Η ζωή στην Ευρώπη έχει αλλάξει και τα γενικά ή τα μερικά lockdown έχουν διαμορφώσει πια μια νέα πραγματικότητα.

Ειδικότερα, η Ευρώπη είναι η περιφέρεια όπου ο ιός διαδίδεται ταχύτερα: περισσότερα από 11 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί εκεί, τα μισά από τα οποία κατανέμονται ανάμεσα στη Ρωσία, η οποία κατέγραψε σήμερα νέα ρεκόρ μολύνσεων και θανάτων, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ιταλία, η οποία φέρει ακόμη το τραύμα από το πρώτο κύμα της άνοιξης, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο επιβάλλεται σε όλη την εθνική επικράτεια απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία θα απαγορεύεται από τις 22:00 (21:00 ώρα Ελλάδας) έως τις 05:00 το πρωί, και η απαγόρευση θα ισχύσει μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.Τα λύκεια θα παραμείνουν κλειστά και τα εμπορικά κέντρα θα πρέπει επίσης να κλείσουν το σαββατοκύριακο. Οι 20 περιφέρειες της Ιταλίας θα διαιρεθούν σε πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες ζώνες ανάλογα με τη σοβαρότητα της επιδημιολογικής κατάστασης και θα εφαρμόζονται σ’ αυτές μέτρα περισσότερο ή λιγότερο περιοριστικά.

Οι αγγλικές παμπ ερημώνουν
Οι αγγλικές παμπ, επίκεντρο της κοινωνικής ζωής, σερβίρουν τις τελευταίες μπίρες πριν κλείσουν για τουλάχιστον έναν μήνα. Στην πολύ ζωντανή λονδρέζικη συνοικία του Σόχο, ο Τζο Κάραν, ιδιοκτήτης της παμπ The Queen’s Head, αναρωτιέται τι θα απογίνει η επιχείρησή του.

«Θα το πληρώνουμε αυτό για χρόνια. Αυτό το κλείσιμο θα μας κοστίσει χιλιάδες (στερλίνες) επιπλέον, επιπλέον των χιλιάδων που έχουν ήδη χαθεί», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Όταν δεν κρατιέσαι παρά από μια κλωστή, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά τι θα σημάνει αυτό».

Μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, τα μη απαραίτητα καταστήματα στην Αγγλία θα κλείσουν, ενώ τα εστιατόρια, οι παμπ και τα καφέ δεν θα μπορούν να προτείνουν παρά μόνο κατ’ οίκον παράδοση ή παραλαβή από το κατάστημα. Τα σχολεία παραμένουν ωστόσο ανοιχτά στη χώρα, η οποία έχει τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη, καθώς έχει καταγράψει σχεδόν 47.000 νεκρούς.

Η υπόλοιπη Ευρώπη
Στην Πορτογαλία, το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας εισήλθε σε νέο lockdown, πιο ελαφρύ απ’ ό,τι αυτό της άνοιξης, αλλά η κυβέρνηση μπορεί σύντομα να λάβει αυστηρότερα μέτρα. Το νέο lockdown αφορά περίπου το 70% ενός πληθυσμού περίπου δέκα εκατομμυρίων κατοίκων και θα παραμείνει σε ισχύ για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Η τηλεργασία είναι πλέον υποχρεωτική, αλλά τα σχολεία παραμένουν ανοικτά, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα και τα εστιατόρια, τα οποία οφείλουν πάντως να κλείνουν νωρίτερα.

Αλλού στην Ευρώπη, όπως στην Αυστρία, η εστίαση έκλεισεμ, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι ιδιωτικές συναθροίσεις περιορίζονται το πολύ σε δύο νοικοκυριά. Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν επέβαλε την επιστροφή στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που του επιτρέπει να κυβερνά με διατάγματα, εκφράζοντας φόβους για κορεσμό των νοσοκομείων μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Τέλος, όσον αφορά την Τουρκία επιβάλλει πλέον στα εστιατόριά της, τους πολιτιστικούς χώρους και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα να κλείνουν πριν από τις 22:00. Η Ρωσία κατέγραψε από την πλευρά της σήμερα 19.768 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού και 398 θανάτους, σπάζοντας ρεκόρ τα οποία είχε καταγράψει πριν από μερικές ημέρες. Όμως οι αρχές εξακολουθούν να διαβεβαιώνουν πως δεν προβλέπουν μείζονα μέτρα εγκλεισμού στη χώρα, η οποία έχει καταγράψει 1.693.454 κρούσματα και 29.217 θανάτους από την αρχή της επιδημίας.

Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί η Φινλανδία, όπου καταγράφει μια εντελώς διαφορετική τάση: το ποσοστό των μολύνσεων μειώνεται και οι κάτοικοι υποστηρίζουν ευρέως τους περιορισμούς.

Δείτε επίσης:
Δεν θα ισχύσει η απαγόρευση στα take away σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες 

Η κηδεία της εστίασης: Μεζεδοπωλείο έβγαλε φέρετρο στο πεζοδρόμιο

Κλείνει η εστίαση σε Αττική και βόρεια Ελλάδα