Ραβιόλια σε κονσέρβα, κατεψυγμένες πατάτες και κατεψυγμένα λαχανικά φαίνεται να έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των… κορωνόπληκτων αγοραστών! Ωστόσο υπάρχουν και προβλήματα.
Όλα έχουν γίνει πιο εύκολα στον τομέα της κατανάλωσης τροφίμων την περίοδο του κορωνοϊού. Είναι όμως και πιο υγιεινά; Δεν χρειάζεται κανείς παρά μια κονσέρβα με κρέας και μιαν άλλη με ξινολάχανο. Τα βάζεις σε ένα πιάτο, για λίγα λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων και το φαγητό είναι έτοιμο. Πάνε οι εποχές που έπρεπε να ξύσεις το λάχανο, να το αλατίσεις, να το ανακατέψεις μέχρι το αλάτι πάει παντού, να βάλεις μπαχαρικά και να το αφήσεις για ώρες μέχρι ότου γίνει η ζύμωση, σύμφωνα με την DW.
Τα έτοιμα φαγητά του εμπορίου είναι ό,τι πρέπει όταν κάνεις διάλειμμα από την τελεργασία και γι αυτό είναι στις δόξες τους στην εποχή του κορωνοϊού. «Ήδη από την περασμένη άνοιξη η ζήτηση για ξινολάχανο της εταιρείας Mildessa, κόκκινο λάχανο και τουρσί της εταιρείας Knax ή προϊόντων με βάση την ντομάτα της Oro di Parma της εταιρείας Χένγκστενμπεργκ, ήταν εξαιρετικά μεγάλη», λέει ο Αντρέας Ράιμερ, πρόεδρός της, με έδρα το ΄Εσλινγκεν κοντά στη Στουτγάρδη. Το καλοκαίρι βέβαια η ζήτηση έπεσε στα κανονικά επίπεδα. Τώρα όμως με το μίνι λοκντάουν οι πωλήσεις ανέβηκαν και πάλι στα ύψη.
Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία αξιολογεί στατιστικά, έτοιμα πιάτα σε διάφορες κατηγορίες, γεμιστά ή βρασμένα ζυμαρικά σύμφωνα με το αν περιέχουν κρέας ή ψάρι. Τα δύο πρώτα τρίμηνα του χρόνου, τότε που ο κόσμος έπεφτε στα σούπερ μάρκετ και δεν έβρισκε κανείς τρόφιμα, καταγράφηκε σαφής αύξηση των έτοιμων φαγητών σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, από 693.789 σε 740.962 τόνους. Ακόμη κι αν αποφεύγουν να δώσουν αριθμούς, οι έμποροι τρίβουν τα χέρια από ικανοποίηση. Το συγκρότημα Nestlé στο οποίο ανήκουν εταιρείες Buitoni, Wagner και Maggi, κατέγραψε σε όλα τα προϊόντα της σημαντικό τζίρο. Οι κονσέρβες ραβιόλι για παράδειγμα ήταν περιζήτητες.
Αλλά και για τον κολοσσό Unilever με μάρκες όπως οι Pfanni και Knorr, η ίδια περίοδος ήταν κερδοφόρα. Το κλασσικό σπαγγέτι μπολονέζ της εταιρείας έσπασε τα ταμεία. Βέβαια όταν πέρασε το κύμα επέλασης στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι πελάτες στράφηκαν σε πιο υγιεινό φαγητό, στα φυτικά προϊόντα. Το Γερμανικό Ινστιτούτο Κατεψυγμένων κατέγραψε την απόλυτη πρωτιά στις κατεψυγμένες πίτσες. Ο τζίρος στο πρώτο ήμισυ του χρόνου ανέβηκε κατά 7%. Στο ίδιο επίπεδο κυμαίνονται τα προγνωστικά για όλα τα κατεψυγμένα είδη μέχρι τέλος του χρόνου. Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας πολλοί απέφυγαν το σούπερ μάρκετ και πέρασαν με τρόφιμα μακράς διάρκειας, ενώ άλλοι έκαναν παραγγελίες για φαγητό στο σπίτι.
Μείωση της παραγωγής, αύξηση της τιμής
Εκτός αυτού, μελέτη της Εταιρείας ΄Ερευνας Αγοράς Nielsen έδειξε ότι οι Γερμανοί το πρώτο εξάμηνο του έτους αγόρασαν 168 εκατομμύρια συσκευασίες με κατεψυγμένες πατάτες τηγανητές, κροκέτες και άλλα κατεψυγμένα είδη από πατάτα. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 18% σε σχέση με πέρυσι. «Εκατομμύρια άνθρωποι που συνήθως έτρωγαν στην καντίνα, τώρα μαγειρεύουν στο σπίτι», λέει ο εκπρόσωπος της Nestlé στη Φρανκφούρτη. «Και όπως παρατηρεί κανείς από τα είδη που αγοράζουν, το μαγείρεμα πρέπει να διαρκεί λίγο.
Τα περισσότερα τα αφήνουν για το Σαββατοκύριακο». Όμως η επιδημία δεν είναι αφορμή μόνο για καλές ειδήσεις στον κλάδο. Ναι μεν οι πωλήσεις προϊόντων από μεγαθήρια, όπως η Nestlé, φέρνουν κέρδη σε σούπερ μάρκετ αλλά γίνονται αισθητές οι απαγορεύσεις στον χώρο εστίασης με δραματική μείωση του τζίρου τους. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η αδυναμία ανταπόκρισης στην αύξηση της ζήτησης.
«Επεξεργαζόμαστε δική μας πρώτη ύλη και τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάϊο είχαμε κενά στην παραγωγή» λέει ο Ράιμερ. «Λόγω της εποχής δεν μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε και να παράγουμε ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή μας. Αλλά επειδή το δυναμικό μας από παραγωγούς εποχικών προϊόντων είναι μεγάλο, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα μέχρι τη νέα σοδειά».
Εκτός αυτού επιβλήθηκαν απαγορεύσεις εισόδου σε εποχικούς εργάτες που έρχονται από άλλες χώρες για την καλλιέργεια και τη συγκομιδή. «Το 2020 ήταν η πιο δύσκολη σεζόν για τα τουρσιά από ιδρύσεως της εταιρείας» τονίζει ο Ράιμερ. Λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων έπρεπε να σχηματιστούν μικρές ομάδες, να δημιουργηθούν βάρδιες κι όλα αυτά οδηγούν σε αύξηση του κόστους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραγωγή ντομάτας στη βόρεια Ιταλία που χτυπήθηκε από την πανδημία. Όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στον καταναλωτή. Λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής, αυξάνονται και οι τιμές που πληρώνουν οι αγοραστές.
Δείτε επίσης:
Βρετανία: Αβέβαιο το μέλλον της εστίασης χωρίς στρατηγική μετά το lockdown
Δες τι δεν πρέπει να λείπει από την κουζίνα σου
Εστιατόρια και καφέ οι πιο επικίνδυνοι χώροι μετάδοσης του κορωνοϊού