Εστιατόρια σε όλη την Γαλλία έβγαλαν άδεια τραπέζια και κρέμασαν έξω στολές σεφ για να διαμαρτυρηθούν για τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, απευθύνοντας έκκληση για μεγαλύτερη κρατική βοήθεια.

Η Γαλλία διέταξε την εφαρμογή της καραντίνας στον κλάδο της φιλοξενίας την 14η Μαρτίου, τρεις ημέρες πριν από το καθολικό κλείσιμο της χώρας, και όλες οι εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστές, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει κάποιους περιορισμούς την 11η Μαΐου.

«Είναι θλιβερό να μην είναι ανοικτά τα εστιατόρια και τα μπαρ, αποτελούν μέρος της ζωής μας και της κουλτούρας μας», δήλωσε η Ορόρ Μπεγκ, συνιδιοκτήτρια τριών εστιατορίων, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στη γέφυρα Alexandre III, στον Σηκουάνα.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας -Εντουάρ Φιλίπ- θα ανακοινώσει μέτρα για τη χαλάρωση των μέτρων καραντίνας σύντομα, αν και δεν είναι γνωστό εάν στις ανακοινώσεις αυτές θα συμπεριληφθούν τα εστιατόρια και τα καφέ, ιδίως στις περιοχές της «κόκκινης ζώνης», όπως στο Παρίσι.

Οι εστιάτορες αναγνωρίζουν πως η κρατική βοήθεια τους βοήθησε να παραμείνουν «ζωντανοί» στην κρίση, όμως λένε ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα.

Σε μια κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, 11 ενώσεις του κλάδου προτρέπουν την κυβέρνηση να απαλλάξει τους επαγγελματίες από τις ασφαλιστικές εισφορές για το 2020 και να παρατείνει τη στήριξη για την προσωρινή αργία των εργαζομένων όσο οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν επιτρέπουν στα εστιατόρια να λειτουργούν σε πλήρη δυναμικότητα.

Ζητούν, επίσης, από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας να μειώσουν τις χρεώσεις. Επιπλέον, θέλουν οι δημοτικές αρχές να παράσχουν περισσότερο χώρο εκτός των καταστημάτων.

«Η δήμαρχος του Παρισιού έχει πει ότι τα εστιατόρια θα πάρουν περισσότερο χώρο στα πεζοδρόμια, όμως αυτό δεν έχει προς το παρόν τεθεί σε ισχύ», λέει ο Ντιντιέ Ντεζέρ, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Ambassade d’Auvergne.

«Ένα κλειστό εστιατόριο δεν έχει έξοδα, ούτε, όμως, εισοδήματα», σημειώνει ο Στεφάν Μαλσό, που διευθύνει τη μπρασερί Art Deco Mollard. Το κατάστημα άνοιξε στα τέλη του 19ου αιώνα. Δεν είχε κλείσει ποτέ κατά το παρελθόν, ούτε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε ακόμη:
Ο κορωνοϊός «έριξε» την τιμή στα πανάκριβα «γκουρμέ» πεπόνια της Ιαπωνίας

ΗΠΑ: Κρατούμενος σαρώνει στο Tik Tok με μεξικάνικα πιάτα

Οι πιο δημοφιλείς «take away» επιλογές κατά την περίοδο της καραντίνας