Μπορεί στις λαϊκές αγορές οι πελάτες να κάνουν κανονικά τα ψώνια τους, απλά φορώντας γάντια, στις βιολογικές αγορές όμως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ακόμη πιο αυστηρά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μέτρα που έλαβαν ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής και η Ένωση Αγροτικών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, απαγορεύεται στους πελάτες βιολογικών αγορών να αγγίζουν και να διαλέγουν τα προϊόντα που διατίθενται. Αυτό που εφαρμόζεται πλέον, είναι τα προϊόντα να τα τοποθετεί σε σακούλες υποχρεωτικά μόνο ο παραγωγός.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού, θα πρέπει να τηρούνται από όλους αποστάσεις ασφαλείας και τα κέρματα θα απολυμαίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με οινόπνευμα ή αλκοολούχο διάλυμα. Επίσης, σε κάθε πάγκο θα εργάζονται υποχρεωτικά δύο άτομα, εκ των οποίων ο ένας θα έχει επαφή με τα προϊόντα και ο άλλος με τα χρήματα, ενώ αν δεν είναι δυνατόν να υπάρχει δεύτερο άτομο στον πάγκο, ο παραγωγός είναι υποχρεωμένος να απολυμαίνει τα χέρια και τα γάντια του μετά από κάθε συναλλαγή, με απολυμαντικό τζελ ή οινόπνευμα.

Τέλος, όλοι οι παραγωγοί και οι βοηθοί είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν γάντια, τα οποία θα αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε όλους ανεξαιρέτως τους πάγκους, θα υπάρχει απολυμαντικό τζελ και γάντια, για χρήση από τους καταναλωτές, δωρεάν.

Οι ελεγκτές των Αγορών, τα Δ.Σ. του Συλλόγου και της Ένωσης και εξουσιοδοτημένα άτομα, θα φροντίζουν για την ομαλή ροή των καταναλωτών στις Αγορές, προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός. Οι παραγωγοί υποχρεώνονται να απολυμαίνουν τόσο την καμπίνα όσο και το χώρο φόρτωσης των οχημάτων τους και να φροντίζουν για τη διατήρηση της καθαριότητάς τους. Επίσης υποχρεωτικά θα απολυμαίνονται και τα μέσα μεταφοράς των προϊόντων.

Δείτε επίσης:
Κορωνοϊός: Νέοι περιορισμοί στις λαϊκές αγορές

Κορωνοϊός: Διαγραμμίσεις και κάρτα εισόδου στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος

Κορωνοιός: Τα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά αναλυτικά