Με την πρωτοποριακή πρωτοβουλία «Clean Blue Paros», το νησί των Κυκλάδων βάζει φρένο στη χρήση πλαστικών και ετοιμάζεται να γίνει το πρώτο νησί της Μεσογείου στο οποίο δεν θα υπάρχουν καθόλου πλαστικά απορρίμματα.

Το «Clean Blue Paros» θα καθοδηγήσει και θα εκπαιδεύσει κατοίκους και επισκέπτες της Πάρου, ώστε να μη χρησιμοποιούν πλαστικά, όπως ποτήρια καφέ, καλαμάκια, μπουκάλια νερού μίας χρήσης, πλαστικές συσκευασίες φαγητού και πλαστικές τσάντες, αντικαθιστώντας τα με εναλλακτικές λύσεις. Παράλληλα, θα εντοπίσει και θα επενδύσει σε λύσεις που θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εξάλειψη και μείωση των πλαστικών απορριμμάτων που εντοπίζονται στις θάλασσες του νησιού.

Πρώτο βήμα είναι να απαγορευτούν τα πλαστικά καλαμάκια μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, πριν από την επίσημη απαγόρευσή τους από την Ε.Ε. το 2022. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις του νησιού που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία, μειώνουν τη χρήση πλαστικών και τα πλαστικά απορρίμματά τους, υιοθετώντας εναλλακτικές λύσεις. Επιπλέον, η ομάδα του «Clean Blue Paros» θα ελέγξει και θα καταγράψει το ποσοστό του πλαστικού που ανακυκλώνεται, ενώ ο Δήμος θα εφαρμόσει την διαλογή στην πηγή για τα πλαστικά απορρίμματα.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, ο Δήμος Πάρου συνεργάζεται με τον οργανισμό Common Seas που μέσω της πρωτοβουλίας «Clean Blue Alliance» στοχεύει να μειώσει την παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων και την πλαστική μόλυνση στις θάλασσες, καθώς και με την εταιρεία εφαρμοσμένων τεχνολογιών και μεταφορών απορριμμάτων WATT. Παράλληλα, το «Clean Blue Paros» υποστηρίζουν το Cyclades Preservation Fund και το WWF Ελλάς.