμα, οπότε αν δεν το δείτε, ρωτήστε στην πλατεία.
Ωράρια λειτουργίας: Το Μουσείο δεν έχει ακριβές ωράριο. Είναι ανοικτό τα πρωινά αλλά και τα απογεύματα, καθώς η υπέυθυνή του μένει δίπλα. Αν το βρείτε κλειστό πηγαίνοντας, την παίρνετε τηλέφωνο (υπάρχει το τηλέφωνό της στην πόρτα) και έρχεται να σας ανοίξει!