Αφιερωμένο στις γεύσεις και τα αρώματα της Ιταλίας είναι το ανανεωμένο μενού στο Atrium του Alexander’s Lounge, στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, με την υπογραφή του executive chef Αστέριου Κουστούδη. Οι επισκέπτες του χώρου γνωρίζουν καλά πως πρόκειται για έναν καταπράσινο «μυστικό κήπο» στην καρδιά της πόλης, με ελαιόδεντρα, δάφνες, κυπαρίσσια και πολύχρωμα λουλούδια. Ακριβώς αυτόν τον τίτλο -Il Giardino Segreto- φέρει και το νέο μενού, ένα γαστρονομικό ταξίδι βασισμένο σε αυθεντικές ιταλικές συνταγές, με πρωταγωνίστρια την ντομάτα, τη «βασίλισσα» της μεσογειακής κουζίνας. Η ντομάτα αποτέλεσε την αφετηρία όχι μόνο για αυτό το ταξίδι γεύσης, αλλά και για μια ακόμη ουσιαστική πρωτοβουλία του ξενοδοχείου στον τομέα της βιωσιμότητας.

Ο Αστέριος Κουστούδης, ακολουθώντας τη μαγειρική του διαίσθηση, αναζήτησε τρόπο να καλλιεργήσει τις δικές του ντομάτες και τα κατάφερε, εξασφαλίζοντας σπάνιες ποικιλίες, όπως Datterini, Nelly’s Grape, Marmande και Fiorentino Costoluto, καλλιεργημένες με φυσικές μεθόδους από έναν μικρό παραγωγό στις παρυφές του όρους Πατέρας. Από αυτές δημιούργησε μια εξαιρετική σάλτσα, μαγειρεμένη με ανθό αλατιού και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, την οποία συντηρεί σε γυάλινα βάζα και ανοίγει μπροστά στους επισκέπτες.

Τα φρέσκα ζυμαρικά ετοιμάζονται επί τόπου, μπροστά στο τραπέζι του επισκέπτη, μαγειρεύονται μέσα στην υπέροχη αυτή σάλτσα και συνοδεύονται με τυρί Σαν Μιχάλη.

Το μενού περιλαμβάνει ακόμη χειροποίητη πίτσα με φυσικό προζύμι αργής ωρίμανσης, τραγανή εξωτερικά και αφράτη στο εσωτερικό, διαθέσιμη σε τέσσερις εκδοχές: με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό, με φέτα, πιπεριά, ελιές, κρεμμύδι και κάπαρη, με μορταδέλα, βουβαλίσια στρατσιατέλα, πέστο βασιλικού και φιστίκι Αιγίνης και κορυφαία επιλογή με πεκορίνο, ρικότα, παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι εμπνευσμένη από την αγαπημένη cacio e pepe.

Η focaccia με αντζούγια και πιπεριές κονφί αποτελεί ιδανική επιλογή για τους λάτρεις των έντονων γεύσεων, ενώ η panzanella με βουβαλίσια burrata και γλυκά ντοματίνια ξεχωρίζει για τη φρεσκάδα της.

Οι επιλογές από salumi e formaggi συνδυάζουν ποιότητα και αυθεντικότητα, με εξαιρετικά τυριά όπως το Pecorino di Pienza, Caciottona al Pepe και το σπάνιο San Pietro in cera d’api, καθώς και εκλεκτά αλλαντικά όπως Mortadella Bologna, Prosciutto San Daniele και Finocchiona, τα οποία κόβονται επί τόπου σε λεπτές φέτες με την εντυπωσιακή κόκκινη vintage μηχανή κοπής και σερβίρονται με αγκινάρες Τήνου, σαλάμι σύκου Ευβοίας και διαλεκτές ελιές.

Η εμπειρία ολοκληρώνεται ιδανικά με τις εξαιρετικές γλυκές δημιουργίες του Pastry Chef Αλέξανδρου Κούφα. Το θεαματικό Armenonville ετοιμάζεται μπροστά στους επισκέπτες, με φρέσκο παρφέ που μαλακώνεται απαλά και εμπλουτίζεται με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και μαρέγκες, πριν σερβιριστεί με ζεστή σάλτσα σοκολάτας.

Το τιραμισού παραμένει σταθερά στο μενού, ενώ το χειροποίητο gelato, παρασκευασμένο καθημερινά με φρέσκα φρούτα εποχής και αγνές πρώτες ύλες, προσφέρει μια δροσιστική νότα για φινάλε.

Παράλληλα, οι βραβευμένοι bartenders του ιστορικού ξενοδοχείου δημιουργούν δροσιστικά cocktail ειδικά σχεδιασμένα για να συνοδεύσουν το μενού. Ξεχωρίζουν το Bella Donna με limoncello και yuzu, το Mastic Temple με μαστίχα και γκρέιπφρουτ και το Chiedi Spritz με Amaro Averna και σόδα περγαμόντου.

Τέλος, η λίστα κρασιών περιλαμβάνει επιλεγμένες ετικέτες από την Τοσκάνη, το Πιεμόντε και τη Σικελία, οι οποίες σερβίρονται και σε ποτήρι, προσφέροντας την ευκαιρία για εξερεύνηση του ιταλικού αμπελώνα.

Info

Atrium of Alexander’s Lounge | 11:00 – 02:00
Il Giardino Segreto Menu | 17:30 – 23:30
Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία
Βασιλέως Γεωργίου Α’ 1, Αθήνα, τηλ: 210 3330748