Σε κοντινό σούπερ μάρκετ οι αγορές για το σαρακοστιανό τραπέζι μέχρι και το Σάββατο. Κλειστά θα είναι τα σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα την Καθαρά Δευτέρα, αλλά όπως και πέρυσι ανοιχτά θα είναι τα ιχθυοπωλεία και οι φούρνοι.

Συνεπώς, Παρασκευή και Σάββατο, στέλνοντας τον κωδικό 2 στο 13033, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν και να προχωρήσουν στις αγορές τους σε σούπερ μάρκετ του δήμου τους ή εντός δύο χιλιομέτρων από την οικία τους.

Οι καταναλωτές έχουν δύο ημέρες, προκειμένου να προμηθευτούν από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ όλα τα υλικά για το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, καθώς ανήμερα θα είναι κλειστά.

Άστατος ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα
Την Καθαρά Δευτέρα θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Στην Αθήνα ο καιρός θα είναι άστατος. Βροχές αναμένονται μέχρι το μεσημέρι.

Τι ισχύει με την αμοιβή των εργαζομένων την Καθαρά Δευτέρα
Υπενθυμίζεται πως η Καθαρά Δευτέρα δεν θεωρείται επίσημη αργία για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Ως εκ τούτου, επιτρέπεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών είναι νόμιμη, χωρίς να δικαιούνται πρόσθετη αμοιβή.

«Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρή Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955)» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Ξεκαθαρίζεται επίσης τι ισχύει σε περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί πρόσθετη αργία για μία επιχείρηση, η οποία θα λειτουργήσει κατ’ εξαίρεση.

«Τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας» διευκρινίζεται.

Πηγή: Protothema.gr

Δείτε επίσης:
Κορωνοϊός: Ανοίγει η εστίαση στις ΗΠΑ

Άρση lockdown: Τα σενάρια για το άνοιγμα της εστίασης

Οι αρτοποιοί ετοιμάζουν 350.000 λαγάνες για την Καθαρά Δευτέρα